1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Dünyanın en hızlı büyüyen gıda sektörü, balıkçılık
Dünyanın en hızlı büyüyen gıda sektörü, balıkçılık

Dünyanın en hızlı büyüyen gıda sektörü, balıkçılık

22-26 Şubat tarihleri arasında 50’den fazla ülkenin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerin katılımıyla Fas’ın Agadir şehrinde 15. FAO Balık ve Su Ürünleri Komitesi (COFI) Balık Ticareti Alt Komitesi balıkçılık sektöründe ortaya çıkan s

A+A-

 Başta balık olmak üzere su ürünleri, küresel çapta en çok ticareti yapılan gıdalar arasında. Birçok ülke için balık ve su ürünleri ihracatı önemli bir gelir kapısı.

22-26 Şubat tarihleri arasında Agadir’de yapılan toplantıda öne çıkan konular arasında uluslararası balık ticaretindeki ilerlemeler, tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi, balık avlama, Soyu Tükenmekte Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticareti Anlaşması (CITES) ile ilgili faaliyetler, giderek artan su ürünleri talebinin ticaret üzerindeki etkileri, gıda güvenliği ve güvencesi ele alındı.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin önem kazanmasıyla küreselleşen balık ticareti; izlenebilirlik, çalışma koşulları, biyolojik çeşitliliğin korunması, tüketim alışkanlıkları ve iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin daha iyi uygulamalar ve kurallara duyulan ihtiyacı artırdı.

Sürdürülebilir balıkçılık geliştirilmeli

FAO Balıkçılık ve Tarım Politikaları ve Kaynaklar Departmanı Genel Müdürü Audun Lem, balık ticaretinin insanların düşündüğünden daha önemli olduğuna dikkat çekti.

Lem, Fas’ta yapılan bu toplantının FAO, üye ülkeleri ve sektör temsilcilerinin balıkçılık sektöründeki yeni trendleri, fırsatları ve zorlukları anlamalarına ve balıkçılık sektörünü sürdürülebilir şekilde geliştirmenin yollarını bulmalarına yardımcı olacağını belirtti.

Daha fazla ülke; balık üretimi, işlenmesi ve tüketimine dahil oldukça uluslararası işbirliği ve uyum kaçınılmaz oluyor çünkü balık bir ülkede tutulup, bir diğerinde işlenip bir diğerinde satılabiliyor. Bu ülkeler için hem yeni fırsatlar hem de yeni sorunlar demek.

İşte tüm bunlar 1986 yılından bu yana iki yılda bir gerçekleştirilen Balık Ticareti Alt Komitesi’nde görüşülecek ve sorunlara çözüm aranacak. FAO tarafından düzenlenen bu toplantıya FAO üyesi ülkelerin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve endüstri liderleri de katılıyor. Bu da, balıkçılık sektörüne dair her şeyin en ince ayrıntısına kadar masaya yatırılmasına olanak sağlıyor.

Temmuz ayında İtalya, Roma’da düzenlenecek FAO Balık ve Su Ürünleri Komitesi oturumunda, bu toplantıdan çıkan sonuçlar sunulacak.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3528 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.