1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Grönland’daki buzulların erime hızı arttı
Grönland’daki buzulların erime hızı arttı

Grönland’daki buzulların erime hızı arttı

Kuzey Yarımküre'nin en büyük buzul alanı Grönland'ın yeni yayımlanan kıyı ve kara zemin kesiti haritaları, bir felaketin yaklaştığını gösteriyor.

A+A-

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri Grönland’da etkisini daha hızlı göstermeye başladı. Buzulların erime hızında artış gözlemlendi.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, Grönland fiyortlarının zemin kesitlerinin ayrıntılı kabartma haritalarını yayımlanırken yeni haritalarda 200 metreden fazla altına inen buz örtüsünün daha önceki haritalarda tespit edilenden 2 ila 4 kat fazla olduğu görüldü.

HIZLA ERİYORLAR

‘BedMachine’ adını verdikleri buz örtüsü haritalarının verilerinin açıklanmasının ardından araştırmacılar derindeki buz örtüsünün sıcak su etkisiyle hızlı erime tehdidi altında olduğunu vurguladı.

“YÜZEYDEKİ SULAR DAHA SICAK”

Hızla eridiği görülen buz örtüsünün açıklanmasından sonra Grönland kıyılarında 200 metre derinliğe kadar olan deniz suyunun Kuzey Buz Denizi’nden geldiği ve soğuk su kaynağı olduğu belirlendi. Suların güney akıntılarıyla geldiği ve yüzeydeki sulardan 3-4 derece daha sıcak olduğu tespit edildi. Eriyen buzlar endişe verici olarak yorumlandı.

Küresel iklime bağlı buz erimeleri konusunda haberlerin sıklaşması durumun ciddiyetini gösteriyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 3526 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.