1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İsrail'de Gazze filosu gerginliği
İsrail'de Gazze filosu gerginliği

İsrail'de Gazze filosu gerginliği

İsrail hükümetinden üst düzey yetkililer, Mayıs ayında yola çıkacak yeni Gazze'ye yardım filosunu durdurmak için girişimlerini hızlandırırken, Başbakan Netanyahu ve İHH'nin filoyla ilgili tavırlarını değiştirdikleri yönünde ilginç iddialar ortaya atıldı.

A+A-

İsrail’in Kanal 2 televizyonu, dün akşamki haberinde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, organizatörlerin gemilerin kargolarının uluslararası bir kurum tarafından denetlenmesine izin vermesi durumunda filonun Gazze’ye geçişine izin verilmesini değerlendirdiğini bildirdi. İsrail Radyosu ise, filonun katılımcıları arasında bulunan İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı'nın (İHH) filoya katılımını erteleme ihtimali bulunduğunu öne sürdü.

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre İsrail radyosu, bu konudaki haberini İsrail Dışişleri kaynaklarına dayandırdı. İsrail Dışişleri'ne Türkiye'deki muhalif unsurlardan ulaştığı öne sürülen bilgilere göre, "Türkiye'deki üst düzey faktörler, İHH'yi, seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisine zarar verecek adımlar atmamaya"  çağırarak, daha düşük bir profil sergilemesini istediler. Ancak haberde, "muhalif unsurlar" ile "üst düzey faktörler"in kim olduğu konusunda herhangi bir ayrıntı verilmedi.

 Söz konusu haberlerde, İHH'nin başkanı Bülent Yıldırım'ın da Mavi Marmara gemisine İsrail donanmasının operasyon düzenlediği 31 Mayıs 2010'un yıldönümünde Gazze'ye gitmesi beklenen yeni filonun Haziran ayının ortasına kadar yola çıkmayabileceğini söylediği öne sürüldü.

 Haaretz: Levi şahsen görüştü

Haaretz gazetesi de İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabi Levi'nin Tel Aviv’in Gazze’ye uygulanan deniz ambargosunun kırılmasına yönelik muhalefetinin altını çizerek, yardım malzemelerinin yasal kanallar üzerinden Gazze Şeridi’ne ulaştırılması konusundaki isteğini Türk yetkililere ilettiğini duyurdu.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Levi, dün Hürriyet’e verdiği röportajda, Tel Aviv yönetiminin filoyu önlemek için Türk hükümetiyle görüşmeler yaptığını belirterek İsrail’in filonun bir “provokasyon” olduğu ve durdurulması gerektiği mesajını ilettiğini ifade etti. Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü’yle bir araya geldiğini ve aynı mesajı şahsen ilettiğini de söyledi.

 Levi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne insani yardım gönderilmesiyle bir sorunu olmadığının altını çizerek, Kızılay’ın bunu zaten yapmakta olduğunu belirtti. Büyükelçi, İsrail’in Türkiye’ye gönderdiği ekibin filonun güç kullanılarak durdurulup durdurulmayacağını netleştirmediğini ifade ederek, “Bizim bu konudaki tavrımız biliniyor, eğer filo bir güvenlik tehdidi oluşturursa, uluslararası hukuk müdahale etmemize izin veriyor” dedi. Levi ayrıca İsrail’in Yunanistan, ABD ve Fransa dahil birçok ülkeyle irtibat kurduğunu da ifade etti.

İsrail hükümetinin dün düzenlediği bir brifingde İsrail’in konuyla ilgili tavrının değişmediği ve gemilerin Gazze’ye gitmeleri durumunda eğer gerekirse güç kullanılarak durdurulacağı belirtildi.

 Hatadan ders alındı mı?

Güvenlik yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı, Mayıs sonunda Gazze’ye ulaşması beklenen filoyla ilgili hazırlıklarını hızla sürdürüyor. Çeşitli boyutlarda 20’den fazla gemiden oluşacak filoya binden fazla sol görüşlü ve Filistin yanlısı aktivistin katılması bekleniyor.

 Geçtiğimiz Mayıs ayında yaşanan Mavi Marmara baskını sonrasındaki tartışmalar ve Turkel Komisyonu’nun olayı soruşturduktan sonra dile getirdiği tavsiyelerden yola çıkan İsrailli yetkililer, bu kez filo yola çıkmadan hazırlıklı olmak istiyor.

 Son haftalarda, İsrail yönetimi, filoya katılacak gemilerin bayraklarını taşıdığı ülkelerin yöneticileriyle geniş kapsamlı diplomatik girişimler gerçekleştirerek, vatandaşlarını filoya katılmamaya ikna etmelerini istedi.

 Bu girişimlerin geçen yılki filo olayının yeniden yaşanmasının önüne geçmesi umut ediliyor. Dahası yine bir askeri operasyon yapılması ihtimalinde, İsrail gemileri barışçı yollardan durdurmak için elinden geleni yaptığını göstermek istiyor.

Hürriyet Planet
Bu haber toplam 833 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.