1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Kazakistan küresel ısınma merkezi kuruyor
Kazakistan küresel ısınma merkezi kuruyor

Kazakistan küresel ısınma merkezi kuruyor

Kazakistan, küresel ısınmaya dair endişelerinden dolayı "Bölgesel Buzulbilimi (glasiyoloji) Merkezi" kuracağını açıkladı.

A+A-

Kazakistan, küresel ısınmaya dair endişelerinden dolayı "Bölgesel Buzulbilimi (glasiyoloji) Merkezi" kuracağını açıkladı. Küresel ısınmanın buzul erimesine yol açmasını araştıracak bu merkezin ülkenin en kalabalık şehri Almatı'da kurulacağı öğrenildi.

Kazakistan'ın Coğrafya Enstitüsü'nün Buzulbilimi bölüm başkanı Turebek Tokmagambetov yaptığı açıklamada: "Biz özellikle bölgemizdeki Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin bilim insanlarını, Buzulbilimi alanında bu merkezde buluşturmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Merkezin çalışmaları UNESCO tarafından da destek görecek. Araştırmalar özellikle Kazakistan'ın doğusundaki Tanrı Dağları sıradağlarının küresel ısınmadan etkilenmesine odaklanıyor. Orta Asya'nın su kaynaklarını oluşturan buzullar Tanrı Dağlarında bulunuyor. Kazakistan halihazırda su kıtlığı yaşaması muhtemel ülkelerden biri olarak görülüyor.

Kazak yetkililer yaşadıkları Aral Gölü faciasından sonra bir başka çevre felaketini yaşamak istemediklerini belirttiler. Uzmanlar ise 2030 yılına gelindiğinde Tanrı Dağlarındaki buzulların erime boyutlarının çevresel felaketlere yol açabilecek seviyeye gelebileceğini vurguluyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 5238 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.