1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Ertuğrul Sergisi Mersin’de açıldı
Ertuğrul Sergisi Mersin’de açıldı

Ertuğrul Sergisi Mersin’de açıldı

1890 yılında Japonya’da Kushimoto açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyninde şehit olan denizcilerimizin anısını yaşatmak üzere hayata geçirilen Ertuğrul Projesi kapsamında gerçekleştirilen sualtı kazılarından çıkarılan eserler Mersin Deniz Müzesi’nde serg

A+A-

2015 yılında, Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) sponsorluğunda yeniden başlayan sualtı kazılarından elde edilen buluntular daha önceki kazılardan çıkarılan eserlerle birlikte Mersin Deniz Müzesi’nde ziyarete açıldı. Sergide firkateyne ait parçalardan silah aksamlarına, cam eşyalardan çivilere, porselen tabak parçalarından subaylara ait eşyalara kadar birçok eser yer alıyor. Sergideki 340 parça bundan sonra kalıcı olarak Mersin Deniz Müzesi’ndeki ‘Ertuğrul Salonu’nda sergilenecek.

Mersin Deniz Müzesi’nde gerçekleştiren Ertuğrul Sergisi açılışına Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı, Türk-Japon Dostluk Derneği temsilcileri ile davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Proje Başkanı Tufan Turanlı Mersin’deki serginin Ertuğrul Fırkateyninin 12. sergisi olduğunu belirterek, serginin bundan sonra Amerika’ya, İspanya’ya ve Karadeniz’deki diğer kentlere de götürüleceğini söyledi. Mersin’deki serginin kendisi için özel olduğunu söyleyen Turanlı, “Bir Mersinli olarak, Mersin’in bu kadar iddiayla ve kararlılıkla bu sergiye kavuşmuş olması bana gurur veriyor” diye konuştu.

Ertuğrul Fırkateyninin 16 Eylül 1890 yılında yakalandığı fırtına sonucu Oshima adasının önündeki kayalıklara çarptığı anda dağıldığını ve battığını hatırlatan Turanlı, bundan sonra gemiden çıkarılan topların, tüfeklerin ve diğer değerli parçaların İstanbul’a gönderildiğini anlattı. 78 metrelik gemiden arda kalan fazla bir şey olmadığını belirten Turanlı, buna rağmen 11 yıl süren kazılarda 8 bin 300 eser çıkardıklarını ve bunların arasından denizcilerin anısını en güzel şekilde yaşatacak 340 eserin Mersin’de daimi evini bulduğunu kaydetti.

Projeye destekleri için Mersin Büyükşehir Belediyesine ve Türk Japon Dostluk Derneğine teşekkür eden Tufan Turanlı “Ama açıkça söylemem gerekir ki, en büyük desteği Mersin Deniz Ticaret Odası’ndan gördüm. Kendilerine teşekkür ediyorum ” dedi.

Ertuğrul Fırkateyninin öyküsünün sadece batan geminin ve şehit olan denizcilerin öyküsü olmadığını vurgulayan Turanlı, “ Ertuğrul’un öyküsü o denizcilerin Japonya’ya gitme gayretinin öyküsüdür. O denizciler 10 bin kilometre yolu tek bir sebeple kat ettiler; o da Türk Japon dostluğunun pekişmesi, iki ülke arasında kültür ve dostluk köprüsünün kurulmasıdır. Bu nedenle kazada şehit olan kahraman denizcilerimize de şükranlarımı sunuyorum ”ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözü alan Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral N. Atilla Demirhan ise, denizcilik kültürünü kitlelerle paylaşmak için deniz müzesinin kuruluş yeri olarak Mersin’in seçilmesinin bir tesadüf olmadığını söyledi. Tuğamiral Demirhan şöyle konuştu:

“Eski çağlardan beri deniz ve denizcilikle yakın münasebeti olan bu güzide kentimizin Deniz Kuvvetleri içinde özel bir yeri vardır. Güzel Mersinimiz 2. Dünya Harbi sırasında 1941-1946 yılları arasında Deniz Okullarına ev sahipliği yapmıştır. 1941 yılında elim bir olay neticesi kaybettiğimiz Refah Şilebinin 167 şehidinin son olarak Mersin Limanından uğurlanmış olması buruk bir hatıra olarak hafızamızda yer almaktadır. Mersin şehri aynı zamanda 1974 Kıbrıs Barış Harekatında önemli bir lojistik harekat üssü olmuştur. Yıllardır Bahriyemize müstesna destek sağlayan aziz Mersin halkına Deniz Kuvvetleri personelinin duyduğu vefa borcunun bir simgesi olarak 2011 yılında açılan Mersin Deniz Müzesi, ülkemizin denizcilik alanındaki 4. müzesidir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz, Ertuğrul Fırkateyninin Japonya seyrinin anısına, ilki Deniz Kuvvetleri Komutanımızın himayesinde Beşiktaş Deniz Müzesi’nde açılan Ertuğruf Fırtkateyni Batından Çıkarılan Malzemeler Sergisi, yaklaşık 6 ay süren çalışmanın ürünü olarak oluşturuldu. Buradaki salonun oluşturulmasında ve bu serginin Mersin Deniz Müzesi’ne kazandırılmasında büyük emeği olan MDTO’ya, Mersin Belediyesine ve Tufan Turanlı’ya teşekkür ediyorum."

Tuğamiral Demirhan, sergiye destekleri nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı’ya plaket verdi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral N. Atilla Demirhan ve MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu tarafından sergi salonlarının açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri daha sonra Ertuğrul Sergi Salonunu, Nihat Taner’in arşivinden fotoğrafların yer aldığı Deniz Okulları Mersin Yılları Sergi Salonunu ve Japon kültürünü yansıtan obje ve fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2680 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.