1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İran savaş gemileri Akdeniz yolunda
İran savaş gemileri Akdeniz yolunda

İran savaş gemileri Akdeniz yolunda

İran'da Arapça yayın yapan kanalı El Elam televizyonunun haberine göre, İran'ın, güzergahı Suriye olan iki savaş gemisi Süveyş Kanalı'ndan, Akdeniz’e geçti.

A+A-

İran'da Arapça yayın yapan kanalı El Elam televizyonunun haberine göre, İran'ın, güzergahı Suriye olan iki savaş gemisi Süveyş Kanalı'ndan, Akdeniz’e geçti. Ancak haberi yalanlayan Süveyş Kanalı'ndan sorumlu yetkiler, gemilerin henüz Akdeniz'e geçmediği bilgisini verdi. Aynı kaynaklardan alınan bilgilere göre, gemiler Kanal'ın güney girişine bugün ilerleyen saatlerde varacak.

Kanal yetkilileri, savaş gemilerinin Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e geçişi yarın yapmasının öngörüldüğünü belirtti. İsrail'in 'provokasyon" olduğunu ileri sürdüğü İran gemilerinin Süveyş'ten geçişi planıyla ilgili İranlı yetkililer, taleplerinin uluslararası düzenlemelere uygun olduğunda ısrar ederek, gemilerin tatbikat için Suriye'ye gideceğini açıklamıştı. Süveyş'ten geçmeleri durumunda gemiler, 1979'daki "İslam Devrimi"nden bu yana kanaldan geçiş yapan İran'a ait ilk savaş gemileri olacak.

Mısır Ordusu'ndan onay

Devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in iktidarı terk etmesinin ardından hükümetin kurulmasına kadar Mısır’da kontrolü elinde bulunduran ordu, Cuma günü yaptığı açıklamada, İran’ın kanaldan gemileri için yaptığı geçiş talebini onayladığını belirtti. İran’ın talebi, Mısır’ın geçici hükümeti için zor karar oldu. ABD’nin müttefiki olan Mısır, 1979’da İsrail ile barış anlaşması imzalamış, o tarihten bu yana İran ile ilişkileri gerilmişti.

İran nüfuzunu artırmak istiyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran'ın iki savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişiyle ilgili haberlerin ardından, bunu İran'ın Ortadoğu bölgesinde etkisini artırma teşebbüslerinin bir adımı olarak nitelendirdi. Haftalık olağan kabine toplantısının açılışında konuşan Netanyahu, bunu çok ciddiye aldığını ifade etti ve ülkesinin savunma ihtiyacının büyüdüğünü belirtip, savunma bütçesini buna göre artıracaklarını söyledi.

Hürriyet

 


 

Bu haber toplam 874 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.