1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. İstanbul Boğazı Kuzey Girişi'nde gemi kazası, Rus gemisi battı!
İstanbul Boğazı Kuzey Girişi'nde gemi kazası, Rus gemisi battı!

İstanbul Boğazı Kuzey Girişi'nde gemi kazası, Rus gemisi battı!

İstanbul Boğazı kuzey girişinde Rus İstihbarat Askeri Gemisi ve Youzarsif H isimli canlı hayvan gemisi çatıştı.

A+A-

VİRA HABER MERKEZİ | ÖZEL Haber

İstanbul Boğazı kuzey girişinde bulunan Kilyos Demir Bölgesi açıklarında Rus İstihbarat Askeri Gemisi ile Youzarsif H isimli canlı hayvan gemisi çatıştı. 

Meydana gelen deniz kazasında batan Rus İstihbarat Askeri Gemisi'nde bulunan 78 personel Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait ekipler ve çatışan Youzarsif H isimli canlı hayvan gemisi tarafından kurtarıldı.

olay-yeri-haritasi.png

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olaya ilişkin olarak açıklamada bulundu;

"27.04.2017 tarihinde “LİMAN” isimli Rus bayraklı askeri gemi ile TOGO bayraklı “YOUZARSIF H” adlı geminin çatıştığı bilgisi alınmıştır.

Derhal, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen, Kurtarma 3 römorkörümüz ile KIYEM 3, KIYI EMNİYETİ 8 ve KIYI EMNİYETİ 6 hızlı tahlisiye botlarımız olay mahalline sevk edilmiştir.

LİMAN isimli Rus askeri gemisinde bulunan 78 personelden 37’si KIYI EMNİYETİ 8, 26’sı KIYEM 3 ve 15’i  YOUZARSIF H gemisi tarafından alınmış olup, tüm personel tahliye edilmiştir.

14.48 itibariyle “LİMAN” isimli Rus askeri gemisinin battığı rapor edilmiştir."

liman-001.jpg
Rus Savaş Gemisi "LİMAN" - Fotoğraf: Alper Böler

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması eski Genel Müdürü ve Araştırmacı Deniz Vank, yaşanılan deniz kazasına ilişkin olarak Vira Haber muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Vank yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi:

"İnternet haber sitelerinden ilk olarak gördüğüm bir Rus Savaş Gemisi'nin Kilyos açıklarında bir canlı hayvan gemisi ile çarpıştığı bilgisi yer aldı. Bu kaza Kilyos değil de Şile açıklarında meydana gelmiş olsaydı eğer, Rus savaş gemisinin en azından doğru rotada olduğunu varsayabilirdik. Fakat kaza yeri düşünüldüğünde "Rus savaş gemisinin o sularda ve rotada ne işi var?" sorusunun cevabını bulmak zor.

Rus lojistik destek gemisinin normal olarak Illichivsk veya Novorossiysk askeri limanına gitmesi lazım. Canlı hayvan gemisi ise Romanya’dan çıkıp Ürdün’e gidiyormuş. Görünen o ki canlı hayvan gemisi normal rotasında ancak askeri geminin rotasında bir sapma var. Hava ve deniz koşulları böyle bir sapmaya neden olmaz. Sis nedenini ileri sürseler bile özellikle Rus askeri gemisinin gelişmiş radarları olması gerekiyor. Benim kanaatim Rus askeri gemisinin rotasından sapmasının temel nedeni istihbari bilgi toplama olabilir bu durumdan vazife çıkartarak yada birkaç gün önce Karadeniz’e çıkmış bulunan İngiliz Harp Gemisi’nin yerinin tespiti olabilir. Karadeniz’de ülkelerin karasularının genişliği bildiğim kadarı ile 24 deniz mili dir. Bu durumda kazanın Türk karasuları içinde olduğu için Türk mevzuatına göre incelenmesi ve soruşturulması gerekir. Rus tarafı, karasularının genişliğinin 12 deniz mili olduğunu ve dolayısıyla uluslararası sularda olduğunu iddaa etse bile en azından Türk bölgesinde olduğu kesin. Yine bizim mevzuatımız geçerlidir bu durumda. Canlı hayvan gemisi kaza nedeniyle denize elverişliliğini kaybetmiş durumda, o nedenle römorkör eşliğinde Büyükdere koyuna demirletilmeli ve öncelikle  P&I Club Sigortası başta olmak üzere  sorveyinin yapılması gerekir.

Ayrıca, Rus askeri gemisi battığına göre Rusya haklı olarak batan gemiye ulaşmak isteyecektir. Ancak belirttiğim gibi burası Türk karasuları veya bitişik bölgesidir. Dolayısıyla burada yapılacak her türlü operasyonun Türkiye'nin bilgisi izni ve kontrolünde olması lazım. Öncelikle de her ne kadar taraf olmasakta hükümleri birer teamül kuralı olarak uygulanan BM Deniz Hukuku Sözleşmesi ile uluslararası hukuk kurallarının yanısıra Türkiye & Rusya ikili denizcilik anlaşmasında yer alan hükümler dikkate alınmalıdır."

youzarsif_h.jpg
YOUZARSIF H - Fotoğraf: Yevgeniy B.

VİRA HABER MERKEZİ | ViraHaber.com

Bu haber toplam 8876 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.