1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. GMO 1. Kadın Çalıştayı gerçekleştirildi
GMO 1. Kadın Çalıştayı gerçekleştirildi

GMO 1. Kadın Çalıştayı gerçekleştirildi

Denizcilik sektörünün kadınları, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu tarafından organize edilen “GMO 1. Kadın Çalıştayı: Ağır Sanayide Kadının Yeri”nde bir araya geldi.

A+A-

Hüseyin Altay Yontan / Vira Haber

Denizcilik sektöründeki kadınların maruz kaldığı ayrımcılığın önüne geçmek, sektörde toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini oluşturmak ve eşitliği sağlamak amacıyla kurulan “GMO Kadın Komisyonu” ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

Basın sponsoru olduğumuz ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu tarafından organize edilen “GMO 1. Kadın Çalıştayı”, Türk Loydu Vakfı Prof. Dr. Teoman Özalp Konferans Salonu’nda geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen bu çalıştaya Vira HaberVira Dergisi adına Genel Koordinatör Ayşe Olcay katılım gösterdi.

nuri-uygur-004.jpg

Beklenilenden daha verimli bir çalıştay

Tüm gün süren çalıştay programına, konuşmacılarının yanı sıra denizcilik sektöründen birçok kadın çalışan, öğrenciler, erkek mühendisler ve basın mensupları katılım sağladı. 5 farklı oturumda gerçekleşen çalıştayda genel başlığıyla “Ağır Sanayide Kadının Yeri” konusu ele alındı. Çalıştayda, ağır sanayide kadın mühendislerin sosyolojik olarak irdelenmesi, çalışma pozisyonlarında tercih edilme nedenleri, çalışma alanlarının kadına göre düzenlenmesi ve eşit işe eşit ücret konularına derinlemesine değinildi. Belirtilen hususlarda, akademik ve sosyal alanda geniş araştırmalara, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip konuklarıyla beklenilenden daha verimli bir çalıştay ortaya çıktı. Fotoğraf galerisi için tıklayınız...

Çalıştay, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Uyğur, Yönetim Kurulu üyesi Pelin Yılmazcoşar ve Gemi Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu Başkanı Zühal Can’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

pelinyilmazcosar_zuhalcan-003.jpg

5 oturumda 5 farklı konu başlığı ele alındı

Birinci oturumda “Ağır Sanayide Kadının Mevcut Durumu’’ konu başlığı altında, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü’nden Doç Dr. Şebnem Helvacıoğlu tarafından “Sektörde Çalışan Kadınların Mevcut Durumu”, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Didem Gürbüz tarafından ise ‘’Mühendis Kadınların Çalışma Ortamında, Ailede ve Toplumsal Hayatta Ayrımcılık Deneyimleri’’ konuları, sunumları eşliğinde ele alındı.

sebnemhelvacioglu_didemgurbuz-002.jpg

İkinci oturumda, Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşegül Yaraman “İçimizdeki Cinsiyetçilik: Bir Farkındalık Seansı’’ konulu konuşmasıyla bilgi birikimini ve tecrübelerini aktardı. Katılımcıların bakış açılarını bambaşka noktalara götürerek ufukları açtı. Fotoğraf galerisi için tıklayınız...

aysegulyaraman-001.jpg

Üçüncü oturumda “Ağır Sanayide Kadının Hukuki Olarak Yeri” konu başlığı altında, Av. Binnur Tanrıverdi tarafından “Mobbing, Cinsel Taciz, Çalışan Kadının Hakları”, İnşaat Mühendisi Nevin Savran tarafından ise “ISO Yönetim Sistemleri Standartları Gözüyle Kadın Çalışanlara Bakış” konularına değinildi.

binnurtanriverdi_nevinsavran.jpg

Dördüncü oturumda “Ağır Sanayide Kadını Yerinin Sosyolojik Olarak İncelenmesi” konu başlığı altında, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Yaprak Civelek ‘’Modernlik ve Özgürleşim Hesapları: Mesleki Statü ve Toplumsal Cinsiyet Meselesi”, İstanbul Beykent Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Belkıs Kümbetoğlu “Bilginin Cinsiyeti: Türkiye’de Mühendisler Üzerine Bir Araştırma”, Psikolog Başak Çiftçioğlu “Mobbing” konularını sunumları ve bilgi birikimleriyle aktardılar. Fotoğraf galerisi için tıklayınız...

yaprakcivelek_belkiskumbetoglu_basakciftioglu.jpg

Çalıştayın son bölümü olan beşinci oturum ise “Serbest Kürsü” başlığı altında gerçekleştirildi. Bu oturumda, UDHB Denizdibi Tarama Başmühendisliği’nden Dr. Ceyla İnmeler, Selah Tersanesi – Makine ve Donatım Dizayn Amiri Şöhret Subaşı Atikkan, YMN Tankers’den Kaptan Esra Konak, Skala Ajan İcra Kurulu Başkanı Meral Er, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Mali İşler Sorumlusu Gülsen Sani ve Vira Haber – Vira Dergisi Genel Koordinatörü Ayşe Olcay mesleki hayatlarında edindikleri tecrübeleri, yaşadıkları ilginç anıları ve önerileri sunumları ile beraber katılımcılara aktardırlar.

ceylainmeler_ayseolcay_gulsensani.jpg

Günün anısına konuşmacılara küçük hediyeler takdim edildi

Gerçekleştirilen GMO 1. Kadın Çalıştayı etkinliği sonrasında konuşmacılara günün anısına GMO’nın küçük hediyeleri ve çam ağacı fidanları takdim edildi. Çalıştayın sonuç bildirgesinin daha sonra basın kuruluşları aracılığıyla sektöre aktarılacağını belirten GMO Yönetim Kurulu üyesi Pelin Yılmazçoşar, organizasyona destek olan, konuklara, katılımlarıyla güç katan dinleyicilere ve değerli basın mensuplarına teşekkürlerini sundu. Fotoğraf galerisi için tıklayınız...

meraler_sohretsubasiatikkan_esrakonak.jpg

Haber & Fotoğraflar: Hüseyin Altay Yontan 

Bu haber toplam 9985 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.