1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi bugün hizmete açılıyor
Fuel Oil Dönüşüm Tesisi bugün hizmete açılıyor

Fuel Oil Dönüşüm Tesisi bugün hizmete açılıyor

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nin yanında, yapılan Fuel Oil Dönüşüm tesisi tamamlandı. Tesis bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle hizmete açılacak.

A+A-

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nin yanında, Cumhuriyet tarihinde bir kalemde yapılmış en büyük yatırım olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi tamamlandı. Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu ve Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, bugün törenle hizmete açılacak olan projenin devreye alınmasıyla, burada yılda 2.9 milyon ton motorin üretileceğini söyledi. Memioğlu ve Erkut, yerli üretim miktarının toplam 11 milyon tona çıkacağını, yılda yaklaşık 1 milyar dolar dövizin de ülkede kalacağını belirtti.

Geri dönüşüm projesi devreye alındıktan sonra ayrıca Tüpraş'ın diğer kentlerdeki tüm rafinerileri de yüzde 100 kapasite ile çalışmaya başlayacak. Projenin en önemli yapılarından biri olan Kontrol Merkezi'nin ise, burada bir kaza anında meydana gelebilecek en şiddetli patlamalara karşı bile dayanıklı mimariyle inşa edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇACAK

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle hizmete açılacak Fuel Oil Dönüşüm tesisi devreye girdiğinde, Tüpraş'ın diğer rafinerileri de tam kapasite çalışabilecek. Türkiye'nin dizel ihtiyacının önemli kısmı da yerli üretimle karşılanacak. Tüpraş'ın 4 rafinerisinde üretilen yaklaşık 4.2 milyon ton siyah ürün işlenerek, 2.9 milyon tonu motorin olmak üzere 3.5 milyon ton değerli beyaz ürün ile 700 bin ton petrol koku üretilecek.

CARİ AÇIĞI 1 MİLYAR DOLAR DÜŞÜRECEK

 Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Tüpraş'ın iskele ve demiryolu bağlantıları, yeni alınan tankerleri ile finansman gideri dahil toplam 3 milyar dolara mal olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin test aşamasına başarıyla geçtiğini, tesisin üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar düşürmesinin beklendiğini söyledi.

YENİ BİR RAFİNERİYE EŞDEĞER

Türkiye'nin, dizel ihtiyacının büyük bölümünün ithalatla karşılandığına dikkat çeken Memioğlu şöyle konuştu: "Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nde üretilecek 2,9 milyon tonluk motorin ile yerli üretim miktarımız da 11 milyon tona yükselmiş olacak. Türkiye'nin dizel ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak olan yeni tesisimizdeki bu üretim ile yurtdışına ödenen 1 milyar Amerikan Doları da ülkede kalacak. Tüpraş, hem yaptığı ihracat ile hem de ithalatı azaltarak ülke ekonomimizin en hassas konularından biri olan cari açığın kapanmasına katkısıyla da hepimiz için büyük bir değer ifade etmektedir. Yeni tesisimiz üreteceği beyaz ürün miktarı ve bununla ülke için yarattığı katma değer göz önüne alındığında yeni bir rafineriye eşdeğer."

3.5 MİLYON TON DEĞERLİ BEYAZ ÜRÜN

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da açıklamalarında, Türkiye'nin en büyük şirketi Tüpraş'ın uluslararası rekabet gücünü artıracak yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin devreye girmesi ile birlikte, sahip olduğu tüm rafineri tesislerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını ve Euro V standartlarında çevreci beyaz ürün üretimi gerçekleşeceğini söyledi. Yavuz Erkut, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin toplam 17 ünite, depolama tankları ve 780 metre uzunluğundaki iskeleden oluştuğunu belirtti. Siyah ürünleri İzmir, Kırıkkale, Batman ve İzmit Rafinerileri'nden deniz ve demiryolu ile yeni tesise getireceklerini anlatan Erkut, bu kapsamda 'T. Esra' ve 'T.Aylin' adlı iki tankeri de Tüpraş'ın iştiraki Ditaş'ın filosuna dahil ettiklerini anlattı.

5 BİN KONUTLUK BETON KULLANILDI

2011'de inşasına başlanan tesisin inşaat ve montajı süresince ortalama yerli ve yabancı firma çalışanlarıyla birlikte 10 bin kişinin istihdam edildiğini söyleyen Yavuz Erkut, projenin yapımında kullanılan materyallere ilişkin ise şu çarpıcı bilgileri verdi:

Projede 6 Eyfel Kulesi inşa edilebilecek kadar çelik kullanıldı. Boruların uç uca eklenmesi halinde Edirne'den Kars'a kadar hat döşenebileceği, Depolama tanklarının kapladığı alana 7 futbol sahası yapılabileceği, kullanılan betonla da 5 bin konut inşa edilebileceği belirtildi.

PATLAMALARA DAYANIKLI KONTROL MERKEZİ

Projenin kalbi olan Kontrol Merkrezi ise mimarisiyle dikkat çekiyor. 'Balina' formunda inşa edilen ve olası bir kaza anında meydana gelebilecek en şiddetli patlamada, çevreye saçılabilecek parçalara da dayanıklı olarak inşa edilen Kontrol Merkezi'nde tüm sistemler bilgisayar ortamında en ince ayrıntısına kadar saniye saniye izleniyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1419 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.