1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Karadenizli turizmciler balık çiftliklerinden endişeli
Karadenizli turizmciler balık çiftliklerinden endişeli

Karadenizli turizmciler balık çiftliklerinden endişeli

Sinop Kültür ve Turizm Derneği'nce, son günlerde Sinop kamuoyunda tartışılan balık kafesleriyle ilgili deklarasyon yayınlandı.

A+A-

Sinoplu turizmciler, Sinop'ta kurulan balık çiftliklerinin yerlerinin değiştirilerek turizm alanlarından uzaklaştırılmasını istiyor.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği'nce, son günlerde Sinop kamuoyunda tartışılan balık kafesleriyle ilgili deklarasyon yayınlandı. Gerze-Yakakent ve Gerze-Sinop arasına kurulan balık çiftliklerinin turizme ağır darbe vuracağı belirtilen deklarasyonda; "Bu tesislerin sessiz sedasız bir şekilde ve kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmemesinde ısrar edilerek üretime başlatılması, bizlerin kimsesiz hissetmemizi ve karamsarlığa kapılmamıza neden olmaktadır" denildi. 

YETKİLİLER BİLGİ PAYLAŞIMI YAPMIYOR

Dernek Başkanı Cemalettin Kaya ve yönetim kurulu üyelerinin imzalarıyla yayımlanan deklarasyonda şu ifadelere yer verildi; "Geçtiğimiz günlerde Gerze-Yakakent ve Gerze-Sinop arasına Alabalık çiftlikleri kurulduğu haberleri gündeme gelmiştir. Derneğimiz öncelikle konuyu araştırmış ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüşerek konu hakkında bilgi almıştır. Bu araştırmalar sonucunda bu çiftliklerin 2012 yılında tahsis edildiği ancak yatırımların yeni başladığı; Ayrıca bu çiftliklerin bir tanesinin de Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından araştırma amaçlı kurulduğu anlaşılmıştır. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, yönetmeliklerin değiştiği, bu tesislerin eskisi gibi çevreye zarar vermediğine ilişkin sözlü beyanlarda bulunmuşlardır. Dernek yönetimi olarak, yetkililerin bu beyanları sonrasında, çevrenin nasıl korunacağı, sağlık açısından ne gibi tedbirler alınacağı, bu havuzların sayısının en fazla kaç adet olacağı gibi konularda kamuoyunun aydınlatılması, kafalarda oluşacak soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini ve bu yönde kamuoyunda paylaşımda bulunulması konusunda kendilerine taleplerimizi ilettik. Ancak yetkililerin bu konuda herhangi bir bilgiyi kamuoyu ile paylaşmadığı, daha ziyade ekonomik değerleri konusunda açıklama yaptığı görülmüştür.

 TURİZMİ TEHLİYEKE SOKAN HER TÜRLÜ GİRİŞİME KARŞIYIZ!

Sinop Kültür ve Turizm Derneği olarak, ilimize yapılan yatırımlara karşı önyargılı ve bilgi sahibi olmadan yorum yapmama adına yürüttüğümüz bu süreç sonunda geldiğimiz noktada; Öncelikle doğası ve tarihi değerleriyle öne çıkarmaya çalıştığımız turizm potansiyelimizi tehlikeye sokacak olan her türlü girişime karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz.  Turizm konusunda neredeyse hiçbir yatırım yapılmamasına rağmen (Şehirlerarası? karayolu ulaşımı ve Havaalanı hariç. Ama İnce burun ve Akliman-Hamsaroz yolundaki köprüden hala iki araba yan yana geçemiyor) şehrimizin sürekli olarak turizm aleyhine gelişen konularla gündeme gelmesi, Sinop’umuzun konuşulduğu gibi bir Turizm ve Eğitim şehri olması gerektiği şeklindeki söylemlerin tamamen politik olduğunu düşündürmektedir. ??  2012 yılından beri Sinop’ta hiçbir platformda bu konunun gündeme gelmeden neredeyse gizlice yürütülerek günümüze taşınması da zaten bir oldubittiye getirme ve olası tepkileri engelleme politikasının varlığını göstermektedir. 

TURİZME AĞIR BİR DARBE VURACAK

Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü’nün 2007 yılında hazırladığı Sinop-Kastamonu-Çankırı Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda bu bölgede balık çiftliklerinin kurulmasına yönelik bir öneri olmadığı gibi, Gerze için şu şekilde ifade kullanılmıştır: 'Sinop’ta turizm sektörünün ön planda olduğu kıyı bandında yer alan Gerze’nin, plan döneminde turizm ön planda olmak üzere, mevcut sektörlerin birlikte var olacağı bir kimliğe sahip olacağı öngörülmektedir. İlçede turizm sektörünü desteklenmek amacı ile yat limanı ve turizm tesis alanı önerisi getirilmiştir' Şirin ilçemiz Gerze’nin geçen sene aldığı 'Citta Slow' (Yavaş Şehir) unvanının üstünden 1 yıl geçmeden hemen yakınında balık çiftliklerinin kurulmaya başlanması, bu ilçemizin turizmine ağır bir darbe vuracak ve yapılan bunca çabayı boşa çıkaracaktır. Ayrıca Yavaş ve Mutlu Şehir kavramlarının layık görüldüğü bir kente, Türkiye’nin birçok noktasında denenen ve vatandaşlar tarafından gösterilen tepkiler sonucunda kaldırılan veya kısıtlanan bu tesislerin sessiz sedasız bir şekilde ve kamuoyunun sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmemesinde ısrar edilerek üretime başlatılması, bizlerin kimsesiz hissetmemizi ve karamsarlığa kapılmamıza neden olmaktadır.

 BİLİYORLARSA FAYDALARI AÇIKLANSIN

Yatırım yapılmasına karşı çıkılıyor, önyargılı davranılıyor gibi karalama ve suçlamaları şimdiden kabul etmiyor ve bu tarz söylemlerin gerçekleri gizlemeye ve dikkatleri dağıtmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bunu söyleyecek kişilerin, biliyorlarsa faydaları rakamlarıyla ortaya koymasını talep ediyoruz.   Söz konusu balık çiftliklerinin yerlerinin değiştirilerek turizm alanlarından uzaklaştırılmasını ve yapılan planlamaya yönelik yatırımlar yapılmasını talep ediyoruz.   Şehrimize yapılacak her türlü yatırımın, sanal ortamlarda karşılıklı politik atışmalarla değil, bilimsel ve objektif platformlarda ve kamuoyunun önünde tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu sağlamaya yönelik çalışmalarımız bugüne kadar sonuç vermediği için bu basın duyurusunu yaparak görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz"

Vira Haber

Bu haber toplam 5181 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.