1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Haberin Sesleri Anadolu'da
Haberin Sesleri Anadolu'da

Haberin Sesleri Anadolu'da

Geleceğin Medyasına Hazırlık Semineri”ni sürdüren Basın İlan Kurumu, bu sefer Spikerler Derneği ile yola çıktı. Trabzon’dan başlayan eğitim seminerlerinin ikinci durağı Kayseri.

A+A-

Geleceğin Medyasına Hazırlık Semineri”ni sürdüren Basın İlan Kurumu, bu sefer Spikerler Derneği ile yola çıktı. Trabzon’dan başlayan eğitim seminerlerinin ikinci durağı Kayseri.

“Haberin sesleri Anadolu’da” sloganıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde ünlü haberciler, spikerler deneyimlerini, yılların tecrübelerini paylaşacak.

NTV’den Oğuz Haksever, Mete Çubukçu; TRT’den Defne Sarısoy; Radikal gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı seminer yarın saat 10:00’da Kayseri Hilton Otel’de başlayacak. Bir gün sürecek seminere Kayseri’nin yanı sıra Nevşehir, Yozgat ve Niğde illerinden yerel televizyonlar, IP TV, Web TV, radyo spikerleri ile yazılı, sözlü ve görüntülü medya çalışanları katılacak.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, seminerle ilgili yaptığı açıklamada, gelişen teknolojiyle birlikte iletişim alanındaki sınırların kalktığını belirterek, “Seminerimizde, mesleğin profesyonelleri Türkiye ve dünyada meydana gelen son gelişmeleri anlatacak. Deneyimlerini Anadolu medyasıyla paylaşacak. Yaygın medya ile yerel arasında güçlü bir network kurulmasının amaçlandığı seminerin bir diğer önemli hedefi ise ana dilimizin, kitle iletişim araçlarında en doğru şekilde bilinmesi ve kullanılmasını teşvik etmektir” dedi.

HABERİN SESLERİNİ DAHA YAKINDAN TANIYALIM
OĞUZ HAKSEVER

1957’de Gaziantep’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da bitirdi. 1974 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi’ne girdi. Birleşik Devletler’de Texas A and M Üniversitesi’nde lisan öğrenimi gördü. AISEC sınavlarını kazanarak bu kuruluş aracılığıyla Norveç’te bir petrokimya tesisinde 3 ay işletme stajı yaptı.

Üniversiteden 1979’da mezun olduktan sonra açılan sınavları kazanarak TRT Haber Dairesi Başkanlığı’nda muhabirliğe başladı.1991’den sonra özel televizyonlarda; sırasıyla Show Tv, Kanal 6 ve ATV haber merkezlerinde muhabir, editör ve sunucu olarak çalıştı. Bu kanalların haber merkezlerinin kuruluşlarında görev aldı. 2000 yılında çalışmaya başladığı NTV’de Haber Müdürlüğü, Haber Koordinatörlüğü yaptı. Bu süre içinde Yakın Plan programlarını, çeşitli tartışma programlarını ve özel yayınları hazırlayıp sundu. İçeriğinde ‘O’ an başlığı altında haber fotoğraflarını yorumladığı ”Ve İnsan” programını 7 yıl boyunca; 2003-2010 yılları arasında aralıksız hazırlayıp ekrana getirdi. ’O’ an adıyla iki kitap yayımladı. Halen NTV’de hafta içi 16.00-18.59 arasındaki zaman diliminde editör ve anchor olarak çalışıyor. Ayrıca “Son Söz” adlı tartışma programının moderatörlüğünü yapıyor... O arada “Gerçek Orada Bir Yerde” adlı 13 bölümlük bilim-kültür programının moderatörlüğünü de yaptı. Özel haber yayınların sunuculuklarını üstleniyor. NTV Radyo ve Kral FM’de de Gazeteci Mehmet Barlas’la birlikte “Makam Farkı “ adlı müzik programını hazırlayıp sunuyor.

Mesleğiyle ilgili olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik Başarı Ödül yarışmalarında 2 özel ödül,1 mansiyon ödülü ve 1 En İyi Televizyon Programı dalında 1 Gazetecilik Başarı Ödülü aldı.

Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti tarafından da 2004 yılında Mahmut Tali Öngören Televizyon Programı ödülüne layık görüldü.

Türk Dil Kurumu’nun ve Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun oluşturduğu jüriler tarafından 2003 ve 2009 yıllarında “Türkçe’yi En İyi Kullanan Yayıncı olarak seçildi ve ödüllendirildi.
“İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 6 yıldır öğretim görevlisi olarak Televizyon Haberciliği ve Küreselleşmede Televizyon Haberciliği dersi veriyor. Genç meslektaşları için televizyon haberciliği konusunda atölye çalışmaları yürütüyor, Seminerler, konferanslar veriyor.

