1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Kilyos açığında Rus askeri gemisi battı
Kilyos açığında Rus askeri gemisi battı

Kilyos açığında Rus askeri gemisi battı

Rusya’nın Karadeniz filosuna bağlı istihbarat gemisi, Kilyos açıklarında yük gemisiyle çarpışarak battı. Türk kurtarma botlarına çıkarılan gemideki 78 askerin de sağlık durumu iyi.

A+A-

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz sularında dün büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Kilyos’tan 18 mil açıkta Rus donanmasına ait istihbarat gemisi ‘Liman’ ile Togo bayraklı ‘Youzarsıf h’ adlı canlı hayvan taşıyan kargo gemisi henüz belirlenemeyen bir nedenle çarpıştı. Kazada sancak kısmında delik oluşan 78 mürettebatlı Rus gemisi sulara gömülürken, Kıyı Emniyetine ait hızlı tahlisiye botları ve römorkörler hemen bölgeye intikal etti. Başlatılan kurtarma operasyonu kapsamında Rus askeri gemisinde bulunan 78 personelin tamamı Kıyı Emniyeti’ne ait botlar ve Youzarsıf h gemisi tarafından kurtarıldı.

90 metrelik derinliğe gömüldü

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü kazayla ilglii açıklamasında “İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen, Kurtarma 3 römorkörümüz ile KIYEM 3, Kıyı Emniyeti 8 ve Kıyı Emniyeti 6 hızlı tahlisiye botlarımız olay mahalline sevk edilmiştir” denildi. 

Çarpışma sonrası 78 Rus askerinden 63’ünün Kıyı Emniyeti ekipleri, 15’inin ise “Youzarsıf  h” gemisi tarafından kurtarıldığı bildirilirken, çarpışmadan bir süre sonra 90 metre derinliğe gömülen Rus askeri gemisindeki tüm personelin bir Türk savaş gemisine bindirildiği bildirildi.  

Medvedev’den teşekkür

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile dün saat 19.00’da telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya Deniz Kuvvetleri’ne ait askeri gemisinin batmasından duyduğu üzüntüyü ifade eden Yıldırım, Türk makamlarının çalışmaları sonucu kurtarılan Rus mürettebatın durumu hakkında bilgi verdi. Rusya Başbakanı Medvedev de Türk makamlarının yürüttüğü çalışmalar sayesinde askeri gemideki 78 mürettebatın tamamının kurtarılmasından dolayı Başbakan Yıldırım’a teşekkürlerini iletti.

Çalışmalara TSK da katıldı

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, olayın ardından hemen arama kurtarma çalışmalarına yönelik harekete geçildi.

Çalışmalar kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan SH-70 tipi helikopter, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan CN-235 arama kurtarma uçağı ve arama kurtarma helikopteri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir arama kurtarma helikopteri bölgeye sevk edildi. Denizden ise kaza bölgesine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG İmbat ve TCG Kılıç yüksek sürate sahip yeni tip hücumbotları, TCG Akın kurtarma gemisi ve yeni tip karakol gemisi olan TCG Tekirdağ ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan sahil güvenlik botu gitti.

Türk arama kurtarma sahasındaki kaza sonrasında, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca olaya süratle müdahale edilerek, 78 kişiden oluşan Rus askeri gemisi personelinin tamamı sağ kurtarıldı.

İngiliz gemisini mi takip ediyordu?

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması eski Genel Müdürü Deniz Vank, Rus gemisinin bölgede bulunma nedenine ilişkin Milliyet’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Kaza Kilyos yerine Şile açıklarında olsaydı, Rus gemisinin doğru rotada olduğunu düşünebilirdik. Rus gemisinin Novorossiysk’e gitmesi gerekiyor. Diğer gemi ise Romanya’dan Ürdün’e gidiyor. Askeri geminin rotasında bir sapma var. Sisi ileri sürseler bile Rus gemisi bence rotasından sapmasının temel nedeni istihbarat toplama. Amacı da Karadeniz’e çıkan İngiliz savaş gemisinin yerinin tespiti olabilir.

800 km’den Tenis topunu tespit ediyor

Karadeniz Filosu’na 1974 yılında katılan bin 500 ton ağırlığındaki ‘Liman’ isimli askeri gemide 800 kilometre uzaklıktan 5 santimetrelik bir objeyi tespit edebilen radar sistemi ve 5 ayrı istihbarat dinlemesi yapabilen modern sistemler bulunuyordu. Rus askeri gemisinde silah olarak ise sadece portatif uçaksavar füze sistemi bulunuyordu. 

Haber: Gökhan Karakaş / Milliyet

Bu haber toplam 2895 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.