1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk Türk deniz havacısı Mehmet Fethi anıldı
İlk Türk deniz havacısı Mehmet Fethi anıldı

İlk Türk deniz havacısı Mehmet Fethi anıldı

Görevi sırasında şehit düşen ilk Türk deniz havacısı Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, ölümünün 100. yılında Deniz Hava Eğitim Merkezi Komutanlığında törenle anıldı.

A+A-

Görevi sırasında şehit düşen ilk Türk deniz havacısı Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey, ölümünün 100. yılında Deniz Hava Eğitim Merkezi Komutanlığında törenle anıldı.

Törende konuşan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Mehmet Fethi Bey'in deniz havacılık tarihinin en önemli şahsiyetlerinden olduğunu söyledi.

Kösele, 2003 yılında görevli bulunduğu Şam'da, Mehmet Fethi Bey ve kader arkadaşlarının mezarlarını ziyaret ettiğini kaydederek, şunları belirtti:

"Bundan 100 yıl önce sadece Türk milletinin değil, tüm dünyanın hayret ve hayranlığı içinde yaklaşık 2 bin kilometrelik uçuş yolculuğuna çıkan Mehmet Fethi Bey, donanmamızda çarkçı subayı olarak görev yaptı. Çok yönlü bir subay olarak kısa zamanda dikkatleri üzerine çekmiştir. Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in çok yönlü ve cesur kişiliği, Türk havacılığının temellerinin atılması ve geliştirilmesinde öncülük rolü sağlamıştır. Dünya havacılığının henüz emekleme döneminde olduğu zamana sizi götüreyim. Yerden havalanmanın ve sağ salim yere inmenin çok zor olduğu ve başarı sayıldığı böyle bir dönemde icra edilen bu görev, tüm dünyada ve Osmanlı İmparatorluğu dahilinde dikkatle takip edilmiş ve varılan her yerde büyük coşkuyla karşılanmıştır. Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ve kader arkadaşı Üsteğmen Selim Sadık Bey'in hem kahramanlıkları hem de neredeyse imkansız olan bu uçuşun son safhasında şehit olmaları, bizlerin ve milletin kalbinde taht kurmalarını sağlamıştır."

Türk deniz havacılarının en az Mehmet Fethi Bey kadar cesaretli, vatan ve millet sevdasıyla yürekleri atan, Atatürk ilke ve inkılaplarına sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurgulayan Kösele, deniz havacılarının dünyanın birçok yerinde Türk bayrağını gururla dalgalandırdığını, bu sayede şehidin aziz hatırasının ölümsüzleştirildiğini dile getirdi.

Kösele, Barbaros Türk Görev Grubu'nun 17 Mart'ta başlayacağı Güney Afrika görevi sırasında Türk bayrağını Atlantik ve Hint Okyanusu'nda şerefle dalgalandıracaklarını inandığını aktararak, deniz havacılığının gelişmesinde emeği geçen tüm personeli, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitleri saygı ve rahmetle andığını anlattı.

"Havacılık alanında birçok ilke imza atmıştır"

Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem ise Mehmet Fethi Bey'in şehadetinin ve İstanbul-İskenderiye uçuşunun 100. yılı dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlendiğini belirtti.

Mehmet Fethi Bey'in 100 yıl önce bugün devletinin ve milletinin şanını yüceltmek için gönüllü katıldığı İstanbul-İskenderiye uçuşunda ebediyete yelken açarak şehit olduğunu anımsatan Üstem, "Yaşadığı dönemde fedakarca ve hayatını hiçe sayarak havacılık alanında yaptıklarıyla sadece Anadolu toprakları üzerinde değil, o dönemde Osmanlı toprağı Suriye, Filistin, İsrail ve Mısırda'da halkın sevgisini kazanmış ve şehadetiyle milyonlarca insanı yasa boğmuştur" ifadesini kullandı.

Teknik bilgisi yüksek deniz subayı Mehmet Fethi Bey'in Osmanlı Devleti'nde başladığı havacılık çalışmalarına kendi isteğiyle dahil olduğunu vurgulayan Üstem, şöyle konuştu:

"Başlangıçta makinist, diğer bir deyişle uçak bakım subayı olarak görevlendirilmiş ancak kabiliyetiyle öne çıkarak pilot olmuş ve havacılık alanında birçok ilke imza atmıştır. 100 yıl önce denizci pilotumuzun göstermiş olduğu cesaret ve fedakarlık sayesinde büyük bir onur taşıyor ve deniz havacılık tarihimizde böyle bir kahramana sahip olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. O dönemin imkansızlıkları içinde karşılaşacakları zorlukları ve tehlikeleri bilerek, büyük heyecan ve azimle Türk milletinin onurunu ve devletin şanını yüceltmek için başladıkları İstanbul-İskenderiye uçuş seferinde hayatlarını kaybederek, şahadet mertebesine ulaşan tüm havacı şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Üstem, Mehmet Fethi Bey'in hayata geçirdiği uçuşların başından sonuna kadar büyük bir kahramanlık örneği olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Görevlisi Bülent Yılmazer, “İlk Deniz Havacı Şehit Pilotumuz Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey ve İstanbul-İskenderiye Seyrüseferi” konferansı verdi.

Mehmet Fethi Bey'in yakınlarına maket uçak, kitap ve plaket verilmesinin ardından protokoldekiler fotoğraf sergisini gezdi.

Tören, Şehit Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey Anıtı'nın açılışıyla sona erdi.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1178 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.