1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Gemiler dümen kırdı
Gemiler dümen kırdı

Gemiler dümen kırdı

Mısır’daki çatışmalar son hızla sürerken kruvaziyer gemileri de rotalarını değiştirmeye başladı

A+A-

Mısır’daki çatışmalar son hızla sürerken kruvaziyer gemileri de rotalarını değiştirmeye başladı

Mısır’daki gelişmeler nedeniyle MSC Splendia gemisi Cenova-İskenderiye seferini Cenova-İzmir olarak değiştirdi. Bu hafta yaklaşık 3 bin 500 yolcusu ve binin üzerinde personeliyle ilk kez İzmir Alsancak Limanı’na yanaşan gemi, bundan sonra Cenova-İzmir hattında sefer düzenleyecek. İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, İtalya’nın Cenova Limanı’ndan Mısır’ın İskenderiye Limanı’na sefer düzenleyen MSC şirketinin en büyük kruvaziyer gemilerinden MSC Splendida’nın, bu yıl Cenova-İzmir arasında 5 sefer yapacağını açıkladı. MSC Splendida’nın, rotasını Mısır’dan İzmir’e çevirmesinin kenti, Akdeniz bölgesinin “en güvenli liman” haline dönüştüreceğini ifade eden Kara, şunları söyledi: “Geçen yıl kruvaziyer gemilerle 163 seferde 350 bin kişi İzmir’e gelmişti. Bu yıl 255 kruvaziyer seferinde yaklaşık 550 bin turistin kentimize geleceğini tahmin ediyoruz. MCS Splendida, ortalama 4-5 bin kişiyle sefer yapıyor. Gemilerden inen turistlerin bir bölümü, tur otobüsleri ile Efes, Meryemana’ya giderken, kalanlarda kent için tur otobüsleri, taksi ve faytonlarla gezecek. Tarihi mekanları ziyaret edecek, alışveriş yapacak. MSC Splendida’nın İzmir’e ikinci seferi 22 Şubat’ta olacak.”

Ucuz tatil için ilk ve son fırsat olabilir
Ortadoğu karıştı. Turizm şirketleri daha güvenli liman olarak gördükleri Türkiye’deki otellerde yatak kontenjanlarını artırıyor. Kuzey Afrika’nın turizm potansiyelinin Türkiye’ye kayması muhtemel. Çünkü Avrupalılar bugünlerde tatil programlarını yapıyor. Televizyonlardaki görüntüleri izleyen bir Alman, İngiliz ya da Rus’un Kızıldeniz kıyılarını ya da Tunus’u tercih edebileceğine kimse ihtimal vermiyor. Dolayısıyla Ege ve Akdeniz’deki 5 yıldızlı otellerde bu yaz yabancı turistten yerli turiste yer kalmayabilir.

EMITT Fuarı’nı düzenleyen Ekin Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, kontenjanlar dolduğu için tatil programını son dakikaya bırakan Türkler’in bu yıl istedikleri otelde yer bulmada sıkıntı yaşayacaklarını belirterek “Bu yüzden 10 Şubat’ta başlayacak EMITT Fuarı tatilcilere büyük bir fırsat sunacak. Bu fırsatın tekrarı da olmayabilir” dedi.

EMITT Fuarı’nda tatilcilerin erken rezervasyon şansını kullanarak yüzde 40’lara varan indirimler alabileceğine dikkat çeken Bulutoğlu bu fuara özel yüzde 4’lük ilave indirim de olacağını belirtti. Ayrıca pek çok ziyaretçi de özel çekilişlerle tatil kazanabilecek.

Temsa Genel Müdürü Mısır’daki Kritik Saatleri Anlattı
Çalışanların evine tek tek gittim, kaynakla fabrika kapısını da sağlamlaştırdım.

