1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. İTÜ-GİMDER, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’ndaydı
İTÜ-GİMDER, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’ndaydı

İTÜ-GİMDER, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’ndaydı

İTÜ-GİMDER “Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü” ile ilgili seminere katıldı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde, Em. Tümamiral Cem Gürdeniz’in Kurucu Direktörlüğü’ndeki Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) tarafından organize edilen ve Bahçeşehir Üniversitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAU TÜRBAM) Kurucu Müdürü Emekli Baş Kılavuz Kaptan Saim Oğuzülgen tarafından verilen seminerde denizcilik sektörünün birçok paydaşı bir araya geldi. Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen organizasyonda İTÜ-GİMDER® de yerini aldı.

Seminerin konusu 80. yılında hala önemini ve işlerliğini koruyan “Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü” idi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin, Boğazlarının tam bağımsızlığını elde ve ilan ettiği Montrö Boğazlar sözleşmesi; tarih boyunca stratejik bir çekim noktası olan Türk Boğazları için eşsiz bir dönüm noktası olarak kaydedilmiştir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1936 tarihli TBMM açılış konuşmasında konunun anlam ve önemi şu şekilde vurgulamıştır;

“Tarihte birçok kez tartışma ve tutku nedeni olan Boğazlar, artık tam anlamıyla Türk egemenliği altında, yalnız ticaret ve dostluk ilişkilerinin ulaşım yeri haline girmiştir. Bundan böyle savaşan herhangi bir devletin savaş gemilerinin Boğazlardan geçmesi yasaktır.”

İTÜ-GİMDER®, “Türk denizcilik gücüne katkı sağlayan temel alanlarda durumsal tespit yaparak hedef, politika ve strateji belirlenmesine ve böylelikle halkın ve devletin denizcileşmesine katkı sağlamak” amacıyla kurulan KÜDENFOR’un paydaşları arasında yer almaya ve İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Mezunları’nın ismini, vizyonu doğrultusunda yeni alanlara taşımaya devam edecektir. şeklinde açıklamada bulundu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3055 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.