1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Esko Marine Trading, Thorn-D’nin Türkiye'de tek yetkili temsilcisi oldu
Esko Marine Trading, Thorn-D’nin Türkiye'de tek yetkili temsilcisi oldu

Esko Marine Trading, Thorn-D’nin Türkiye'de tek yetkili temsilcisi oldu

Esko Marine Trading Ltd. Co. anti fouling teknolojisinde devrim yaratan Thorn-D’nin Türkiye'deki tek yetkili temsilciliğini alarak ürün yelpazesine bir yenisini daha ekledi.

A+A-

Micanti'nin Thorn-D çözümü, suda özütlenen zehirli biyosidler içeren boyalara karşı güvenilir ve yeşil bir alternatif olarak fiber teknolojisinden faydalanır.

Çevre dostu olma ve bakır bazlı, suda özütlenen çürüme önleyici boyalara karşı güvenilir alternatif arayışı, son yıllarda geliştirilen bir takım güvenilir alternatif kaplamanın ortaya çıkmasına yol açtı. Bununla birlikte, bu "yeşil" boyaların bir çoğu büyük ölçüde, gemi gövdesinde oluşan kabuklu deniz canlılarını, yumuşakçaları ve diğer denizle ilgili gelişimleri temizlemeye yardımcı olmak için geminin hareketine bağlıdır. Aslında, sektör, düzenli aralıklarla demir atmış halde bekletilen teknelerin, kaçınılmaz bir şekilde (eğer hemen temizlenmezse ileride çeki artışına ve daha büyük oranda yakıt tüketimine yol açacak olan), ciddi miktarda deniz gelişimi biriktireceği "gerçeğini" kabul edecek gibi görünüyor.

Bu düşünceyi önleme umuduyla, Hollandalı deniz kaplamaları üreticisi Micanti, zehirsiz Thorn-D koruma çözümünün geliştirilmesine, deniz gelişiminin çoğalmasını önlemek için fiber bazlı teknoloji kullanarak, gemi gövdesi yüzeyinde bir tabaka oluşturan ince bir kaplamadan faydalanmak suretiyle, on yıllık Ar-Ge bütçesini geçen miktarda bir yatırım yaptı.

 Micanti'de ticari direktör olarak görev yapan Dr. Eric Pieters, Ship & Boat International'a şunları söyledi: "Hedeflerimizden birisi de, sağlam bir kirlenme önleyici çözüm sağlamakla birlikte, daha iyi bir deniz çevresi yaratmaktır. Gemi hareket halinde değilken kirlenme önleyicilerinin neden işe yaramadığını veya gemi/tekne sahiplerinin, neden geminin çalışma süresi ve çalıştığı alanla ilgili tüm sorulara cevap vermek zorunda olduklarını hiçbir zaman anlayamadık."

Rölantide koruma

Ticari olarak üç yıl önce kullanılmaya başlayan Thorn-D, deniz mikro organizmalarının davranışları ve özellikle de bunların, su altındaki yüzeylere nasıl yerleştiği ile ilgili derinlemesine bir çalışmanın ardından, Micanti'nin kurucusu Dr. Ir Rik Breur tarafından tek başına geliştirildi.

Pieter şu açıklamalarda bulundu: "Dr. Breur, deniz kabuklularının larvalarını bırakmak için 24 saatleri olduğunu, aksi halde öldüklerini keşfetti. Bu larvalar, kendilerine daima düz bir yüzey ararlar. Bir kez bulduktan sonra da, yüzeye yapışkan bir madde salgılarlar ve bir deniz kabuklusu olarak gelişene kadar da orada kalırlar." Çoğu geleneksel kirlenme önleyicisi, tüm kabukluların, dalgalar veya suda oluşan hortumlar sayesinde geminin hareketi vasıtasıyla kolaylıkla temizlenmesi için gemi gövdesine tutunmalarını azaltarak, bu larvaları çok geçmeden zayıflatmak ve/veya yok etmek üzere gemi gövdesinin çevresindeki suya zehir (daha önceleri IMO tarafından yasaklanan Tributyltin maddesi kullanılmasına rağmen ağırlıklı olarak bakır) yaymak için tasarlanmıştır.

