1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Kritik rapor! 1.3 milyon insan tehlike altında
Kritik rapor! 1.3 milyon insan tehlike altında

Kritik rapor! 1.3 milyon insan tehlike altında

Uluslararası araştırma kuruluşu İklim Merkezi'ne göre; ülkelerin küresel ısınmanın önlenmesine ilişkin verilen sözleri tutmamaları durumunda, yalnızca Türkiye'de 1,3 milyon kişinin yaşam alanları sular altında kalacak.

A+A-

 İklim Merkezi'nin, "Tercihlerimizin Haritası: Küresel Mirasımız’da Karbon, İklim, Deniz Seviyesinde Yükselme” adlı raporunda, küresel ısınmanın 4 santigrat derece olması durumunda, deniz seviyesindeki artışın 470 ile 760 milyon insanın yaşadığı bölgeleri sular altında bırakacağı uyarısında bulunulmuştu. Isınmanın 2 santigrat derecede kalması durumunda ise deniz seviyesindeki artıştan etkilenen insan sayısının 130 milyona düşeceği tahmin edildi.

Türkiye de risk altında


Buna göre, küresel ısınma 1,5 santigrat dereceyle sınırlı kalırsa Türkiye'de deniz seviyesinde tehlikeli artış riski önemli ölçüde azalacak; ancak, ısınma 2°C olursa 1,3 milyon kişi sular altında kalacak. Küresel ortalama sıcaklıkların 3°C artması ile deniz seviyelerinin 6 metreye kadar artma riski bulunuyor. Türkiye’de ise 1,9 milyon insanın yaşadığı yerlerin su altında kalma riski olduğu belirtiliyor.

Eğer, Paris Anlaşması’nda belirtildiği üzere ülkeler, niyet beyanlarını 5 yılda bir yeniler ve iklim değişikliğini 2 santigrat derecelik bir artışta sınırlandırabilirlerse, bu artış Türkiye’de 1,3 milyon insanın hayatını etkileyecek ve yaşam yerlerini su altında bırakacak. İklim değişikliğini 1,5 santigrat derecede sınırlandırmak ise deniz seviyesindeki artışın 3 metrenin altında olması anlamına geliyor.

Aradaki fark oldukça kritik

Küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 santigrat derecede sınırlandırılması ise, 2 santigrat derece ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de uzun vadede İzmir, İzmit, Mersin ve diğer birçok kentsel alanda riskleri yarıdan fazla düşürüyor. Raporun yazarlarından ünlü iklim bilimci Benjamin Strauss “2 santigrat derece ile 1,5 santigrat derecenin deniz seviyelerine etkisi arasındaki fark, özellikle büyük şehirler ve ada devletleri için oldukça kritik. Paris Anlaşması’nda 1,5°C olarak gösterilen niyet ve isteklilik oldukça önemli” diyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1843 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.