1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kimyasal silahlar boğazlardan mı gidecek?
Kimyasal silahlar boğazlardan mı gidecek?

Kimyasal silahlar boğazlardan mı gidecek?

Bakan Yıldırım, Suriye'deki kimyasal silahların Rusya'da imhasına ilişkin, silahların gemiyle taşınmasına 'gemiyle taşınacak yeterli silah olmayabilir" dedi.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Suriye'deki kimyasal silahların Rusya'da imhasına ilişkin, "Burası bizim komşumuz. Burada olabilecek bir tehlike Türkiye'yi doğrudan tehdit eder. Onun için Türkiye'nin konuya kayıtsız kalması düşünülemez" dedi.

Yıldırım, yeni yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Suriye'deki kimyasal silahların Rusya'da imhası söz konusu olursa, Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında gemiyle bu malzemenin boğazlardan geçmesinin güvenli olup olmadığı sorusu üzerine, "Çok zor bir soru sordun. Yani gemiyle taşınacak miktarda silah olmayabilir" şeklinde konuştu.

Uzmanların karayolu ve havayolunun güvenli olmadığını söylediklerinin belirtilmesi üzerine de Yıldırım, "Denize nasıl götürecek? Oraya nasıl eriştirecek? Önce bulunduğu yerden limana taşıyacak. Orada tehlike yok mu? Karayolunu kullanacak, demiryolunu kullanacak. Öyle bir şey olmaz. En tehlikeli yükler bile karayoluyla da taşınıyor, demiryoluyla da taşınıyor, havayoluyla da taşınıyor. Onun özel dizayn edilmiş araçları var, yöntemleri var. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra her türlü yük taşınır" diye konuştu.

"Bir talep geldi mi?" sorusuna Yıldırım, "Bizimle alakalı bir şey yok. Daha konu çok yeni ne olacağı ne biteceği de belli değil. O gün gündeme gelirse bakarız" yanıtını verdi.

Türkiye'nin yardım etmemesi halinde "sürecin önünü tıkayan bir ülke" gibi algılanacağı ihtimalinin olup olmadığı sorusu üzerine Yıldırım, şunları söyledi :

"Hayır olmaz öyle bir şey. Türkiye her türlü nükleer, kimyasal, biyolojik silahların bütün yeryüzünden temizlenmesi, insanlığın rahat nefes alması için her zaman yapıcı rolünü oynamıştır. Kaldı ki burası bizim komşumuz. Burada olabilecek bir tehlike Türkiye'yi doğrudan tehdit eder. Onun için Türkiye'nin konuya kayıtsız kalması düşünülemez ."

"Gemi zor mu diyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, gerekli koşulların sağlanması şartıyla her türlü araçla her türlü eşyanın, yükün taşınabileceği ifadesini yineledi. "Güvenli bir şekilde taşıyabilir mi diyorsunuz?" sorusunu Yıldırım, "Bizim görevimiz değil ki. Niye elalemin şeyini biz mi temizleyeceğiz, kendileri temizlesin" şeklinde cevapladı.

"İyi kötü işim var, işsiz bir adam değilim"

Yıldırım, gazetecilerin, yerel seçimlerde muhtemel adaylığına ilişkin "İzmir olabilir mi?" sorusu üzerine, gülerek, "Türkiye'nin her tarafına ben giderim. Ben Ulaştırma Bakanıyım, her yerde işim var, her yerde proje var. Onun için benim ufkumu belirli yerlerle sınırlandırmayın lütfen" dedi.

Bir gazetecinin, "Her yerden belediye başkanı adayı olurum mu diyorsunuz?" sorusu üzerine Yıldırım, Türkiye'nin her yerine işi icabı gittiğini söyledi.

Yıldırım, "Aklınızda İstanbul var mı?" sorusu üzerine de yine gülerek, "İyi kötü işim gücüm var, işsiz bir adam değilim" dedi.

Metro çalışmalarına değinen Yıldırım, yılbaşında Ankara'yı rahatlatacaklarını söyledi. "Eskişehir-İstanbul arası hızlı tren 29 Ekim'e yetişecek mi?" sorusuna karşılık da Bakan Yıldırım, "Hayır öyle bir programımız yok. Yıl sonunda, 29 Ekim değil. Eskişehir-İstanbul yıl sonunda ama 29'unda test çalışmaları başlar. Onların tam sefere hazır olması için zamana ihtiyaç var" diye konuştu.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 704 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.