1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Ege’nin sardalyası Karadeniz’de
Ege’nin sardalyası Karadeniz’de

Ege’nin sardalyası Karadeniz’de

Ege Denizi’nin yılın dokuz aylık bölümünde üreme özelliğine sahip lezzetli sakinleri sardalya balıkları iklim değişikliği yanında denetimsizlik ve kural dışı avlanma yüzünden kuzeye göç etti.

A+A-

BAŞTA İzmir olmak üzere bölge mutfağında önemli yeri olan sardalya balığı, artık Karadeniz’de avlanıp Ege’ye geliyor. Geçen yıl Ege Denizi’nde yaklaşık 14 bin 107 ton sardalya avlanırken, bu yıl yarıya indi. Egeli sardalyanın Karadeniz’e göç etmesinin fiyatları da yukarı çektiği belirtildi. Bölgede balık avcılığının gittikçe zorlaştığına dikkat çeken Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, balıkçı barınağı olmaması, denetimsizlik ve kural dışı avcılık gibi etkenlerin, sektörü ve balık kaynaklarını tehdit ettiğini kaydetti. Bunun en iyi örneğinin Ege’nin lezzetli sardalyasının artık Karadeniz’de görülmesi olduğunu söyleyen Aksoy, “Eskiden, Ege’nin sardalyası bol ve lezzetliydi. Şimdi Karadeniz’den geliyor. Üstelik tuz oranının farklılığı nedeniyle daha yağlı olmaya başladı. Burada avlanan balık miktarının azalması da geçen yıl 2-3 lira olan fiyatı bu yıl 5-7 liraya çıkardı” dedi.

150 BİN AİLE
Türkiye’de balık üretiminin yüzde 10’unun yetiştiricilik, yüzde 90’ını ise avcılıktan sağlandığını belirten Aksoy, sektörde yaklaşık 150 bin ailenin geçimini bu alandan sağladığını aktardı. Aksoy, “Türk ekonomisine büyük katkıda bulunan su ürünleri avcılığının desteklenmesi hem balıkçıya, hem de ekonomiye daha fazla girdi sağlayacaktır” dedi.

TEZGAHTA YASAK
Tarım Bakanlığı’nın denetimlerinin yetersiz olduğunu öne süren Aksoy, tezgahlarda çok miktarda avlanması yasak olan 7-10 santimetrelik barbun ve mercan bulunduğunu dile getirdi. Bu konuda İzmir’in diğer illerden daha denetimsiz olduğunu anlatan Aksoy, bazı balıkçıların avlanması yasak olmasına rağmen yavru balıkları tutmak için 3 ağı üst üste koyarak göz açıklığını daralttığını, denetim olduğunda da tek ağı gösterip cezadan kurtulduğunu iddia etti.

Hürriyet

Bu haber toplam 1156 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.