1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. İtalyanlar dev çipuradan etkilendi
İtalyanlar dev çipuradan etkilendi

İtalyanlar dev çipuradan etkilendi

Çanakkale'de, Müjdat Turan'ın zıpkınla avladığı 9 kilogramlık çipura balığını internetten görüp çok etkilenen İtalyan ekip, Çanakkale'ye gelerek sualtı avcılığı belgeseli çekmeye başladı.

A+A-

Aynı zamanda Çanakkale Sualtı ve Cankurtarma İhtisas Spor Kulübü'nün de sporcusu olan Müjdat Turan, değişik zamanlarda avladığı, çipura, levrek ve sinarit cinsi balıkların fotoğraflarını internete koydu. Bu fotoğrafları gören ve özellikle 9 kilogramlık çipuradan çok etkilenen İtalyan belgesel ekibi, Turan'la internet üzerinden irtibata geçti ve sualtı avcılığı belgeseli çekmek için yardım istedi. İtalyan ekip, daha sonra Çanakkale'ye gelerek, Turan'la birlikte belgesel çekimlerine başladı.
İtalyan ekipten Gianluca Musso, yaptığı açıklamada, Turan'ın vurduğu balıkların fotoğraflarını internetten gördüklerini söyledi.
Fotoğrafları görmelerinin ardından Turan ile irtibata geçtiklerini belirten Musso, ''Turan'ın vurduğu 9 kilogramlık çipuraları görünce hayrete düştük. İtalya'nın sadece Sicilya adasında 4 ya da 5 kilogramlık, bazen de 6 kilogramlık çipuralar gözleniyor. Ancak tüm İtalya kıyıları dahil bu kadar büyüklerine ne rastladık, ne de çekim yapabildik. Bu bizim için çok önemli bir kaynak'' dedi.
Belgesel ekibinden Luca Ponzo da, çekimleri 4 ana sualtı kamerası ve 3 dijital fotoğraf makinesinin yanı sıra aydınlatma ekipmanları ve diğer teçhizatlarla yaptıklarını bildirdi. Ponzo, çekimleri Çanakkale Boğazı, Bozcaada, Gökçeada, Küçükkuyu ve Mavria adalarında yapacaklarını kaydetti.


''GELEBİLECEKLERİNE İNANMADIM''
Müjdat Turan ise, belgesel yapımcılarının kendisiyle irtibata geçtiklerinde bunun bir şaka olduğunu düşündüğünü ve İtalya'dan buraya sadece kendisiyle görüşmek ve belgesel hazırlamak için gelebileceklerine inanmadığını söyledi.
Musso ve Ponzo'nun Çanakkale'ye gelmesinin ardından durumun gerçekten çok ciddi olduğunu anladığını ifade eden Turan, şöyle konuştu:
''Birlikte bir şeyler başarmaya çalışıyoruz. Özellikle av zamanlarında hemen arkamda sürekli kayıtta olan kameraya aldırmadan av yapmaya çalışıyorum. Musso gerçekten çok yetenekli. Sürekli kayıt yapmasına rağmen hiçbir balık korkmuyor ve av tekniklerimi rahatlıkla uygulayabiliyorum. İyi ki buradalar. Onlarla olmaktan çok mutluyum.'' 
Çekimlere katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Barış Özalp da, İtalya'dan gelen ekiple yapılacak çalışmanın Türkiye'ye ve kente çok önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Bu çalışmayla, bölgenin sualtı güzellikleri ile deniz canlılarını tanıtma imkanı bulunacağını dile getiren Özalp, ''Derin ve sığ suda farklı teknik kullanımı ile elde edilen video görüntüleri, Türkiye'de bir ilk. Aynı zamanda da ülkemizin, bu spor dalında dünyada tanıtımı da bir ilk. İtalyan belgeselcilerin bir sporcumuza değer verip de ülkemizi ziyaret etmeleri birçok bilinmezi de açığa çıkaracağı kanaatindeyim'' dedi.

A.A

Bu haber toplam 1118 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.