1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. İmam maaşıyla Çanakkale Harp Müzesi kurdu
İmam maaşıyla Çanakkale Harp Müzesi kurdu

İmam maaşıyla Çanakkale Harp Müzesi kurdu

Çanakkale Savaşı’ndan kalan eşyaların bilinçsizce kullanıldığını gören imam Mehmet Tosun imamlık maaşıyla topladığı eşyalarla Harp Müzesi kurdu.

A+A-

 Çanakkale Kara Savaşlarında Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57'nci Alay'ın harekete geçtiği Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde imamlık yapan Mehmet Tosun'un kurduğu müzede, savaştan kalan eşyalar sergileniyor.

Tosun, AA’dan İsmail Ersan’a yaptığı açıklamada, 29 yıldır imamlık yaptığını ve tarihe merakı olduğunu söyledi.

Müze kurmaya, Çanakkale Savaşı'ndan kalan bazı eşyaların bilinçsizce kullanıldığını gördükten sonra karar verdiğini belirten Tosun, "Bigalı köyüne 2000 yılında geldikten sonra, bir evin penceresinde korkuluk olarak demirler vardı, dikkatimi çekti. Baktım ki bir demir, diğerlerinden daha kalın duruyordu. Dikkatli baktığımda bunun tüfek namlusu olduğunu gördüm. Daha sonra bu namluyu ev sahibinden satın aldım" dedi.

Evin içinde de duvarlara kasatura sokulduğunu fark ettiğini aktaran Tosun, "Kasaturaların üzerine de tahtalar koyarak raf yapmışlardı. Bunları da satın aldım. Müze merakım oradan başladı. 2000'den 2006 yılına kadar malzeme topladım. 2006'da topladığım malzemelerin envanterini çıkararak devlete bildirdim ve müze kurmak için de müracaat ettim" diye konuştu.

250 yıllık bina müze oldu

Topladığı Çanakkale Savaşı'ndan kalma eşyalardan 2006'da küçük bir sergi açtığını anlatan Tosun, şöyle devam etti:

"Bu sergiyi yaptıktan sonra köy evi restore edildi. Şu an içinde malzemelerin bulunduğu bina yaklaşık 250 yıllık. Atıl durumdaydı. 2006'da bu bina restore edildi. Muhtarlığa verildi ve ben de bu binayı kiraladım. 10 yıllığına kiraladığım bu binada malzemelerimi sergiledim. Bu malzemelerin yüzde 99'unu imamlık maaşımla aldım"

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2546 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.