1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Kruvaziyer sezonu açıldı
Kruvaziyer sezonu açıldı

Kruvaziyer sezonu açıldı

Tatilini gemi seyahatiyle geçirmek isteyenlerin sayısının hızla artması ve ardı ardına suya inen ilçe nüfusu kapasitesindeki gemiler, klasik turizm anlayışında köklü değişimlere yol açıyor.

A+A-

Coğrafi konumu ve kıyı şeridindeki turistik zenginliklerine rağmen 2000'li yıllara kadar kruvaziyer turizminden yeteri kadar pay alamayan Türkiye ise son yıllarda dünyanın 6’ncı turizm destinasyonu haline gelerek, kruvaziyer turizminde en hızlı büyüyen ülkelerden birisi oldu.

Birden fazla ülkeyi, kısa sürede, konforla ve keyifle keşfetmenizi sağlayan lüks cruise gemileri, bir tatilde aradığınızdan çok daha fazlasını sunuyor. Havuz, fitness center, sauna, voleybol, basketbol sahaları, golf, jakuzi, tırmanma duvarı, scuba diving, buz pateni pisti, yürüyüş parkurları, güzellik salonu, kuaför, sağlık merkezleri, çamaşırhane ve alış-veriş imkanlarıyla cruise gemileri, günümüzün “yüzen lüks otelleri” olarak tabir ediliyor. Hayal gibi görünen bu eşsiz tatil deneyimi cruise gemileriyle gerçek oluyor. Akdeniz ülkeleri, Adriyatik kıyıları, Alaska, Hawaii, Meksika, Norveç Fiyortları, Kızıldeniz, Ortadoğu, Uzakdoğu, Avustralya, Baltıklar gibi dünyanın her yerine cruise programları yapılıyor. Türkiye’de en yaygın olan destinasyonlar Ege Adriyatik kıyıları ve Yunan Adaları... Türkiye çıkışlı olan programlar İstanbul ve İzmir çıkışlı olarak gerçekleştiriliyor.
Yaklaşık 8 milyar dolarlık pazar olan kruvaziyer turizmden Türkiye’nin aldığı pay hızla artıyor. Dünya genelinde kruvaziyer turizminden en büyük payı İspanya alıyor, onu İtalya ve Yunanistan izliyor. Türkiye ise 4’ncü sırada bulunuyor. Son yıllarda kruvaziyer turizminde büyük bir atılım gerçekleştiren Türkiye, dünyanın 6’ncı turizm destinasyonu haline geldi. Bu gelişmeler limanlarda da kendini gösteriyor. Türk limanları, bu yıl kruvaziyer sezonuna hızlı başladı.
Geçen yıl Amerikalı ünlü oyuncu Sandra Bullock’un başrolünde oynadığı Speed 2 filminde sahne olarak kullanılan kruvaziyer gemisi Seabourn Legend ile sezonu açan Çeşme, kruvaziyer turizminde bu yıl da iddialı. Çeşme’ye uğurlu gelen Seabourn Legen’den sonra limana yanaşan gemilerin sayısı ve kapasitesi hızla artan ilçede, bu yıl gerçekleşecek 53 sefer ile 37 bin kruvaziyer turistinin gelmesi bekleniyor.

Çeşme’nin yeni olduğu kruvaziyer turizminde gösterdiği hızlı yükseliş ile dünyadaki iddialı destinasyonlar arasında olacağını kanıtladığını söyleyen Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, 2012 yılında Cruise İnsight dergisinin ilçeyi “Kendini Geliştirmiş En İyi Destinasyon” seçtiğini hatırlattı. Tütüncüoğlu, “Çeşme, ziyaretçilerine deniz, kum, güneş, tarih, doğal doku ve termal imkanları aynı anda sunabilen bir adres. İlçemiz, hak ettiği gibi kruvaziyer turizmin de yıldızı olacak” dedi.

İstanbul’a ilk demirleyen Silver Spirit Cruis oldu

Dünyada lüks hizmet anlayışı ile özel gemi seyahatleri planlayan Silversea’s Cruise şirketinin 540 kişilik kapasiteli en büyük gemisi Silver Spirit Cruis da 21 Mayıs’ta Karaköy Limanı’na demirledi. Silversea’lerin Türkiye’deki yetkilisi olan ETS Tur, Silver Spirit'i tanıtmak amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi. ETS Tur Cruise Turlar Müdürü Ahmet Yazıcı’nın ve ETS Tur Halkla İlişkiler Müdürü Selin Sinangil’in katılımıyla gerçekleşen özel davete katılan acenta yetkilileri ve gazeteciler Silver Sprit'i daha yakından tanıma fırsatı buldular.

Silversea Cruises şirketine bağlı 7 gemi, misafirlerin özel hizmet alabilecekleri kaliteli ve lüks bir ortamda, dünyanın en farklı küçük ve egzotik limanlarına en üst konforda ulaştırmayı amaçlıyor. Silversea’s, tamamı süit kabinlerden oluşuyor ve lüks seyahat segmentinde yer alıyor. Monaco merkezli 6 yıldızlı Silversea şirketinin 7 gemisinde yolcu kapasitesi ise 296-540 farklılık gösteriyor. Silversea gemileri her şey dahil sistemiyle hizmet veriyor. Silversea gemilerinin bir diğer özelliği de az yolcuyla yüzde 100 hizmet kalitesini ön planda tutmak, özel konseptiyle misafir memnuniyetlerini en üst seviyeye taşımak olarak gösteriliyor. Silversea’lerde gurme sunumlar ve kişiye özel alanlar gibi ince detaylar da düşünülürken dileyen misafirler gemideki tüm imkanları odasına getirtebiliyor. Silversea gemilerinin hepsi suit oda özelliği taşırken, suitler 30-150 metrekarelik alana sahip. Silversea gemileri büyük gemilerin ulaşamadığı küçük limanlara da rahatlıkla demir atabiliyor.

