1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Gemlik, yolcu gemilerinin gözdesi olabilir
Gemlik, yolcu gemilerinin gözdesi olabilir

Gemlik, yolcu gemilerinin gözdesi olabilir

Uludağ Üniversitesi Gemlik Denizcilik Topluluğu , Gemlik Kent Konseyi, Burtvin Turizm işbirliğinde Gemlik Belediyesi’nin ve Gemlik Asım Kocabıyık MYO’nun desteklediği “Gemlik’in Geleceği: Yolcu Gemileri İçin Bir Uğrak Limanı” adlı panel Gemlik Asım Kocabı

A+A-

Panelinin hazırlık aşamasında uzun zamandır çaba harcayan Uludağ Üniversitesi Öğr. Gör. E. Murat TACAR ve Burtvin Turizm Sahibi Tansu Erçevik Gemlik, İznik ve Bursa’da yerel yöneticilere, sivil toplum kuruluşlarına, esnafa ve halka kruvaziyer turzimini ve olması durumda bölgenin neler kazanabileceğini anlattılar ve bu kapsamda 9 Mart 2016 Çarşamba günü gerçekleşen kruvaziyer endüstrisinin Dünya’da ve Türkiye’de ki durumu ile bölgenin turizm potansiyelinin tartışıldığı panele davet ettiler.

Panele Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Bursa Büyükeşhir Belediye Başkan Vekili Ercan Barutçuoğlu, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Gemlik Emniyet Müdürü Cafer Gündoğdu, Bursa Büyükşehir Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek, BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy, Gemlik Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim, Gemlik ve İznik Ticaret Odaları temsilcileri, bir çok siyasi parti yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, konuya ilgi duyan vatandaş ve Denizcilik öğrencileri katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan Öğr. Gör. E. Murat Tacar “Kruvaziyer turizminin içinde konaklama, restaurant, alış-veriş vb. gibi bir çok imkanın bulunduğu çeşitli yolcu kapasitelerinde ki gemiler ile kalkış limanından alınan yolcuların rota boyunca farklı ülke limanlarına girerek bu limanlarda yolculara sunulan alternatif tur programları ile yapılan bir hizmet olduğunu belirterek; yapılan araştırmalarla insanların tatil alışkanlıklarının değiştiği ve daha çok insanın kruvaziyer gemileri ile seyahat ettiğini belirtti. Gemlik’in özellikle Hristiyan dünyası için önemli bir yer tutabilecek bir yer olan İznik’e, Bursa’ya ve Yalova’ya yakın mesafede olduğunu ve Gemlik’te deniz ticareti tarihinin Osmanlı İmparatorluğu döneminden önce başlamış olduğunu ve hala Türkiye’nin en önemli ticaret limanlarını içinde barındırdığını ifade etti. Geçmişte özellikle Paskalya Bayramlarında ve Hristiyanların yıl başı dönemlerinde Gemlik’e yolcu gemilerinin geldiğini söyledi. Günümüzde yapılacak yatırımlar ile daha modern ve güvenli tesisler ile bir çok kruvaziyer operatörünün Gemlik’i tur programlarına ekleyebileceğini ve konuyla ilgili olarak yerel yöneticilerin, sanayi ticaret odalarının ve belediye yönetimlerinin bu işi sahiplenmesi ve bir proje geliştirilerek bir yandan tanıtım faaliyetleri yapılırken bir yanda da altyapı yatırımlarının gerçekleştirilerek bir çok kruvaziyer şirketin Gemlik’i tur programlarına dahil edebileceğini belirtti. “

Burtvin Turizm sahibi Profesyonel Turist Rehberi Tansu Erçevik “Bölge’nin Kurtuluşu İznik'ten Geçer” diyerek söze başladı. İznik’in tarihi önemine değinerek Gemlik’in İznik’e ve bölgede ki diğer turizm değerlerine ulaşım için geçiş noktası olacağını belirtti. Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa, Anadolu’nun ilk Türk Başkenti, Hiristiyanlığın üçüncü kutsal kenti ve Anadolu tarihinde dört büyük medeniyete başkentlik yapmış tek yerleşim yeri olan İznik’in Hristiyan dünyası için çok değerli olduğunu belirterek yeterince bölgeyi tanıtamadığımızı ve pazarlayamadığımızı belirtti. Gemlik’e yapılacak bir kruvaziyer limanı ile gelecek gemilerde ki yolcuların otobüsler ile tercihlerine göre İznik’e ya da Bursa’da tarihi mekanlara, Cumalıkızık, Gölyazı gibi köylere taşınabileceğini böylece bir çok alternatif tur programı yapılabileceğini ifade etti.

