1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. İzmir'de gemi geri dönüşümde 125 gemi parçalandı
İzmir'de gemi geri dönüşümde 125 gemi parçalandı

İzmir'de gemi geri dönüşümde 125 gemi parçalandı

Gemilerin sökümünün yapıldığı İzmir'in Aliağa ilçesindeki Gemi Geri Dönüşüm Bölgesinde, geçen yıl 125 gemi parçalanarak 610 bin ton demir ekonomiye kazandırıldı.

A+A-

GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek yaptığı açıklamada, ekonomik ömrünü tamamlamış gemileri sökerek demir çelik fabrikalarına ham madde sağlayan Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Bölgesi’nde geçen yıl 125 geminin sökümünün yapılarak 610 bin ton hurdanın geri dönüştürüldüğünü söyledi. Şimşek, "Brezilya ve Meksika Körfezi'nden 25'e yakın petrol platformunun ihalesini kazandık. Halen bölgemizde 5 platformun kesim işlemi devam ediyor." dedi.

750 bin tonluk performansın altında kaldık

Dünya genelindeki ekonomik daralmanın hurdaya ayrılan gemi sayılarını da etkilediğini, bu nedenle önceki yıl yakalanan 750 bin tonluk performansın altında kaldıklarını dile getiren Şimşek, buna rağmen son dönemde savaş gemileri ve petrol platformlarının sökümünü yaparak moral kazandıklarını ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte şirketlerin Brezilya ve Meksika Körfezi'ndeki petrol platformlarını hurdaya çıkardığını anlatan Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Brezilya ve Meksika Körfezi'nden 25'e yakın petrol platformunun ihalesini kazandık. Dünyanın öbür köşesinden römorkör eşliğinde 60-70 günlük yolculukla getirildiler. Bu platformlar global kriz ortamında bölgemize nefes aldırdı. Halen bölgemizde 5 platformun kesim işlemi devam ediyor. Bu platformlardan 80-90 bin ton demirlik ekonomik değer yaratılacak. Türkiye, 'yeşil söküm' kriterleri çerçevesinde dünyada en iyi olduğunu gösterdiği ve belgelediği için bu ihaleleri aldı."

gemigeridonusum001.jpg

AB bayraklı gemiler İzmir'e

Şimşek, gemi geri dönüşüm sektöründen en küçük payı alan ülkenin Türkiye olduğunu, Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'ın çok daha büyük kapasitelerle çalıştığını belirterek, bu ülkelerdeki firmaların işçilere çok cüzi rakamlar ödediğini, insan ve çevre sağlığına yatırım yapmadığını, bu nedenle ihalelerde Türk firmalardan daha iyi fiyatlar verebildiklerini dile getirdi.

Bölgenin Avrupa kriterlerine uyum sağladığını, çalışanlara ödenen ücretlerin yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre yatırımları nedeniyle de Asyalı firmalarla rekabet şanslarının bulunmadığına dikkat çekti.

gemigeridonusum002-001.jpg

AB Geri Dönüşüm Listesi hazırlığı

AB gündeminde olan bir düzenlemeyle, İzmir'deki tesislerin ön plana çıkacağına işaret eden Şimşek, buna göre Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Uyumlu Geri Dönüşümüne ilişkin Hong Kong Uluslararası Konvansiyonu kapsamında AB bayrağı taşıyan gemilerin, ancak AB kriterlerine uygun bölgelerde dönüştürülmesi konusunda çalışma yapıldığını kaydetti.

Bölgenin hızla bu sürece hazırlandığını vurgulayan Şimşek, 7 firmanın AB Geri Dönüşüm Listesine dâhil olmak için çalışma yaptığını, temmuz ayında dosyaların AB'deki ilgili makamlara teslim edildiğini aktardı.

gemigeridonusum003.jpg

Şimşek, şunları kaydetti: "2017 ortalarında AB ile imzaları atıp Türkiye'ye bu gururu yaşatacağımızı düşünüyoruz. AB Gemi Geri Dönüşüm Listesine dâhil olduktan sonra AB bayraklı gemilerin Türkiye'de sökülmesi için çalışma yapacağız. Bu da daha çok geminin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak, daha çok istihdam yaratacak. Sektörde şu anda daha çok parayı kim verirse armatörler gemileri oraya gönderiyorlar, ama son 6 aydır Avrupalı büyük armatörler gemilerini yavaş yavaş Türkiye'ye doğru yönlendiriyor, bu da bizi çok mutlu ediyor.

Yeni yılda savaş gemilerinin yanında hurdaya ayrılan dev ticaret ve yolcu gemilerinin de dönüşümü için çaba göstereceğiz. Yıllık 900 bin tonluk söküm kapasitesine sahip bölgede 22 firmada bin 300 kişi çalışıyor. Halen yaklaşık yüzde 70 kapasiteyle çalışan bölgede dolaylı sektörlerle birlikte 6-7 bin kişi istihdam ediliyor. Yeni yılda istihdamı artıracağımızı düşünüyoruz."

gemigeridonusum004.jpg

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4546 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.