1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Kılıç Deniz&NBK Capital ortaklığı
Kılıç Deniz&NBK Capital ortaklığı

Kılıç Deniz&NBK Capital ortaklığı

Türkiye’nin en büyük su ürünleri kuruluşu Kılıç Deniz, NBK Capital’le ortak oldu

A+A-

Denizlerdeki bilinçsiz avlanma sonucu bazı balık türlerinin neslinin tükenmekte olması, dünya genelinde protein ihtiyacının karşılanması için yeni üretim alanlarının doğmasına neden oldu. Bu süreçte Türkiye, kültür balıkçılığı sektöründe öne çıktı. Birikimlerini değerlendirmek için kaynak arayan uluslararası sermaye kuruluşları da yükselmekte olan bu sektöre fon aktararak yatırım yapmaya başladı.

Bu süreci yıllar önce fark ederek 1993’de akvakültür sektörüne adım atan ve “Türkiye’nin En Büyük Su Ürünleri” kuruluşu unvanıyla ülkenin en büyük sanayi kuruluşu arasında 2009 verileriyle 301. sırada yer alan Kılıç Deniz, yüzde 20 hisse devriyle National Bank of Kuwait’in bir iştiraki olan NBK Capital ile bir ortaklığa imza attı.



Çeşitli alanlardaki faaliyetlerini holding yapısında sürdüren kuruluşun Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç bu ortaklık dolayısıyla yeni pazarlara açılabileceklerini ve kapasitelerini güçlendireceklerini ifade ederek “Bölgedeki en saygın yatırım kuruluşlardan biri olan NBK Capital ile bu ortaklığımız bizi çok heyecanlandırıyor. Bu güç birliği sayesinde büyüme hızımızı arttırarak, yeni hedeflerle farklı pazarlara açılmayı ve başarılarımızı uzun yıllara yaymayı umuyoruz.” dedi.

Orhan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda son teknolojinin kullanıldığı, çevreye duyarlı, modern üretim tesislerimizde üretilen balıkları dünya pazarlarına sunuyoruz. İhracat odaklı bir firmayız. Önümüzdeki süreçte Anadolu’da ve uluslararası alanlardaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sektörün lideri olmamızdan dolayı sosyal sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Bu açıdan balık tüketimin artırılması, en önemli protein kaynağı olan balığın daha yaygın olarak tüketilmesi için halkı bu konuda bilinçlendiren sosyal projelerin içinde de yer alacağız. Yılın 12 ayı her eve en az haftada 2 öğün balık girecek şekilde, kaliteli ve ekonomik balık yetiştirmek için yatırımlarımız devam edecek. Önümüzdeki süreçte, Türk insanı Kılıç markasını daha sık duyacak…”

NBK Capital Alternatif Yatırımlar Grup Başkanı Amjad Ahmad da ortaklık dolayısıyla yaptığı açıklamada bu yatırımın Kılıç Deniz’in büyüme potansiyeline ciddi bir katkı yapacağını vurguladı. Amjad Ahmad “Ekiplerimizin oluşturacağı sinerji ile dünya çapında bir kuruluş oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

Söz konusu ortaklık işleminde Kılıç Deniz’e finansal danışmanlık hizmeti Daruma Corporate Finance tarafından sağlandı.

Kılıç Deniz Hakkında
2010 yılında 140 milyon A.B.D. Doları’nın üzerinde gelir elde eden Kılıç Deniz, çipura ve levrek üretimleriyle deniz balıkları yetiştiriciliğinde Avrupa birinciliği unvanını taşıyor. Farklı türler olarak kalkan, sinarit, fangri, mercan üretimleri gerçekleştiriliyor. Mırmır, sivriburun ve minekop balıklarında ise deneme üretimleri devam ediyor. Geçen yıl başlanılan alabalık üretiminde de Avrupa birinciliği derecesine ulaşılması hedefleniyor.

Akvakültür balıklarının üretimini, paketlemesini ve dağıtımını yapan kuruluşun Aqua K markasıyla balık yemi üreten iki adet fabrikası da faaliyet gösteriyor.

Kılıç Holding’in entegrasyonun ilk halkası içerisinde 4 adet kuluçkahane (yavru balık üretimi) ve 2 adet adaptasyon tesisi bulunuyor.

Entegrasyonun ikinci halkası içerisinde son teknolojinin kullanıldığı yetiştirme tesisleri yer alıyor..

Kılıç Holding çevre ve insan odaklı yatırımlarla istikrarlı büyümesine devam ederken, bu konudaki dünya standartlarının gereklerini de eksiksiz yerine getirmeyi temel felsefesi olarak görüyor. Bu kapsamda Kılıç Holding’e bağlı tüm şirketlerde, ISO 9001: 2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve TS EN ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi sertifikaları ve dünya ülkelerinde önemle aranan ve uluslararası ayrıcalığa sahip IFS (Uluslararası Gıda Standardı) Sertifikası ile BRC (İngiliz Perakendeciler Birliği) Gıda Standardı belgeleri de bulunuyor.

NBK Capıtal Hakkında
Körfez Bölgesi’nin en eski ve büyük bankalarından biri olan National Bank of Kuwait’in bir iştiraki olarak kurulan NBK Capital, Kuveyt, Dubai, Türkiye ve Kahire’deki ofislerinde faaliyet gösteriyor.

NBK Capital Alternatif Yatırımlar Grubu 550 milyon A.B.D. Doları üzerinde bir kaynak ile Orta Doğu, Körfez Bölgesi ve Türkiye’deki şirketlere yatırımlar yapıyor.

Virahaber

Bu haber toplam 1150 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.