1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir'de Binali Yıldırım faktörü
İzmir'de Binali Yıldırım faktörü

İzmir'de Binali Yıldırım faktörü

12 Haziran seçimlerine giderken simgesel kentlerin nasıl bir tavır koyacağı merak ediliyor.Bu kentlerin başında da İzmir geliyor. İzmir, son dönemin siyaseten de en çok tartışılan kenti zaten.

A+A-

12 Haziran seçimlerine giderken simgesel kentlerin nasıl bir tavır koyacağı merak ediliyor.
Bu kentlerin başında da İzmir geliyor. İzmir, son dönemin siyaseten de en çok tartışılan kenti zaten.

"Gavur İzmir"le başlayan siyasi tartışmalar, giderek "Kıyıların simgesi, laikliğin kalesi"ne dönüştürecekti İzmir'i...

Bu süreçle birlikte İzmir'in siyasi tansiyonu yükselirken, ne yazık ki ekonomik performansı düşüyordu.
Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir, komşusu Denizli'nin bile gerisindeydi.
İşte İzmir'in tartışmalı bu siyasi kimliğiyle, etkisizleşen ekonomik gücünün bu seçimlerde değişebileceği öngörülüyor.

Önceki gün Tayfun Talipoğlu'nun Tv8'de yayınlanan "Seçim Kervanı" programı için İzmir'deydim.
İzmir'de hem siyasi parti çevrelerini dolaştım, hem de sokağın nabzını tuttum.
İki şey çok net öne çıkıyordu; CHP'nin birinciliği ve AK Parti'de Binali Yıldırım sürprizi...
Son birkaç seçimde CHP'nin ciddi bir oy oranına ulaştığı biliniyor. 29 Mart yerel seçimlerindeki il genel meclis oyu yüzde 48,2.

Kuşkusuz genel seçimler biraz daha farklı seyrediyor. 22 Temmuz seçimlerinde bugün parlamentoya girmesi beklenen üç partinin oy oranları şöyleydi; CHP yüzde 35, AK Parti yüzde 30,5 MHP ise yüzde 13,88...

Peki, önümüzdeki seçimlerde ne olur?
Seçimleri etkileyecek çok sayıda değişken var. Öncelikle şunu söyleyelim, CHP'nin milletvekili listeleri eski isimlerin tasfiyesiyle huzursuzluk yaratırken, örgütten gelen isimlerin az olması da İzmirlileri şaşırttı. Ancak "Yeni CHP" sinerjisi ve önceki seçimlerde yüzde 3 ila 7 arasında oy alan küçük partilerin eski performanslarını gösterememesi en çok CHP'ye yarayacak gibi görünüyor.
Gelelim AK Parti'ye... İzmir'de asıl merak edilen AK Parti'nin performansı... Acaba Başbakan Erdoğan'ın kıyılarda oy artırmak için iki bakanı, Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay'ı İzmir'e göndermesi işe yarayacak mı?

Doğrusu İzmir'e adım atar atmaz öğrendiğim ilk şey bu oldu. Çünkü kiminle konuşsam eski bakan Yıldırım'ın seçimin kaderini bile etkileyeceğini söylüyor.
Bunun nedenini de bir esnaf özetliyor:

"Binali Bey, çalışkan biri. İzmir'e gelirse yatırım da gelir. İş olanakları artar. Yarım kalan metro, liman işleri tamamlanır. İstanbul İzmir otoyolu yapılıyor. Bunlar önemli."
İzmirli bir gazeteci, bu beklentinin oya dönüşebileceğini şu sözlerle dile getiriyor:
"Devrim yapacak bir bakan diye görülüyor. Bir değişim umudu var ve bu nedenle başa baş bir seçim olacak."

AK Parti listeler açısından da şanslı. Örgütten gelen isimler olduğu gibi , son 5 yıldır CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun danışmanlığını yapan İlknur Denizli'nin AK Parti'nin 4. sıra adayı olması da önemli bir atak olarak niteleniyor.

MHP, İzmir'de klasik bir oya sahip... Baraj sorunu yaşamadığı takdirde 4 milletvekili çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu kez milletvekili sayısı arttığı için birinci bölge üçüncü sıraya il başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu koyarak sayıyı 5'e çıkarma hedefleri var.

İzmirlilere göre CHP'deki küskünlerin MHP'ye gitme ihtimali ve Güneydoğu'da gelişebilecek sert olayların MHP'yi sürpriz yapacak bir noktaya taşıyabileceği de öngörülüyor.

Ama İzmir'de asıl sürprizi BDP'nin yapacağı konuşuluyor. Siyasi çevreler bile BDP'nin bir milletvekili çıkarmasına kesin gözüyle bakıyor.

Tayfun Talipoğlu'nun Tv8'deki programının bitiminden sonra İzmir Kordon boyunda CHP adayı Alaattin Yüksel ve AK Parti adayı Erdal Kalkan'la sohbet ettik. İki eski arkadaşın tatlı sert rekabeti seçim tahminiyle de sürdü:

CHP'li Yüksel'e göre seçimlerde CHP 15, AK Parti 8, MHP 3 milletvekili çıkartır. Kalkan ise CHP 12, AK Parti 10, MHP 4 diyor.

İzmir ilginç bir yarışa sahne olacak. CHP, kalesi gözüyle baktığı İzmir'den tulum çıkartmaya, AK Parti, İzmir'i dünyaya taşıma iddiasıyla başa baş bir seçime, MHP aradan sıyrılmaya, BDP ise Türkiyelileşme stratejisine yeni bir halka eklemeye çalışıyor.

Kısaca İzmir gerilimi az, renkli, coşkulu bir seçim şölenine hazırlanıyor...

Mahmut Övür/Sabah Gazetesi
 

Bu haber toplam 797 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.