1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Europort İstanbul hareketli başladı
Europort İstanbul hareketli başladı

Europort İstanbul hareketli başladı

EUROPORT İSTANBUL 12.Uluslararası Denizcilik Fuarı açıldı. Fuar açılışında kürsüye çıkan DTO Başkanı Metin Kalkavan, "Savunma sanayi bizim için çok önemli bir alan. Gelecek yıllarda en büyük ihracatı savunma alanında yapacağız" dedi.

A+A-

Açılış konuşmasında kürsüye çıkan Metin Kalkavan şu sözleri dile getirdi; “Öncelikle Beşiktaşlıların 110.yılını kutlarım. Deniz Ticaret Odası olarak çok uzun emek verdik. Çok güzel şeyler yapmışız. Fuarcılığın ne kadar önemli olduğunu, tanıtımın ne kadar önemli olduğunu o zamanlardan görerek yolu açmışız ve yine devam etmişiz” diyerek sözlerine devam etti.

"Gemi inşa sektörü kolay bir alan değil"

Gemi inşa sektörüne değinen Kalkavan; “ Gemi inşa sektörü ve ekipmanları çok kolay bir alan değil. Yinede bu fuarları yapan sayılı ülkeler var. Biz Boat Showlar’da ileri gittik. Dünyada şuan birincilik için çekişiyoruz. Boat Show fuarlarında en son elli beş bin, yetmiş beş bin metrekarelere geldik ama gemi inşada henüz bunu başaramadık. Dolayısıyla beklediğimizin şuan gerisindeyiz. Bunun birçok nedenleri var. Dünyada baktığımızda gemi inşa ve ekipman üssü olarak şuan Uzak Doğuda. Son verilerde Avrupa’da da yıllık gemi ve yat ekipmanları, seksen milyar liralık döngü var ki buda ciddi bir rakam. Avrupa’da bu alanda çalışan insan sayısı beş yüz bin. Böyle baktığımız zaman hem Avrupa için hem bizim için, çok önemli olan sanayi dalındayız” diyerek ifade etti.

"Kötü ve uzun bir zaman diliminde ayakta kalabilmeyi başardık"

Sözlerine devam eden Kalkavan ; “Avrupa’ya göre avantajımız ve dezavantajımız, dünyada ender görülen ve eşit olmayan şartlarda gemi inşada var olmaya çalışan bir ülkeyiz. Çoğunlukla bu uygulama Laz ve Karadenizlilerin içinde olan bir uygulama olduğu için bir şeyi ispat etmeye çalışıyoruz. Biz eşit olmayan şartlarda da devam ediyoruz. Ya şartlar eşitlenirse ne oluruz derseniz, çok daha iyi işler yapabiliriz. Son yıllara baktığımızda, krizden sonra geldiğimiz noktada beklediğimizin çok çok üstünde gemi inşa ve yan ekipman üreticilerimiz ve bu alanımız, beklediğimizin çok üstünde direnç gösterdiler. Ama yeni bir dönem başlıyor. Buda şunu gösteriyor, bu kadar kötü ve uzun bir zaman dilimini ayakta kalabilmeyi başarabilen bir sektör, eşit şartlarda, iyi piyasalarda çok farklı işler yapabileceğiz. Genç bir nüfus ve eğitimli bir kadromuz var ve bu sanayi dalında inanılmaz bir durum oluştu. Şuanda her gemi yapabilecek kapasiteye geldik. Uzmanlık alanımız olmadığı gemileri ve projeleri yapar hale geldik. Dolayısıyla bu enerji gemilerinden tutun Askeri Harp Gemilerine kadar giden ciddi bir yelpazede aktif haldeyiz” diye vurguladı.

dsc_8967.jpg

“Türkiye gemi inşada yeni bir yola giriyor”

“Aramızda Çinli dostlarımız var, onlarla gemi inşada rekabet etmek gerçekten kolay gözükmese de, ama tamir bakımında çok rahat rekabet edebiliriz. Türkiye gemi inşada yeni bir yola giriyor” diyen Kalkavan; “Tersanelerimizin ciddi bir kısmı, tamir ve bakımda uzmanlaştı. Dünyada ortalama olarak, üretilenin üç misli kapasitesi olarak, her yıl ana bakım geçirilmek zorunda gemi var. Her gemi Uzak Doğu’ya gidemez bulunduğu konum itibariyle. Birinci çıkış yolumuz verimliliği arttırarak, bu bölgede liderliği korumalıyız. Daha da büyüyerek iyi bir hale geleceğiz. Her tersanemiz kendi verimini arttırarak, çok daha rekabetçi hale gelecektir”dedi.

“Savunma Sanayi ürünleri bizim için çok büyük bir alan” diyen Kalkavan; “Gelecek yıllarda en büyük ihracatı Savunma Sanayi ürünlerinden yapacağız. Diğer bir alanımız ise özel gemiler. Türkiye bu alanda ciddi bir markalaşma yolunda. Gün geçtikçe daha da iyi olcağız. Tabi bu krizin faydaları. Ticari alandan çıkıp farklı alanları geçmemizi sağlıyor bu durum. Buda krizin en büyük faydası. Tersaneler farklı alanları inceleyerek araştırıyorlar” diyerek sözlerine devam etti.

“Bu sektörün önü kesinlikle kapanmayacak”

“Türkiye’ye baktığımızda bu sektörün önü hiç kapanmayacak. Girenler çıkanlar olacak, azalanlar çoğalanlar olacak ama bu sektörde yetişmiş insan gücü ile üstüne koyarak, özellikle yan sanayi ekipman üretimimiz ve arkadan gelen destekle bu yolda devam edeceğiz. Dolayısıyla sloganımız, “Denizci Ülke Denizci Millet” diyerek devam edeceğiz” dedi.

“Gemi inşa ülkesi olupta desteği olmayan tek ülkeyiz”

“Yabancı konuklarımıza şunu söylemek isterim ki, burası Avrupa’dan önce Avrupa’da, daha sonrada dünyada bir Denizcilik üssü olmaya devam edecek” diyen Kalkavan, “Bugün ki şartlar çok farklı. Gemi inşa ülkesi olupta desteği olmayan tek ülkeyiz. Buda gücümüzü test etmemizi görmemizi sağlıyor” diyerek fuarın başarılı geçmesini dileyerek sözlerini bitirdi.

dsc_8997.jpg

dsc_8998.jpg

dsc_9000.jpg

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT-virahaber.com

 

 

Bu haber toplam 1017 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.