1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Göçmenler yola çıktığı esnada aktivistlerden protesto
Göçmenler yola çıktığı esnada aktivistlerden protesto

Göçmenler yola çıktığı esnada aktivistlerden protesto

Türkiye ve AB arasındaki mutabakat kapsamında 45 Pakistan uyruklu, ülkelerine iade edilmek üzere Midilli Adası'ndan yola çıktı. Bu sırada, göçmenleri taşıyan feribot yola çıkmak üzereyken üç aktivist denize atlayarak, feribotun önüne kadar yüzdü.

A+A-

Anadolu Ajansı

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki mutabakat kapsamında 45 Pakistan uyruklu göçmen, ülkelerine iade edilmek üzere Midilli Adası'ndan yola çıktı. Frontex sözcüsü Ewa Moncure basına yaptığı açıklamada, göçmenlerin hepsinin erkek olduklarını ifade ederek, "Gönderilen göçmenlerin sığınma başvurusu yapmayı reddedenler olduklarını düşünüyorum. Hiç kimse son dakikada da olsa uluslararası koruma talep etmedi" diye konuştu.

Göçmenlerin her birine bir polisin eşlik ettiğini söyleyen Moncure, gemide ayrıca bir doktor ile çevirmenlerin bulunduğunu kaydetti. Sabah erken saatlerde dört otobüsle adada göçmenlerin tutulduğu Moria Kampı'ndan limana getirilen göçmenler, Frontex ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden yetkililerin gözetiminde "Lesvos" adlı feribota bindirildi.

Aktivistler protesto etti

Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan geri gönderme işlemi sırasında, bazı aktivist ve gönüllüler Türkiye-AB mutabakatını protesto etti. "Sınırlara hayır, milletlere hayır, tehciri durdurun" şeklinde slogan atan göstericiler, demir kapılara ellerindeki metallerle vurarak tepkilerini gösterdi. Bu sırada, göçmenleri taşıyan feribot yola çıkmak üzereyken üç aktivist denize atlayarak, feribotun önüne kadar yüzdü. Yaklaşık 20 dakikalık bir gecikmeye yol açan eylem, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin göstericileri denizden çıkarmasıyla sona erdi.

İleryoz Ada ve Sisam Adası'ndan bugün saat 10.00'da varması beklenen bir gemiyle Midilli Limanı'na getirilecek 80 göçmenin daha "Nazlı Jale" isimli katamaranla Türkiye'ye geri gönderilmesi bekleniyor.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişiler adalardaki kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1585 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.