1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İngilizler Antarktika’da saklı buzdağını keşfe çıkıyor
İngilizler Antarktika’da saklı buzdağını keşfe çıkıyor

İngilizler Antarktika’da saklı buzdağını keşfe çıkıyor

İngiliz Antarktika Araştırması önderliğindeki ekip, 2017'de Antarktika Yarımadası'ndan koptuğunda ortaya çıkan dev bir buzdağı incelemeye aldı. İngiliz Keşif Ekibi, deniz yatağı ekosistemini keşfetmeye hazırlanıyor.

A+A-

Bilim adamları binlerce yıldır gizlenmiş bir Antartika bölgesini inceleyecekler.İngiliz Antarktika Araştırması önderliğindeki ekip, 2017'de Antarktika Yarımadası'ndan koptuğunda ortaya çıkan dev bir buzdağı incelemeye aldı. İngiliz Keşif Ekibi, deniz yatağı ekosistemini keşfetmeye hazırlanıyor.

Bu organizasyon, neredeyse 6.000 km²'lik alanı kapsayan devasa buzdağının ilk videosunu yayınladı.

Keşif uçağının yan kamerasından filme alınan görüntüler bu devasa buzdağı yarığının gerçek ölçeğini de ortaya koydu.

Acil Görev

Uluslararası bir ekip, Mart ayına kadar, buzla kaplanmış sularında taramalar yaparak dolaşacak. RRS James Clark Rosss isimli gemi Larsen C buz tabakasına ulaşmak için denizde 3 hafta geçirecek.

Göreve liderlik yapan İngiliz Antarktik İnceleme araştırmacısı Dr. Katrin Linse, A68 olarak adlandırılan buzdağının oluşmasından sonraki durum için " çok ani bir çevresel değişikliğe tepki veren deniz yaşamını incelememiz için benzersiz bir fırsat " dedi.

"Güneşin denizaltı ortamı değiştirmeden önce oraya ulaşmamız çok önemli. Bu sayede yeni türlerin kolonileşmeye başladığını bile görebiliriz" diye açıkladı. Görevin "çok heyecan verici" olduğunu da sözlerine ekledi.

BAS'daki bilim direktörü Prof David Vaughan, bunun tehlikeli bir yolculuk olduğunu vurguladı ancak ekibin "cesur olmasını" gerektirdiğini söyledi.

"Larsen C güneyden çok uzakta ve bölgede çok sayıda deniz buzu var, ancak bu önemli bir bilim araştırması, bu nedenle ekibin olması gereken yere götürmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi Vaughan.

"A68 ​​buzdağı, bu iklimi hassas bölgede disiplinlerarası bir bilimsel araştırma programı kurmak için yeni ve eşi benzeri görülmemiş bir fırsat sunuyor. Şimdi iklim değişikliğindeki kutup kıta raflarının sürdürülebilirliği konusundaki temel soruları ele almanın zamanı geldi" dedi.

Vira Haber

Bu haber toplam 6442 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.