1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Gemilerde Enerji Verimliliği Semineri düzenlendi
Gemilerde Enerji Verimliliği Semineri düzenlendi

Gemilerde Enerji Verimliliği Semineri düzenlendi

Gemilerde Enerji Verimliliği ve Enerji Operasyonları Planları semineri Prof. Dr. Mustafa İnsel’in sunumuyla gerçekleşti.

A+A-

Onur Ömer Bilgi - Vira Haber

Gemilerde Enerji Verimliliği ve Enerji Operasyonları Planları semineri Prof. Dr. Mustafa İnsel’in sunumuyla dün (05.04.2016) İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu’nda çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti.

Gemilerde enerji verimliliği gereksinimin önemini anlatarak sunumuna başlayan Prof. Dr. Mustafa İnsel, iklim değişikliğinin tüm dünyayı etkileyecek büyük bir sorun olduğunu ve deniz ulaşımında da bunun önlenmesine yardımcı oluna bileceğini söyledi. Dünyada ki karbon salınımlarının yüzde 3.3’ünün deniz taşımacılığı tarafından gerçekleştirildiğini belirten İnsel, uluslararası deniz taşımacılığının yüzde 2.7, kabotaj taşımacılığı ve balıkçılığın yüzde 0.6 olarak etki ettiğini açıkladı. Mustafa İnsel, denizcilik sektörünün etkisinin az olduğundan dolayı yaptırımları istememesine rağmen Avrupa Birliği’nin genel politikaları sebebiyle yaptırım kararı aldığını belirtti.



Prof. Dr. İnsel, denizcilik sektörünün yakıt kalitesinin yeniden düzenlemesi, SOx değerlerinin azaltılması, yanma sistemleri ile NOx değerlerini de azaltması gerektiğini belirtti. Marpol Annex VI’da enerji verimliliği ile ilgili değişiklikler yapıldığını söyleyen İnsel, 1 Ocak 2013’ten itibaren yapılan havuzlamalarda bu değişikliklerin değerlendirilmeye başlandığını söyledi.

Avrupa Birliği’nin İzleme, Raporlama ve Doğrulama (MRV) sistemini 1 Temmuz 2015’ten itibaren devreye aldığını aktaran Mustafa İnsel, 5 bin Grt’dan büyük tüm gemilerin CO2 değerlerini Avrupa Birliği merkezi veri tabanına göndermek zorunda olduklarını ve kargo, enerji verimliliği değerlerini sertifikalandırmak zorunda olduklarını açıkladı. İnsel, Avrupa Birliği’nin küresel ısınmayı 2 C ile sınırlandırmak istediğini, bunun ise CO2 emisyonlarını 2030’da 1990 değerlerine göre % 40 azaltmak hedeflediğini söyledi.

Avrupa Birliği MRV raporlamasının 1 Ocak 2018’de başlayacağını belirten İnsel, 31 Aralık 2018’de raporların toplanmasının tamamlanacağını, 30 Nisan 2019’da teslim alınan raporların incelemelerinin başlayacağını ve 30 Haziran 2019’da ilk raporun yayınlanacağını açıkladı.

Prof. Dr. Mustafa İnse, IMO’nun da Avrupa Birliği’nin ardından MRV sistemi kurmak istediğini fakat henüz tamamlanmadığını aktardı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2395 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.