1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Kruvaziyer turist sayısındaki düşüş rakamlarla ortaya konuldu
Kruvaziyer turist sayısındaki düşüş rakamlarla ortaya konuldu

Kruvaziyer turist sayısındaki düşüş rakamlarla ortaya konuldu

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay kruvaziyer turist sayısındaki düşüşü rakamlarıyla ortaya koydu.

A+A-

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay kruvaziyer turist sayısındaki düşüşü rakamlarıyla ortaya koydu, “Avrupa liderliğinden küme düşmeye varan bir iflasın eşiğindeyiz” dedi. Balbay, bu konuda Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya verdiği soru önergesine yanıt beklediğini vurguladı.

Balbay kruvaziyer turizmde yaşanan çöküşün rakamlarını şöyle ortaya koydu:

“2011 yılında 1.623 gemiyle 2 milyon 191 bin 420 kişinin geldiği ülkemize, 2016 yılında 589 gemiyle 628 bin 033 kişi gelmiş. Bu rakam yüzde 30’a yakın bir turistin bizi terk ettiğini göstermektedir. Bu çöküşün nedeni olmalı. 2003 yılından 2011 yılına yüzde 265 artış yaşanan bir sektörde bu ani çöküş neden? Ülkemizin havası, güneşi, denizi, doğası mı değişti?”

Balbay kruvaziyer turizmde ülkemizin üçüncü çekim noktası olan İzmir için ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kruvaziyer turizmde İzmir’e 2003 yılında 5 gemi ile 3 bin 271 yolcu gelmiştir. Bu rakam 2012 yılında 286 gemiyle 552 bin 764 kişiye ulaşmıştır. Ancak sonraki yıllarda ani bir düşüş yaşanmış ve sektör İzmir’de de adeta çökmüştür. Çöküşü 2016 yılı rakamları da göstermektedir. İzmir’in kruvaziyer turist sayısı 2016 yılında 89 bin 604’e düşmüştür. İzmir’de 12 ay turizmi yaşatmak için sektör temsilcilerimiz yoğun gayret göstermekte, yatırım yapmaktalar. Başta İZTO ve öncülüğünde oluşturulan “Türkiye Kruvaziyer Platformu” çok önemli girişimlerde bulunuyorlar. İzmir 2011, 2012 ve 2013 yıllarında Dünya Seyahat Ödülleri kapsamında “Avrupa’nın Lider Kruvaziyer Destinasyonu” ödülünü almış bir ilimizdir. İzmir ve sektör temsilcilerinin enerjisi için bugünkü rakamlar bir haksızlıktır. Hükümet derhal bu çalışmalara katkı sunmalı, destek olmalıdır. Başbakan Yıldırım rejim değişikliğine değil ülkenin ve İzmir’in sorunlarına eğilmeli.”

Balbay İzmir’in genel turist sayılarına da dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Resmi kayıtlara baktığımızda 2008, 2009 ve 2010 yıllarında bile İzmir’in misafir ettiği turist sayısı 1 milyonun altına düşmemiştir. Ancak, 2016 yılında bu rakam 672 bin 299 kişiye düşmüş. Turizmdeki gerilemeden olumsuz etkilen ilk dört il arasında İzmir’in yer alması bize büyük acı veriyor. Bu durumun işletmelere, esnafa ve sektör çalışanına yaşattığı mağduriyetin hükümet tarafından tespit edilmesini istiyoruz. Hükümet yetkililerini ve AKP İzmir milletvekillerini sorunları yerinde görmek için Kemeraltı esnafını ziyaret etmeye davet ediyorum. Sorumluların sektördeki bu çöküşün daha büyük mağduriyetler yaşatmaması için önlemler almasını bekliyoruz.”

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2578 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.