1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. IMO eski Genel Sekreteri hayatını kaybetti
IMO eski Genel Sekreteri hayatını kaybetti

IMO eski Genel Sekreteri hayatını kaybetti

IMO eski Genel Sekreterlerinden CP Srivastava geçtiğimiz hafta İtalya’da 93 yaşında hayatını kaybetti. Dr. Srivastava, IMO tarihinde en uzun görev yapmış Genel Sekreter unvanını taşıyordu.

A+A-

IMO eski Genel Sekreterlerinden CP Srivastava geçtiğimiz hafta İtalya’da 93 yaşında hayatını kaybetti. Dr. Srivastava, IMO tarihinde en uzun görev yapmış Genel Sekreter unvanını taşıyordu.

Şimdiki IMO Genel Sekreteri, Koji Sekimizu, Dr. Srivastava için “Dünya Denizcilik Üniversitesini kurdu ve IMO’nun teknik iş birliği konusundaki çalışmasını, IMO Konvansiyonlarını küresel çapta hayata geçirebilmek üzere Organizasyonun önceliği haline getirdi. Günümüzde yürülükte olan ve uygulanan birçok denizcilik politikası Bay Srivastava’nın katkıları ile sağlanmıştır” dedi.

1974 yılında IMO Genel Sekreterliğine seçilen CP Srivastava, 1989 yılında emekli oluncaya kadar 4er yıllık 3 dönem dünya denizciliğine hizmet etti. IMO’dan yapılan açıklamaya göre bu zaman dilimi içerisinde 1978 Tanker Güvenliği ve Deniz Kirliliğinin Önlenmesi Konferansı’na ön ayak oldu. Ayrıca, denizcilerin eğitimi, sertifika verilmesi ve vardiya tutma standartları uluslararası konvansiyonu’nun geliştirilmesi ve yürürlüğe girmesi, Denizde Arama ve Kurtarma Konvansiyonunun düzenlenmesi ve Seyir Güvenliğine Aykırı Yasadışı Davranışların Engellenmesi Konvansiyonu gibi bir çok organizasyona öncülük etti.

Bunların yanısıra, Dr. Srivastava, İsveç’in Malmö Şehrindeki Dünya Denizcilik Üniversitesi ve Malta’daki Dünya Deniz Hukuku Üniversitesi gibi IMO Eğitim Enstitülerinin kurulmasında aktif rol oynadı. 1920 Lucknow, Hindistan doğumlu olan CP Srivastava, kariyerine Hindistan İdari Hizmetler (Indian Administrative Service) dairesinde başladı, Meerut ve Lucknow Bölgeleri Yöneticiliği yaptı.

1964-1966 yılları arasında ise dönemin Başbakanı Lal Bahadur Shastri’nin Genel Sekreterliği görevini yaptı. Kariyerinin ilk yıllarında Hindistan’da bulunan birçok Denizcilik Eğitimi Enstitüsünün ardındaki isim olan Srivastava, Hindistan’ın Denizcilik Dünyası’nda önemli bir yere gelmesini sağladı.

IMO Genel Sekreterliği’ne seçilmesinden önce, Hindistan Denizcilik İdaresi’nde çalışmış ve daha sonra ülkenin en büyük denizcilik firması olan Hindistan Denizcilik Şirketi’nin kurucuları arasında yer aldı. IMO’ya göre, CP Srivastava, kuruluşun değişmesinde önemli rol oynadı. IMO’nun gelişmekte olan ülkelerde tanınmasını ve o zamanlarda ‘Zenginler Kulübü’ olarak bilinen IMO’da yer almalarını teşvik etti. Günümüzde IMO’nun 170 üyesinin üçte ikisi ve ortak üyelerinden 3’ü söz konusu gelişmekte olan ülkeler tarafından temsil ediliyor. Denizcilikle ilgili faaliyetlere ve denizcilere eşsiz bir katkısı olan ve emekli olduktan sonra bile aktif bir hayat sürdüren Dr. Srivastava, 2001 yılında ‘Yolsuzluk: Hindistan’ın İçindeki Düşman’ isimli bir kitap yazdı.

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1148 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.