Sonrasında ise, deniz kabuklusu larvalarının ve diğer formdaki deniz gelişimlerinin ilk başta gemi gövdesine yapışmalarını önlemek ve böylece, geminin çevresine veya çalışma süresine bağlı olmaksızın gemi gövdesini temiz tutmak için gemi gövdesinin tamamını fiziksel bir bariyerle kaplamak amacıyla Micanti'nin Thorn-D fiber bazlı teknolojisi geliştirildi. Bu durum, özellikle daha ılık iklime sahip yerlerde çalışan gemilerle, örneğin Batı Afrika ve Brezilya gibi kıyı şeridinde çalışan offshore destek gemileriyle ilgilidir. Pieters, bu konuda ise şu ifadelere yer verdi: "Daha soğuk bölgelerde, deniz gelişimi sorunu daha az yaşandığından, çoğunlukla daha sıcak bölgelerde çalışan gemiler için yakıt tasarrufu gözle görülür şekilde daha fazladır." Kaplama, 10˚C''nin üzerindeki sıcaklıklarda ideal performans ve uygulama için tasarlanmıştır. Thorn-D aynı zamanda, piyasadaki çoğu bakır bazlı kaplamaya (Breur'a göre bunların çoğu "altı aydan sonra etkisini kaybetmeye başlıyor") göre çok daha üstün bir kullanım ömrü olan beş yıllık bir garanti süresi verir.

Amsterdam'da test edildi

Kullanılmaya başlandığından beri, Thorn-D, aynı ülkeye ait su altı kazı uzmanı Van Oord, Qatar'lı Halul Offshore ve deniz altı/araştırma hizmetleri veren Fugro da dahil olmak üzere, Avrupa'dan Orta Doğu'ya kadar çeşitli küresel filo işletmecileri tarafından kabul gördü. Micanti aynı zamanda, kaplamanın performansını sahada değerlendirmek için yakın zamanda 18 aylık bir test projesi üzerinde işbirliği yaptığı Hollandalı gemi inşa şirketi Damen Shipyards ile uzun süreli bir ilişki sahibi olmaktan dolayı mutluluk duyuyor. Daha önce, TNO, Delft Teknoloji Üniversitesi, Hollanda Deniz Araştırma Enstitüsü (MARIN) gibi uluslararası tanınmış yerel araştırma enstitülerinde sürükleme analizi testlerine tabi tutulduğundan dolayı bu bilgiyi, Thorn-D'nin başarısının gerçek bir deniz ortamında değerlendirilebileceği, gerçek bir senaryoya taşımak önemliydi.

Yukarıda bahsedilen test projesi, Micanti'nin iki düşük süratli, yeni inşa edilmiş Damen gemileri olan, Castor ve Pollux isimli iki adet 100 tonluk Stan Tug 1907 kardeş gemileri kullanarak 2013 yılında Amsterdam Limanında başlatıldı. Aynı sularda yüzen, birbirinin aynı iki gemi için adil bir sonuç elde etmek üzere, Castor'un gövdesi, alışılagelmiş kirlenme önleyiciyle kaplandı ve Pollux'un gövdesi ise Thorn-D ile kaplandı.

Belki de, kirlenme önleyici performansının düşünülen limitleri ile ilgili, sektörün yukarıda bahsedilen kalıplaşmış düşüncesinin bir sonucu olarak, Amsterdam Limanı Denizcilik Departmanı, Thorn-D'nin beklenen performansına ilk başlarda küçümser yaklaştı. Departmanın çevre ve iş güvenliği müdürü Willem Spoelstra, şunları itiraf etti: "Micanti'nin ekibiyle ilk tanıştığımda, geleneksel yumuşak kaplamaların aksine, Thorn-D'nin pürüzlü yüzeyi nedeniyle, deniz gelişimin önlemek için fiber kullanma konusunda şüpheliydim, sürüklenme ve yakıt tüketiminde artış olacağını düşündüm." Aksine, test süresince Pollux'un performansı, Spoelstra'nın endişelerini azalttı. Dağıtımda, Pollux'un ve kardeşi Castor'un süratlerini karşılaştıklarını ve hiç fark göremediklerini söyledi. Şu an, yakıt tüketiminin, dağıtım sırasındakiyle aynı olduğunu, bununla da kalmayıp, Thorn-D'nin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada bir gereklilik olan yüzde100 çevre dostu olduğunu da ifade etti.

Pieters, başlangıç masrafları bakımından Thorn-D'nin fiyatının "sıradan kirlenme önleyicilerin orta/üst grup çeşitliliği ile karşılaştırıldığında çok da farklı olmadığını" ve iş, gemi gövdesi yüzeyinin hazırlıklarına geldiğinde, ilave bir değerlendirmeye gerek olmadığını sözlerine ekledi. Üstelik, en az beş yıllık kullanım ömrü sayesinde, tekne ve gemi sahipleri, ciddi yakıt tasarrufu yaptıklarını da göreceklerdir.

s3-018.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2059 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.