METE ÇUBUKÇU
1962 Gebze doğumlu. 1987’de Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halka İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Gazetecilik mesleğine 1987 yılında Karacan Yayınları’nda başladı. Sırasıyla, Nokta Dergisi, Kanal 6, ATV, Star TV ve NTV’de muhabirlik yaptı. 2005 Ağustos ayından bu yana NTV’de Haber Müdürü olarak çalışıyor.

Özellikle kriz ve savaş bölgelerinde haber yaptı ve Afganistan, Irak, Filistin, İsrail, Bosna, Kosova, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Çeçenistan, Cezayir, Kıbrıs gibi ülkelerde bulundu.

Uluslararası seminer ve çalıştaylara katıldı, tebliğler sundu. ABD ve İngiltere’de burslu olarak gazetecilik eğitimi gördü.

Bizim Filistin (2002), Ateş Altında Gazetecilik (2005), Ortadoğu’nun Yeniden İşgali (2006) adlı yayınlanmış üç kitabı bulunuyor. Ayrıca “Ortadoğu’da Kaos” (2004) ve Irak Dünya Mahkemesi (2006) adlı kitaplarda makaleleri yayınlanmıştır.

Radikal İki, Birikim Dergisi, T24 sitelerinde yazıyor. Özellikle Ortadoğu, medya ve savaş gazeteciliği konularında makaleleri yayınlanıyor.

Maltepe Üniversitesinde Uluslar arası İletişim, Bahçe şehir Üniversitesinde Güncel habercilik dersleri veriyor.

Başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlardan gazetecilik ödülleri var.

2006 Sedat Simavi Yarışması TV-Haber dalında birincilik ödülü sahibidir.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi.
İngilizce biliyor.

DEFNE SARISOY
Defne Sarısoy 1968 Ankara doğumludur. Okul yılları Ankara’da geçer. Çankaya İlkokulu’nun ardından TED Ankara Koleji’ne gider. Ankaralılık ve Kolejlilik ruhu, ilerleyen yıllarda da hiç eksilmez. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi D.T.C.F. İtalyan Dili ve Edebiyatı’nda yapar. Bu arada medyayla tanışır. Öğrencilik yıllarında Sabah Gazetesi’nin dergi grubunda başlayan medya serüveninin, onu yıllarca bir ekran yüzü haline getireceğinden o yıllarda henüz habersizdir.

STAR TV’DE BAŞLAYAN EKRAN DENEYİMİ
Özel televizyonların ilk kuruluş yıllarında 1993’te Star TV Ankara Bürosu’nda muhabirlikle başlayan ekran deneyimi, üç hafta gibi kısa bir süre sonra onu İstanbul’a getirir. Dizleri titreyerek çıktığı ilk canlı yayından sonra bu işi yapmaktan vazgeçecek gibi olsa da, 15 yıldan fazla bir süre her türlü canlı yayınla yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Star TV’de iki yılı aşkın süre Yakın Takip, Kırmızı Koltuk gibi dönemin lokomotif programlarını hazırlayıp sunar, haber spikerliği yapar. Aldığı teklif üzerine Kanal D Ana Haber Spikerliği’ne geçer ve iki yıl bu görevi sürdürür.

EN GÜZEL SORUMLULUK: ANNELİK
Sonrasında bir süre medyadan uzak kalır. Londra’da Westminster Üniversitesi’nde kısa dönem Radyo-Televizyon Kursu’na katılır. Ama o dönemi, daha çok özel hayatındaki değişiklikler şekillendirir. Evlilik ve ardından 1998’de Tibet’in dünyaya gelişiyle tanıştığı annelik, hayatına yeni bir pencere açar.

10 YILLIK NTV DENEYİMİ VE FARKLI GÖREVLER
Medyayla bağlarını koparamayan Defne Sarısoy, Tibet’in doğumundan kısa bir süre sonra 1999’da NTV’de ekrana döner. Akşam Haberleri, Dünyaya Bakış, Güzel Pazar, Güzel Günler, Yaşasın Hayat, Hayatın Senin Elinde gibi programların hem editörlüğünü, hem sunuculuğunu yapar. Haber kuşaklarını sunar. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Kal-Der gibi kurumsal işbirlikleriyle hazırlanan programların da hem hazırlanması, hem sunumunda yer alır. Yılbaşı, bayram gibi özel canlı yayınlarda da sunuculuk görevi üstlenir. Haber Portalı NTV-MSNBC’de iki yıl boyunca internet gazeteciliği yapar, haftalık güncel röportajlar hazırlar.

EĞİTİMCİLİK DENEYİMİ
Televizyon ve medya birikimlerini üç yıl boyunca İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğrencileriyle paylaşır. “ Radyo-Televizyon Sunuculuğu” ve “Medyada Dilin Kullanımı” derslerini verir.

Defne Sarısoy, sunucu (master of ceremony) ve moderatör olarak çeşitli toplantı ve konferanslarda görev yapmakta ve bu konuda Celebrity Speakers Agency(CSA) ‘nin Türkiye portföyünde yer almaktadır.

