1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Dünyanın en derin noktasında bile plastik var
Dünyanın en derin noktasında bile plastik var

Dünyanın en derin noktasında bile plastik var

Deniz ve okyanusların 11 kilometre derininde, dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru'nda dahi canlıların midelerinden sentetik lifler çıkması bilim insanlarını şaşırttı.

A+A-

Newcastle Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen araştırmada plastik kirliliği konusunda çok endişe verici bulgular ortaya çıktı.

Araştırmanın başında bulunan Dr. Alan Jamieson, bulguların dehşet verici olduğunu ve plastik kirliliğinin yeryüzünün her köşesine yayıldığını kanıtladığını söyledi ve 'Plastik kirliliği her yere o kadar nüfuz etmiş ki artık yeryüzünün en uzak ve ulaşılamayan bir köşesi dahi bundan kaçamıyor' dedi.

Pasifik Okyanusu'nun genelinde Mariana, Japonya, Izu-Bonin, Peru, Şili, New Hebrides ve Kermadec açıklarında, dünyanın en derin noktası olan Mariana çukuru da dahil okyanusun derin noktalarında yapılan araştırma hakkında bilgi veren Dr. Alan Jamieson şöyle devam etti:

'BÖLGESEL DEĞİL KÜRESEL BİR SORUN'

'Denizlerin 11 km derinindeki hayvanlardan bile plastik lifler çıkması sorunun boyutunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu bulgulara ulaştığımız yerlerin sayısı da az değil. Birbirinden binlerce kilometre uzak noktalarda aynı bulgulara ulaşmamız bunun bölgesel değil küresel bir sorun olduğunu teyit ediyor.'

Bu yılın başlarında dünya çapında musluk sularının yüzde 83'ünde plastik kalıntısı bulunurken başka bir araştırma ise kaya tuzu ve balıklarda da plastik bulgulara rastlamıştı. 1950'lerden bu yana insanlığın 8.3 milyar ton plastik ürettiğini belirten bilim insanları, bu durumun gezegenin kalıcı olarak kirlenmesine yol açacağını söylüyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 4948 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.