1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk ziyaret Sakız Adası'na
İlk ziyaret Sakız Adası'na

İlk ziyaret Sakız Adası'na

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyet, "Ege Adalarıyla Ticaretin Geliştirilmesi Toplantıları" çerçevesinde bir dizi temaslarda bulunmak üzere Yunanistan'ın Sakız Adası'na gidecek.

A+A-

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 bakan ile birlikte Atina'ya yaptığı ziyaret ve tarihi kararların alındığı Türk - Yunan İş Forumu'nun ardından ilk temaslarını Yunanistan'ın Sakız Adası'na gerçekleştireceklerini açıkladı.

Ticaret Patlar

Sakız programı çerçevesinde, Sakız Valisi, Belediye Başkanı, Gümrük Müdürü ve Liman Başkanı ve Yunan işadamları ile görüşeceklerini ve "Ege Adalarıyla Ticaretin Geliştirilmesi Toplantıları"nı gerçekleştireceklerini söyleyen Demirtaş, "2 günlük vizesiz geçişin bu yaz uygulanmaya başlanması için temaslarda bulunacağız" dedi.

Yıllardır iki ülke arasındaki ticaretin gelişiminden dostluğun güçlendirilmesine kadar her alanda vize engeliyle karşılaştıklarını hatırlatan Demirtaş, "Her yerde bıkmadan usanmadan Yeşil pasaporta vize kaldırılsın, kısa süreli ziyaretlerde vize istenmesin dedik. Atina'daki zirvede Sayın Papandreu yeşil pasaporta vize istenmeyeceği müjdesini verdi. Normal mavi pasaport sahipleri de kısa süre sonra 1 veya 3 gün vizesiz olarak Yunanistan'a girebilecek. Bize bundan sonrası için düşen görev, bu adımların uygulamaya daha hızlı dönüştürülebilmesi için prosedürlerin hızlandırılmasını sağlamak. Sakız'da gerçekleştireceğimiz temaslarda da, Yunan tarafından 2 günlük vizesiz geçişin sağlanması için konuyu takip etmelerini isteyeceğiz" dedi. Yunanistan'ın yaşadığı son ekonomik krizle birlikte Türkiye - Yunanistan arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını daha da sıklıkla dile getirdiklerini hatırlatan Demirtaş, "Atina'da alınan kararlar, bir dönüm noktası. Şimdi engellerin kaldırılmasının tam zamanı. Sakızlı işadamlarına 'gelin krizi birlikte aşalım' çağrısında bulunacağız. Vize sorununun çözümü ile birlikte Ege kıyıları ile Ege Adaları arasındaki ilişkiler güçlenerek karşılıklı turizm canlanacak. Türk vatandaşlarına 48 saate kadar vizesiz dolaşım hakkı sağlanmasıyla, ticarette patlama yaşanacaktır" diye konuştu.

Bu Fırsat Kaçmaz

1992'den bu yana dile getirdikleri pek çok konunun Atina'da 22 anlaşma imzalanan zirvede hayata geçtiğini ve Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını belirten Demirtaş, "Erdoğan ve Sayın Papandreu'nun cesur adımları sonucunda Türk-Yunan ilişkilerinde artık yeni bir dönem başladı. Bu fırsatı değerlendirmek için yeni projelerle, hızla harekete geçeceğiz. Bu fırsatı kesinlikle ıskalamayacağız. Anlaşmazlıkların, kavgaların geride kaldığına inanıyoruz" dedi.

Sakız esnafına çağrı

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Sakız'daki esnafa daha ucuz ve kaliteli mal almaları için Türkiye'ye gelmeleri çağrısında bulunacaklarını söyledi. Demirtaş, "Tabi ki Ege'deki Yunan adalarıyla Türk kıyıları arasındaki ticaretin dengeli bir şekilde gelişmesini istiyoruz. İkili ticarete denge arayışı için iki yakanın karşılıklı çalışması ve çözüm üretmesi gerekiyor. Bugün gelinen noktaya baktığımızda, çok önemli gelişmeler kaydettiğimizi görüyoruz. Ancak iki taraf için de daha yapılacak çok şey var" diye konuştu.

 

Yeni Asır

Bu haber toplam 837 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.