MISIR’DA 40 milyon dolarlık yatırımı bulunan Temsa Mısır Genel Müdürü Ayhan Dayoğlu, ülkede yaşanan kaos ortamını anlattı ve şirket çalışanlarıyla diğer Türk çalışanların oturduğu siteye gidip olaylara karşı hepsinin kapısını tek tek çalarak uyardığını söyledi. Her şeyin 25 Ocak Polis Günü’nde başladığını, Cuma Namazı’nda Hristiyanlar ‘Müslüman kardeşlerimiz namazlarını kılsın biz onları koruruz’ deyince işin büyüyeceğini anladığını belirten Dayoğlu, “Perşembe akşamı internet kesildi. Mobil iletişim durdu. Cuma Namazı öncesi çalışmalara başladık. Sabah ilk saatlerde Temsa Mısır çalışanları ve diğer Türk çalışanlarının oturduğu bir site var. Orada sabah çıkıp bütün arkadaşlarımın kapısını çaldım. Hiçbir şekilde mobil iletişimimiz yoktu. Bütün arkadaşlarımın kapısını çaldım. Durumun ciddiyeti konusunda uyardım. Daha sonra sabit telefonu olan bir arkadaşımızın evinde buluştuk ve bir kriz masası oluşturduk” dedi.

Cnbc-e’ye konuşan Temsa Mısır Genel Müdürü Dayoğlu, fabrikalarının Kahire’nın 20 km. doğusunda olduğunu hatırlatarak, “Fabrikanın emniyetini sağlamak için Mısırlı çalışanlardan bir ekip oluşturduk. Bir hafta süreyle fabrikayı kapadık ama boş bırakmadık. Yağmalamaya karşı emniyet tedbiri aldık, kapıları kapadık kaynakla gerekli yerleri sağlamlaştırdık her tarafı kilitledik” açıklamasını yaptı.Oluşturdukları grupların 24 saat, sokağa çıkma yasağının durumuna göre nöbete devam ettiğine dikkat çeken Dayoğlu, “Nöbetten sonra eve gidiyorlar. Mısırlı müdürlerimiz akşamları evlerini sabahları da fabrikayı koruyorlar. Pazar günü herkes evinde dinlendi. Pazartesi herkes işbaşı yaptı” dedi. Dayoğlu, Mısır’da hali hazırda çalışan Türk firmalarının olduğunu da hatırlattı.

Ortadoğu’dan 1.000 katılımcı Moda Fuarı planını iptal etti
Mısır'da yaşanan olaylar İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İTKİB) Alman IGEDO ile birlikte bu yıl ikincisini düzenlediği Collection Premiere İstanbul (CPI) Moda Fuarı’na katılımı da etkiledi. Santral İstanbul’da açılan fuara Ortadoğu’dan 5 bine yakın ziyaretçi beklenirken Tunus’ta başlayarak Mısır’a kadar uzanan siyasi kaos nedeniyle bin civarında iptal yaşandı. Fuara toplam 10 bin ziyaretçi beklediklerini, yabancı ziyaretçi sayısının yarı yarıya olduğunu, İstanbul Moda Haftası ile birlikte ziyaretçi sayısının 20-30 bine ulaşacağını ifade eden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Ortadoğu bölgesinden 4-5 bin kişi bekliyorduk. Bu sene o bölgelerde iyi bir çalışma yaptık. Pazar orası, Ortadoğu ve Rusya. Tahmini olarak bin civarında iptal olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

“Ama bu bir dönemdir. Herhalde bir daha ki dönemde bunun acısını fazlasıyla çıkaracağız. Önümüzdeki dönem daha büyük uluslararası fuar olacak, dünyanın ilgisini çekecek. Dünyanın her yerinden akın akın insanlar gelecek” diyen Tanrıverdi şunları söyledi: “Önümüze bir hedef koyduk. 3 sene sonra bu tarihlerde İstanbul’da otellerde kalacak yer olmayacak.”

Mısır’daki düşüş Şubat’ta belli olur
Fuarın açılış törenine katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kuzey Afrika’daki gelişmeleri değerlendirerek, “Mısır’da Ocak ayına bir yansıma yok. Mısır’a ihracatımızda yüzde 17 artış var ama Tunus’a ihracatımızda yüzde 55 düşüş var. Sebebine gelince Tunus’taki olaylar daha erken başladı, Ocak ayı ihracatına olumsuz olarak yansıdı, Mısır’daki olaylar daha geç olduğu için çok yansıması olmadı. Bizim Mısır’a aylık 200 milyon dolar ihracatımız var. Kısa sürerse Şubat ayındaki düşüşle olayı geçiştirebiliriz, uzun sürerse o zaman bize çok olumsuz yansır. Aylık bazda yüzde 30-40 düşer diye tahmin ediyoruz” dedi.

Vatan

Bu haber toplam 1065 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.