1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünyanın merkezine yolculuk
Dünyanın merkezine yolculuk

Dünyanın merkezine yolculuk

Vira bu sayıda Antatika kıtasının keşfini ele aldı. 1911'de Norveçli denizci Amundsen ve arkadaşları Güney Kutbu'na ilk defa ayak basarak bir kıtayı keşfetmenin yanı sıra büyük bir başarının da altına imzalarını atmıştı. Bu heyecanlı sizler için araştırdı

A+A-

Antartika kıtası 1800’lü yıllara kadar bazı keşif raporlarında karlarla kaplı bir kıta olarak geçse de uzun süre ayak basmaya kimse cesaret edememiştir. Kıtayı keşfetmeye yönelik ilk teşebbüsler 19.yy’da başlar ve teşebbüsler sonucunda bu kutbun bulunduğu Antartika’nın tamamen buzullarla kaplı bir kıta olduğu ancak 1840 yılında anlaşılmıştı. Bunun bilinmesine karşın aradan geçen 55 yıl sonra ancak bir Norveçli kaptan olan Kristensen Antartika’ya ayak basmıştır. Ancak burayı tamamen keşfetmek sadece Norveçli olan Amundsen’e nasip oldu.

1911 yıllarında Amundsen ve arkadaşları gemileriyle birlikte Antartika’ya yanaştı. Bu sırada Amundsen ve dört arkadaşı kötü bir haberle karşılaştılar, İngiliz olan Scott da Güney Kutbunu keşfe gelmişti. Bunu öğrenen Amundsen ve arkadaşları ellerini çabuk tutup hızlıca hareket etmeye başladılar. Köpeklerin çektiği kızaklarla sonunda 1911 yılında güney kutbuna ulaştılar. Daha sonra burada çadır kurarak burayı incelemeye başladı. Bu haber tüm dünyaya yayıldı ve herkes büyük bir sevinçle karşıladı.

Trajik son

Amudsen Güney Kutbu’na Norveç bayrağını diktikten sonra bölgeye gelen Scott Norveç ekibinin kendinden önce Dünya’nın merkezine ulaştığını görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. İngiliz ekibinin şefi Kaptan Scott, Güney Kutbuna yolculuk için kızak köpeklerini tercih eden Norveç ekibinin aksine atlarla yola koyulmuştu ama soğuğa dayanıklı olmayan hayvanların hepsi yolculuk sırasında telef oldu.  Ayrıca dönüş yolunda büyük bir kar fırtınasına yakalanan ekipten birinin donarak hayatını kaybetmesi ekipte büyük bir moral bozukluğu yarattı. Soğuk, açlık, yorgunluk gibi birçok olumsuzlukla mücadele eden ekibin şefi Robert Falcon Scott’un günlüğüne son yazdıkları: “ Sonuna kadar dayanacağız, ama elbette ki gün geçtikçe daha çok güçten düşüyoruz, sonumuz çok uzakta olamaz.  Yazık, ama artık daha fazla yazamayacağım…. Tanrı adına ailelerimize iyi bakın” olmuştur. 8 ay sonra bölgeye gelen bir kurtarma ekibi Scott ve ekibinin cesetlerini sığındıkları bir çadırın içinde tamamen donmuş olarak bulurlar. Güney Kutbuna ilk ulaşan kişi Amudsen olsa da, bu yolculukta hayatını kaybeden Robert Falcon Scott kendinden sonra gelen bilim insanları tarafından saygıyla anılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1478 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.