Oasis of the Seas deneyimi kaçmaz

Royal Caribbean International’ın dünyanın en büyük ve en yenilikçi gemisi olan Oasis of the Seas de 2014 sezonunu açtı. Türünün tek örneği olan Oasis of the Seas’ın 2014 yılında Akdeniz turları yapacağı açıklandı. Oasis of the Seas'in 2014'te gerçekleştireceği kısa turlar 11 Nisan 2013 günü satışa açıldı. Atlas Okyanusu üzerinden Batı Akdeniz ve Avrupa’ya ilerleyecek olan gemide Oasis sınıfına özgü 7 farklı konseptte mahalle, 82 adımlık zip-line, tamamen el işi ile yapılmış denizlerdeki tek atlı karınca, üç kat boyunca sizi gezdiren Med-Cezir Bar, tamamı lisanslı Broadway müzikalleri, Aquatheater’daki dalış ve ışık gösterileri, Central Park, FlowRider (sörf havuzu), jakuziler, buz pateni pisti, H20 Zone/çocuk aquapark havuzları, Royal Promenade (alışveriş caddesi), onlarca restoran, lobi, butik ve barlar deniz severlerin hizmetine sunuluyor. Royal Caribbean ayrıca ödüllü aile programları sahibi, yani çocuklar için de eğlenceyi garanti ediyor. Royal Caribbean International'in Global Satış ve Pazarlama Müdürü Lisa Bauer, hiçbir seyahat paketinin, Oasis sınıfı bir seyahatin misafire sundukları ile karşılaştırılamayacağını belirtti.

Fort Lauderdale’den Barselona’ya 12 gecelik transatlantik turu 1 Eylül 2014’de başlayacak. Devamında 14 Ekim’de başlayacak olan ikinci transatlantik tur ile gemi Rotterdam’dan Fort Lauderdale’e geri gelecek. Misafirler dilerlerse 15 Ekim’de gemiye binebilecekler. Transatlantikler sonrası Oasis of the Seas, Avrupa’da 3 adet 5 gecelik Batı Akdeniz turunu Barselona’dan başlayarak düzenleyecek. 7 gecelik Akdeniz turunda ise biniş noktası Rotterdam olacak ve devamında gemi rutin bakım için Keppel Verolme Limanı’na gidecek. Ek olarak 30 Ağustos’ta 2 gecelik Bahamalar turu yapacak olan Oasis of the Seas, 27 Ekim’de 5 gecelik bir Batı Karayipler turu yapıyor olacak.

6 liman daha genişletilecek

Türk limanlarına 2012 yılında bin 685 gemiyle 2 milyonu aşkın yolcu gelirken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı gelişime rağmen gelinen noktayı yeterli görmediklerini, kruvaziyer kabul eden 6 limanı daha genişleteceklerini açıkladı. Kruvaziyer turizmle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Binali Yıldırım, son yıllarda kruvaziyer seyahatlerinin tüm dünyada ilgi gördüğünü, turizmin en önemli bölümünü oluşturmaya başladığına dikkati çekti. Özellikle son dönemde Avrupa limanlarından hareket eden gemilerde ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Yıldırım, Akdeniz çanağının aynı anda 3 kıtanın gezilip görülebilecek tek bölge olması nedeniyle popülaritesinin arttığına işaret etti. Bu cazibe bölgesinin ortasında Türkiye’nin bulunduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, “Türkiye'de kruvaziyer turizmi Doğu Akdeniz güzergahı içinde yer alan Kuşadası, İstanbul, Marmaris, Fethiye, İzmir, Alanya, Antalya, Dikili, Samsun, Çanakkale ve Trabzon limanlarında yapılıyor” dedi.
İzmir'e kruvaziyer limanı yapılacak

Liman ücretlerinde yapılan indirimler neticesinde kruvaziyer sayısında önemli artış sağlandı. Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü rakamlarına göre, 2003 yılında sadece İstanbul ve Kuşadası’na yanaşan 887 gemiden inen 581 bin yolcudan ibaret olan kruvaziyer turizm, sağlanan devlet destekleriyle 2012 yılında 22 limanda bin 685 gemiden inen 2 milyon 134 bin yolcu büyüklüğüne ulaştı. 2013 yılının ilk üç ayında da geçen yılın aynı dönemine göre, yolcu sayısında yüzde 76 artış yakalayan Türkiye’ye 3 ayda 37 gemiyle 58 bin 329 turist ayak bastı. 2003 yılında 5 gemiyle 3 bin yolcuyu ağırlayan İzmir Limanı ise 2012’de 290 gemiyle 554 bin turisti kente çekmeyi başardı. İzmir'in dünya kruvaziyer destinasyonları arasında en hızlı büyüyen liman haline gelmesi, kıyı şeridindeki diğer liman kentlerini de harekete geçirdi.

Bakan Yıldırım, bu artışın halen yetersiz olduğuna işaret ederek, “Bu sayının artırılması için Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde eylem planı oluşturuldu. Eylem planında 9 kültür ve turizm gelişim bölgesi, 7 turizm gelişim koridoru, 10 turizm kenti, 11 kruvaziyer limanı, 9 yat limanı, 27 balıkçı barınağı ve yat limanı, 1 yeni havalimanı, yeni demiryolu ve karayolu hatları yer alıyor. Halihazırda Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya ve Mersin’de bulunan ve kruvaziyer gemi kabul eden limanları yenilenerek genişletilecek. Bu kapsamda İzmir’de de bir yılda 2 milyon yolcuya hizmet verebilecek kruvaziyer limanı yapılacak” diye konuştu.

adonia.jpg

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1226 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.