1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. En zenginler arasında 38 Türk var
En zenginler arasında 38 Türk var

En zenginler arasında 38 Türk var

Forbes dergisinin her yıl düzenlediği dünya milyarderler listesinde bu sene 38 Türk işadamı yer aldı. Geçen yıl 28 milyarderi olan Türkiye'nin bu sene 10 yeni zengini milyarderler listesine girmeyi başardı.

A+A-

Forbes dergisinin her yıl düzenlediği dünya milyarderler listesinde bu sene 38 Türk işadamı yer aldı. Geçen yıl 28 milyarderi olan Türkiye'nin bu sene 10 yeni zengini milyarderler listesine girmeyi başardı.

Listesinin ilk sırasında, geçen yıl olduğu gibi yine Carlos Slim yer aldı. 74 milyar dolarlık serveti bulunan Osmanlı torunu Meksikalı Slim'i, 56 milyar dolarla Bill Gates ve 50 milyar dolarla Warren Buffett takip etti. Türkiye'den en zengin olarak 4 milyar dolarlık servetiyle Mehmet Emin Karamehmet 268. sırada yer aldı. 3 milyar dolarlık servetleriyle Semahat Sevim Arsel ile Hüsnü Özyeğin dünya listesinde 376. sırayı paylaştı. Rahmi Koç ise 2,9 milyar dolarlık mal varlığıyla 393. sırada.

Forbes dergisinin New York'taki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan dünyanın en zengin isimleri sıralamasında geçen yıl olduğu gibi bu sene de tepedeki isimler değişmedi. Ancak 2011 milyarderler listesinde 199 yeni isim katıldığı görüldü. Dünya genelinde milyarderlerin servetlerinin toplamı Almanya'nın gayri safi milli hasılasını geçtiği ve tam 4 trilyon 500 milyar dolara ulaştığı görüldü. Milyarderlerin servetinin toplamı bir önceki yıla göre 900 milyar dolar arttı. En çok zengini olan ülkeler sıralamasında Amerika yine ilk sırada. Amerika'daki milyarder sayısı 413 olarak açıklanırken, Çin 115, Rusya ise 101 milyarderi ile en fazla zengini olan ülkeler. Bölgeler sıralamasında ise Amerika'nın ardından Asya-Pasifik 332, Avrupa 300, Türkiye'nin yer aldığı Ortadoğu 89 ve ABD dışındaki diğer Güney ve Kuzey Amerika ülkelerindeki milyarder sayısı 76 olarak açıklandı. Listede yer alan Türk işadamlarının servetinin toplamı 63 milyar 700 milyon dolar tutuyor. Türk işadamlarından önceki yıla oranla servet kaybı yaşayan yalnızca Mehmet Rüştü Başaran oldu. 2010 listesinde kişisel serveti 1,3 milyar dolar olarak açıklanan Başaran'ın bu yılki mal varlığı 1,2 milyar dolar. Erman Ilıcak, Turgay Ciner, Hüsnü Özyeğin, Aydın Doğan ile Mubariz Gurbanoğlu'nun serveti değişmezken diğer tüm Türk işadamları ise servetlerini artırmayı başardı. Milyarder listesinde geçen yıla göre servetini en fazla artıran kişi Carlos Slim oldu. Slim, geçen yıla oranla bu sene servetine 20 milyar 500 milyon dolar daha eklemeyi başardı. IKEA firmasının sahibi Ingvar Kamprad ve ailesinin serveti ise 17 milyar dolardan 6 milyar dolara geriledi. Servetini en fazla artıranlar arasında sosyal paylaşım sitesi Facebook'un sahiplerinden 26 yaşındaki Mark Zuckerberg de yer alıyor. Zuckerberg kişisel servetini 4 milyar dolardan 13,5 milyar dolara çıkardı.

En fazla milyarder Moskova’da
En çok zenginin yaşadığı şehir sıralaması da değişti. Geçen yıl en fazla zenginin yaşadığı şehir New York olurken, yerini Moskova'ya bırakarak ikinci sıraya geriledi. Moskova'daki milyarder sayısı 79, New York'ta ise 58. Dünyanın en büyük marketler zinciri olarak tanınan Amerikan şirketi Walmart'ın sahiplerinin ortak serveti, Carlos Slim'i dahi geride bırakıyor. Walton ailesine ait olan Walmart'a dört kardeş ortak. Christy Walton 26,5, Jim Walton 21,3, Alice Walton 21,2 ve S. Robson Walton 21 milyar dolar servete sahip.

'Milyarderlerin artması Türkiye ekonomisinin iyiye gittiğini gösteriyor'
Forbes dergisinin sahibi ve genel yayın yönetmeni Steve Forbes, Zaman'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik olarak olumlu gelişme göstermeye devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin ekonomide yaptığı reformların neticelerini artık almaya başladığını vurgulayan Forbes, hükümetin IMF ile yeniden anlaşma yapmadığına dikkat çekti. Forbes, Türk ekonomisindeki gelişmenin neticesi olarak geçen yıl 28 olan milyarder sayısının bu yıl 38'e çıktığını kaydetti. Bir ülkede milyarderlerin artmasının genel olarak ekonominin de iyiye gittiğini gösterdiğine işaret eden Forbes, bunun aynı zamanda o ülke için yeni iş alanları ve yatırım anlamına geldiğini dile getirdi. Ekonomik gelişmenin aynı zamanda ülkeleri küresel dünyanın bir parçası haline getirdiğine işaret eden Forbes, Türkiye'nin geleceği için de beklentisinin olumlu olduğunu ifade etti. Forbes, ayrıca Türk ekonomisinin önümüzdeki yıllarda gerilemesini gerektirecek herhangi bir yapısal sorununun da bulunmadığını söyledi. Forbes, "Türkiye hem Avrupa hem de Asya'da toprakları olan bir ülke. Ancak bizim Türkiye'yi Ortadoğu ülkeleri ile aynı listede gösterme sebebimiz, bu bölgenin en güçlü ülkesi olması. Ayrıca Türkiye, Ortadoğu ile Batı arasında köprü konumunda. Türkiye'yi klonlayamadığımız için de bir yerde göstermemiz gerekiyordu. Biz de Ortadoğu'da gösterdik.'' dedi.

1.20110311110348.jpg

Zaman

Bu haber toplam 1023 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.