1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Dubai’de buluştu
Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Dubai’de buluştu

Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Dubai’de buluştu

Geleneksel olarak yapılan TradeWinds’ Gemi Geri Dönüşüm Forum’u bu yıl Dubai’de gerçekleşti.

A+A-

Onur Ömer Bilgi - Vira Haber

TradeWinds’ tarafından her yıl düzenlenen ve 2 gün süren Gemi Geri Dönüşüm Forum’u bu yıl Dubai’de gerçekleşti. Foruma Türkiye’yi temsilen Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek katıldı.

Türkiye, Avrupa için iyi bir avantaj

Türkiye gemi geri dönüşüm sanayi, Hong Kong Konvansiyayonu gerekliliklerini yerine getirerek Avrupa için avantajlı konuma yükseldi.



Avrupa Birliği ile IMO’nun arasında gerçekleşen, emniyetli ve sağlıklı gemi geri dönüşüm şartlarının belirlendiği Hong Kong Konvansiyonu yürürlüğe girdi. Konvansiyonun yürürlüğe girmesiyle hazırlıklarını tamamlayan Türk gemi geri dönüşüm sanayi Avrupa için tek seçenek haline geldi.

Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, geçen senenin gemi geri dönüşüm sanayi için çok iyi geçmediğini söyledi. TradeWinds’ Gemi Geri Dönüşüm Forum’unda konuşan Şimşek ‘2015 yılında Aliağa’daki geri dönüşümcüler 15 milyon dolar kayba uğradı’ dedi.



'Hong Kong Konvansiyonuna hazırız'

Geçtiğimiz yıl 22 tesiste 600 bin DWT geri dönüşüm sağladıklarını aktaran Adem Şimşek, Çin’in kütük demir fiyatlarının hurda demirden daha ucuz olduğunu ve sektörün bu yüzden sıkıntı yaşadığını söyledi. Aynı zamanda Şimşek, Asya’nın yüksek fiyatları ve katı kuralları sebebiyle tercih edilmedini açıkladı. Şimşek sözlerini söyle sürdürdü;

Hintli sökümcülerin tonunu 25 dolara mal ettikleri hurdayı Aliağa’da 40 dolara mal ediyoruz. Bu fiyat gemi ücretinin üzerine çıkabiliyor. Türkiye’de hurda fiyatları oldukça düştü. Eskiden 180 dolardan satılırken şu anda 150 dolara kadar geriledi. 180 doların altına düştüğünde biz zarar etmeye başlıyoruz. Bugünlerde eğer şanslıysanız ancak kablolardan, yedek parça ve demir dışı malzemelerden kar elde edebilirsiniz.

Zor zamanlara rağmen kendimizi Avrupa standartları doğrultusunda hazurkadık. 8 gemi geri dönüşüm tesisimiz şimdiden Avrupa Birliği onayını aldı. Şu anda en çok Avrupa bayraklı gemilere hizmet veriyoruz.

Aliağa’nın yeni gelir kaynaklarından biri de açık deniz sektörü. Geçtiğimiz yıl 15 adet petrol platformu sökümü yaptık. Platformların çoğu Avrupa’dan geldi fakat Brezilya, Meksika Körfezi’nden gelenlerde oldu. Her alanın olduğu gibi petrol platformlarının da kendine özgü maaliyetleri var. Bu yılın ortalarına doğru Türkiye’de hurda fiyatlarının sabitleneceğini düşünüyoruz. Tabi herşey Çin’in fiyatları ne kadar düşüreceğine bağlı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2023 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.