“Beden Dili ve Etkili Konuşma” konusunda özel seminerler vermektedir. Son dönemde, pozitif yaşam düşüncesinin insan yaşamını şekillendiren iletişime katkılarına değinmekte ve “Hayatla İletişim” adını verdiği workshop’larda, katılımcılarla keyifli çalışmalar gerçekleştirmektedir.

GÖNÜLLÜ ELÇİ
Sosyal sorumluluk projeleri ,Defne Sarısoy’un yaşamında önemli görevler olarak yer tutar. Bu projeleri sadece ekrana taşımakla kalmaz, gönüllü elçiliğe de yüreğini koyar. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun Türkiye’de başlattığı “Bir Gençlik Hikayesi” kampanyasında, gençleri üreme sağlığı konusunda bilinçlendirmek üzere sözcülük yapar. UNFPA ile üreme sağlığı konusunda yapılan çalışmalara halen katılmaktadır.

Kardelenler Projesi’nin de üç yıldır gönüllü katılımcılarındandır.
Ayrıca AVON’un Meme Kanseri’ne Karşı Mücadele Kampanyası’nın da gönüllü elçileri arasındadır.

HOBİDEN İŞLETMECİLİĞE
Defne Sarısoy , bir mutfak sevdalısıdır. Hobi olarak başlayan yeni lezzetler yaratma merakını işletmeciliğe dönüştürmüş ve 2008 yılı Mayıs ayında açtığı kafeyle, büyük bir hayalini gerçekleştirmiştir. Annesi Filiz Hanım’la birlikte, adları ve emeklerini birleştirdikleri “FİDE”, Tarabya Koyu’nun farklı ve zevkli mekanlarından biri olarak misafirlerini ev ortamında ağırlamaktadır.

“POZİTİF YAŞAM GÖNÜLLÜSÜ”
Defne aslında bir “pozitif yaşam gönüllüsü”dür. Daha kaliteli bir yaşam için ruhsal, bedensel ve zihinsel iyilik halini, bir bütün olarak yakalamak gerektiğini düşünür ve kişisel gelişim programlarına önem verir. Bu konuda pek çok seminer, workshop ve bireysel çalışmaya katılır. Her insanın belli bir amaç doğrultusunda dünyaya geldiğine inanır ve bu amacı keşfetmek için ruhun derinliklerini keşfetmek gerektiğini düşünür. Bu nedenle ruhsal gelişim konularına büyük ilgi duyar.

KALİTELİ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM
Aynı şekilde yaşamı deneyimlemek için bize bahşedilmiş olan bedenin ihtiyaçlarına duyarlıdır. Yürüyüş, yüzme, pilates, fitness ve kayak yapmayı sever. Sağlıklı beslenmeden yana olsa da, bazen hamur işleri ve tatlıya zaafı nedeniyle kilo yönetiminde zorluk yaşar.
Hayatın her anını anlamlandırmak gerektiğini düşünür; sosyal ortamlara girmeyi, keyifli yemekleri, arkadaşlarla geçirilen zamanları sever. Her insanın bir diğerine yaptığı katkıya inanır, sosyal ortamları öğrenme sürecinin önemli bir parçası olarak görür. Seyahatler de, yaşam öğretisinin çok daha zengin deneyimlendiği fırsatlardır. Farklı yerlerde değişik
deneyimler, yeni tatlar ve keşifler onu hep heyecanlandırmıştır.

MÜZİK TUTKUNU
Defne için, hayatın her anında, arka fonda çalan bir müzik vardır, bazen sadece kendisi duyar. Müzik onun vazgeçilmezlerindendir. Farklı kültürlerin müziklerine ilgi duyar. Gayrettepe Çevre ve Kültür Korosu’nda amatör olarak şarkı söylemektedir. Aynı şekilde kitaplar da, içsel zenginliğinin bir parçasıdır. Daha çok kişisel gelişim ve çağımıza ve yakın çevreye dair tanıklıklar üzerine kitaplar okur. Boğa Burcu’nun en belirgin özelliklerinden, sanata ve estetiğe düşkünlüğü yakın çevresi tarafından iyi bilinir. Resme, şiire, müziğe, sinemaya, tiyatroya büyük ilgi duyar. Küçük yaşlarında piyano ve bale eğitimi almıştır.

FARKLI YÖNLERİYLE BİR KADIN
TV sunucusu, editör, kafe işletmecisi, öğretim görevlisi, anne, çalışan şehirli kadın, gönüllü elçi gibi sıfatlarla sürdürdüğü yaşam yolculuğunu şimdi yazılarıyla da zenginleştiren Defne, cumartesi günleri Yeniçağ Gazetesi’nde yaşama dair deneyimlerini ve fikirlerini okurlarıyla paylaşıyor.

Paylaşımın; başarıya giden yolda büyük rolü olduğuna inanıyor ve hiç bir başarının tek kişiyle gerçekleşmeyeceğini iddia ediyor. Paylaşımlarınızla ortaya çıkacak büyük enerji için, şimdiden hepinize kalpten kocaman bir teşekkürü borç biliyor. (www.defnesarisoy.com)

Virahaber


 

Bu haber toplam 1011 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.