Panel Costa Kruvaziyer Türkiye Müdürü Ercan Abitağaoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Abitağaoğlu “Kruvaziyer sektörünün dünyada oldukça büyüdüğünü bir çok şirketin farklı büyüklükte gemiler ile sektörde hizmet verdiğini ifade etti. Sektör olarak yeni uğrak limanlarına ihtiyaçları olduğunu Gemlik’in bölgenin sektör için ilgi uyandırabileceğini ifade etti. Ayrıca Gemlik’in İstanbul’a yakın bir mesafede olmasının da bu konuda bir avantaj oluşturabileceğini belirterek sektörün Dünya’da ki ve Türkiye’de ki durumunu açıkladı. Gemlik hakkında çok fazla bilgisi olmadığını ancak panel öncesinde ve panelde anlatılanlardan yola çıkarak sektör için faydalı olabileceğini ifade etti. Gemlik’e böyle bir liman yapılmasının hem Gemlik’i, İznik’i ve bölgeyi ekonomik olarak kalkındırabileceğini ifade etti. Kamu ve yerel yöneticiler ile sanayi-ticaret odalarının sahiplenmesi ve bölgeyi kruvaziyer şirketlerine tanıtmaları gerektiğini ifade etti.

Karavanmar Kruvaziyer Yöneticisi Egemen Filiz “ kruvaziyer sektörünün mikro değil makro bir sektör olduğunu ve birden fazla sektörün hizmet verdiğini uluslararası bir alan olduğunu belirterek kruvaziyer limanının başta bölge kültürünün uluslararası alanda pazarlanabilmesine bir fırsat yaratabileceğini söyledi. Kruvaziyer gemileri ile yolculuk yapan turistlerin % 52’sinin Amerikalı ve onlardan sonra Avrupalıların olduğunu belirterek Hristiyan alemi için bu denli önemli bir yer olan İznik’in ve Gemlik’in fuarlarda tanıtılması gerektiğini ifade etti. Dünya’da çok fazla özelliği olmayan ancak bir çok kruvaziyer gemisinin yanaştığı limanların olduğunu Gemlik’in bunlardan daha önemli yerlere ulaşım sağlayabileceğini belirterek yapılacak yatırımlar ile kruvaziyer şirketlerinin Gemlik’i seferlerine ekleyebileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük kruvaziyer firmalarından biri olan MSC Kruvaziyer Ege ve Akdeniz Operasyon Müdürü Yetkin Baytok “kruvaziyer sektörünün yeni uğrak noktalarına ihtiyaç duyduğunu ifade ederek başladığı konuşmasına limanların kruvaziyer gemileri için çok önemli olduğunu belirtti. Sadece yerelde yapılacak çalışmaların yeterli olmayacağını ve uluslararası fuarlara katılarak bölgenin tanıtılması gerektiğini ve hatta uluslararası kruvaziyer şirketlerinin yabancı ülkelerde ki çalışanlarına bölgenin tanıtılması ile işe başlanabileceğini ifade etti. Gemlik’in bir çok kruvaziyer uğrak limanından daha önemli yerlere ulaşım sağlanabileceği bir alan olarak gördüğünü belirtti. Gemlik’te bulunan Belediye İskelesinin bu iş için uygun olabileceğini ancak çeşitli yatırımlar ile modernize edilmesi ve daha büyük gemilerin yanaşabileceği bir iskeleye çevrilmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Ancak mevcut haliyle yapılacak bir düzenleme ile gümrük, pasaport hizmetlerinin emniyetli bir şekilde verilebileceği bir alan yaratılarak daha küçük kapasiteli kruvaziyer gemilerin yanaşabileceğini belirtti.

Gemlik Liman Başkanı Asım Sulu “Kruvaziyer gemilerinin Gemlik’e yanaşabilmesi ve Gemlik limanı olması ciddi bir avantaj sağlayacaktır dedi. Ancak ne yazık ki şu anda altyapısının buna hazır olmadığını daha modern bir tesise ihtiyaç olduğunu ve iskelenin boyutunun arttırılması ve art bölgesinin de buna göre düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. İskelenin bulunduğu yerin su derinliğinin 6 m dan başlayıp iskele başına kadar 11 m ye çıktığını su derinliğinin kruvaziyer gemileri için yeterli olabileceğini söyledi.

Panel katılımcıların soruları ile devam etti. Panel sonunda panel başkanı Öğr. Gör. E. Murat TACAR panelin yerel yöneticileri ve halkı bilgilendirmek için yapıldığını ve bu bölgede kruvaziyer sektörü hakkında yapılan ilk panel olduğunu belirtti. Bundan sonraki çalışmaların belediyelerin, kaymakamlıkların, sanayi ticaret odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının içinde yer alacağı çalıştaylar ile devam etmesi gerektiğini ve bir proje yapılarak çalışılması gerektiğini belirti. Panel sonunda panel konuşmacılarına Gemlik Asım Kocabıyık MYO tarafından teşekkür belgesi Gemlik Kent Konseyi Başkanı Mukaddes Serim tarafından çiçek verildi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2428 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.