1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Japonya'nın kararı rahatsızlık yarattı
Japonya'nın kararı rahatsızlık yarattı

Japonya'nın kararı rahatsızlık yarattı

Avustralya ve Yeni Zelanda dışişleri bakanları, okyanuslarda balina avcılığına yeniden izin vermeye hazırlanan Tokyo'ya Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu'ndan ayrılmaması çağrısını yaptı.

A+A-

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ve Yeni  Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, ticari balina avcılığı alanındaki yasak  ve kısıtlamaları kaldırmak üzere Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonundan (IWC)  çekileceğini açıklayan Japonya’ya, kararından vazgeçmesi için çağrı yaptı.

Japonya’nın IWC’den çekilme kararını "hayal kırıklığı" olarak  değerlendiren Bakanlar Payne ve Peters, yaptıkları ayrı ayrı yazılı açıklamada,  Japon hükümetine, açıkladıkları karardan vazgeçerek komisyonda kalmaları için  çağrıda bulundu.

IWC’nin, balinaların korunması için uluslararası iş birliğinde önemli  rol oynadığına dikkati çeken Marise Payne, Japonya’nın komisyondan ayrılarak  ticari balina avcılığına izin vereceğini açıklamasının, Avustralya hükümetini  hayal kırklığına uğrattığını belirtti.

Avustralya’nın ticari veya bilimsel balina avcılığına karşı olduğunu  ve hayvanları korumak için komisyon içinde çalışmaya devam edeceklerini bildiren  Payne, ‘‘Çekilme karası esef verici ve Avustralya, Japonya'ya Kongre ve Komisyona  geri dönmeyi ısrarla tavsiye ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

Bakan Payne, Japonya’nın, gelecek yaz itibarıyla Güney Okyanusu’nda  balina avcılığının sona ereceğine dair açıklamasını ise memnuniyetle  karşıladıklarını aktardı.

Peters, ‘‘Balina avcılığı gereksiz ve modası geçmiş bir uygulama’’  Japonya'nın Uluslararası Balina Komisyonundan ayrılma kararının Yeni  Zelanda’yı hayal kırıklığına uğrattığını bildiren Bakan Peters da konu hakkında  Japon meslektaşı Taro Kono ile görüştüğünü belirtti.

Balina avcılığını "Gereksiz ve modası geçmiş bir uygulama" olarak  değerlendiren ve Japonya’nın komisyonda kalmasını umdukları vurgulayan Peters,  ‘‘Japonya'nın nihayetinde konumunu tekrar gözden geçireceğini ve okyanusun  ekosistemlerinin korunmasını ilerletmek için tüm balina avcılığını durduracağını  ümit ediyoruz.” temennisini ifade etti.

Japonya, 2019'da IWC'den ayrılacak

Japonya Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, ülkesinin 2019'da IWC'den  ayrılarak kara suları ve özel ekonomik bölgesi içinde ticari balina avcılığına  izin vereceğini ancak Antarktika bölgesinde yalnızca bilimsel amaçlı izleme  faaliyetlerine müsaade edeceğini açıklamıştı.Örgüte 1951'den bu yana üye  olan Japonya, ticari balina avcılığının düzenlenmesi konusunda, buna tamamen  karşı olan Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerle görüş ayrılığı yaşasa da  örgütün kısıtlamalarına uyuyordu. Japonya, ticari balina avcılığının minke  balinası gibi hızlı çoğalan bazı türler için serbest bırakılması gerektiğini  savunuyordu.

IWC, 1948'de imzalanan Uluslararası Balina Avcılığının Düzenlenmesi  Sözleşmesi ile  "balina avcılığı sektörünün düzenli gelişmbalina,esi ve balina  türlerinin korunması" için kurulmuştu.

Vira Haber

Bu haber toplam 9867 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.