1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. İTO kesenin ağzını açtı
İTO kesenin ağzını açtı

İTO kesenin ağzını açtı

İzmir Ticaret Odası, kruvaziyer turizmi için kesenin ağzını açtı. Turist başına 1 dolar olan ayakbastı ücretini ödeyen oda, şimdi de İzmir çıkışlı turlarda kentte konaklayacak yabancı turistlerin bir gecelik otel ücretini karşılama kararı aldı.

A+A-

İzmir Ticaret Odası, kruvaziyer turizmi için kesenin ağzını açtı. Turist başına 1 dolar olan ayakbastı ücretini ödeyen oda, şimdi de İzmir çıkışlı turlarda kentte konaklayacak yabancı turistlerin bir gecelik otel ücretini karşılama kararı aldı. Bu rakam home port kapsamında 30 bin turist gelmesi halinde 5 milyon euroyu bulacak. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ın ziyaretinde konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in kruvaziyer gemileri için ana liman (home port) olması halinde kentte geceleyecek turistlerin bir gecelik konaklama ücretini üstleneceklerini açıkladı.

Demirtaş, "Kentimizi 'home port' olarak seçen firmaların yabancı yolcularının bir gecelik otel ücretlerini İTO olarak biz ödeyeceğiz. Kuru kuru davetle kimseyi İzmir'e getiremezsiniz. Onlara etkileyici bir öneriyle gitmek lazım. İTO'nun bunu yapacak gücü var. Bizim kaynağımız İzmir'in emrindedir. Üyelerimiz içindir. İzmir'de bir gece kalan dışarıda para harcayacak. Bizim verdiğimizin üzerinde para İzmir'de kalacağı için biz bu tür projeye kaynak ayırıyoruz. Belki yarı parası otelden yarı parası bizden deyip maliyeti biraz düşürürüz" diye konuştu.

İzmir'e gelecek gemi sayısının 293'e, yolcu sayısının ise 603 bin 500 yolcuya çıkacağını ifade eden Demirtaş, kentin en kısa sürede Türkiye'nin birinci kruvaziyer limanı olacağını açıkladı. Demirtaş, turistlerin limandan rahat çıkması için 2 adet 10 kişilik akülü araba alacaklarını da söyledi.

Başbakan Erdoğan'dan seçim öncesinde İzmir'e kentin EXPO 2020'ye aday gösterilmesi, teşvik sisteminin değiştirilmesi, kruvaziyer limanı ihalesinin yapılması, Necip Kalkan başta olmak üzere İTO camiasından milletvekili aday adaylarının ön sıralarda yer alması ve Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'den aday gösterilmesi olmak üzere 4 müjde vermesini isteyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Başbakan seçim öncesi müjde ile gelmek zorunda. Sayın Başbakan bir defa EXPO'yu açıklamak zorunda. EXPO'nun kapanışını 29 Ekim'de Cumhuriyet kutlamaları ile yapmak istiyorsak, bu ay sonunda başvuru yapmak zorundayız. 1 ay vaktimiz var. Sayın Başbakan İzmir'e 'hadi yürüyün' demeli. İkincisi teşviklerden dolayı gördüğümüz zarar ortada. Onun için teşvikler konusunda bazı önerilerimiz var."

Demirtaş, seçim sonrasında hükümetten ekonomik anayasa hazırlamasını da istedi. AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay ise Ömer Cihat Akay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı açılışlar için Nisan ayı sonunda İzmir'e geleceğini söyledi. Demirtaş'ın müjdelerini dinleyen Akay, "Seçimlerden alnımızın akıyla başarılı çıkarsak, İzmir olarak istemeye yüzümüz olur. Sizin desteğinize ihtiyacımız var" dedi. Milletvekili aday adayları konusunda bir görüş belirtmeyen Akay, "Şu an mülakat aşamasında. Basın huzurunda konuşmayalım lütfen" dedi. Akay, isteklerin Başbakan'a ve hükümete iletilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurguladı.

"Binali Bey İzmir'den aday olsun"
Ekrem Demirtaş, Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'den aday olması önerisini 1.5 yıl önce ortaya attığını belirterek, "Bu öneriye olumsuz bakılmadı. İnşallah Binali Bey İzmir'den aday olur. O zaman körfez geçiş projesi de yapılır" dedi. Akay ise "Biz bu konuyu ilettik. Kendisi sadece güldü. Umarım kabul ederler. Tabi kararı Sayın Başbakan verecek. Binali bey gibi yatırımcı bir bakanın İzmir'de olmasını arzu ederiz. Ama son karar genel merkezimizde" diye konuştu.

Yeni Asır
 

Bu haber toplam 861 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.