1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İlk kez görüntülendi
İlk kez görüntülendi

İlk kez görüntülendi

Dünyada yalnızca 700 tane kaldığı belirtilen ve kritik olarak yok olma tehdidi altında bulunan Akdeniz fokları Türkiye’de ilk kez bir nehirde görüntülendi.

A+A-

Biyomühendis H. Çağlar İnce’nin 5 ülkeden gelen öğrenciler için düzenlediği doğa atölyesi kapsamındaki kuş gözlemi sırasında Antalya Manavgat Çayı’nın denize döküldüğü bölgede görüntülenen Akdeniz Foku, türün ilk nehir kaydı olarak tarihe geçti.

Türkiye kıyılarını son sığınakları olarak seçen Akdeniz fokları (monacus monacus), her geçen gün artan insan baskısı yüzünden dünyada yalnızca 700 tane kaldı. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında yaklaşık 100 civarında Akdeniz fokunun yaşadığı tahmin ediliyor. O foklardan bir tanesi ise Antalya’da ilk kez bir nehirde görüntülendi.

Önce öyküsünü dinlediler, sonra görüntülediler

Manavgat Namık Karamancı Fen Lisesi ile Niğde Akşemseddin Bilim Sanat Merkezi’nin Erasmus Programı kapsamında 5 ülkeden gelen öğrenciler için Manavgat’ta düzenlediği ‘Doğa Atölyesi’nde öğrencilere nesli tehlike altında bulunan Akdeniz fokları anlatıldı. Bir tür sosyal sorumluluk projesi olan ‘Doğadabuan’ girişiminin yaratıcısı biyomühendis Hüseyin Çağlar İnce’nin gerçekleştirdiği sunumun ardından Manavgat Çayında kuş gözlemi gezisi yapıldı. Bu sırada nehrin denizle buluştuğu bölgede Akdeniz foku olduğunu fark eden öğrenciler, doğa eğitiminde yaşamları hakkında bilgi aldıkları canlıyı görmenin heyecanını yaşadılar.

Biyomühendis Çağlar İnce: büyük bir tesadüf oldu

Görüntülerin, Akdeniz fokunun ilk nehir kaydı olduğunu dile getiren biyomühendis H. Çağlar İnce, seviyesinin düşmesiyle tuzlanan nehir suyu ve bölgede bol balık bulunmasının türün nehre girmesine neden olduğunu belirterek, “Doğa eğitiminin ardından türü nehirde görmek gerçekten büyük bir tesadüf oldu” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1996 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.