1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Küçük tekneler için sezon iyi geçmiyor
Küçük tekneler için sezon iyi geçmiyor

Küçük tekneler için sezon iyi geçmiyor

Alanya'da faaliyet gösteren büyük ve küçük tekne sahipleri, sezonun kötü geçtiğini ve turistlerin para harcamadığını söylüyor.

A+A-

Alanya'da faaliyet gösteren tekneciler, sezonun kötü geçmesinden dert yanıyor. İlçeye gelen turistlerin para harcamadığını belirten tekneciler, nisan, mayıs ve haziran aylarının kendileri için ölü geçtiğini belirtti.

Küçük tekne sahipleri de turistlerin para harcamadığını dile getirdi. Alanya Yatçılar Kooperatifi Başkanı Yusuf Demirel, sezonun çok kötü geçtiğini belirterek şöyle konuştu:

"Tekneler bir, bir buçuk aydır çalışıyor. Nisan, mayıs ve haziran ayları ölü geçti. Bunun sebebi turist olmaması. Turisti getirenler de memnun değil. Bunun yanında bazı şikayetlerimiz var. Şikayetlerimizin en başında teknecilerin organize olamaması geliyor. Yine tekneler rekabetten dolayı çok ucuza çalıştığı için zarar ediyor. Bu sene bakım masrafını kazanabilen çok az tekne var. Teknelerin yüzde 95'i borcuna çalışıyor. Kooperatif ve Deniz Ticaret Odası (DTO) olarak önümüzdeki yıl için yapmak istediğimiz çalışmalar var. Bu bölgede turnike veya havuz sistemi ile teknelerin çıkış yapması, rekabet ortamının ortadan kaldırılması, teknelerde hizmet kalitesinin arttırılması ve sektörün disiplin altına alınması için çalışmalarımız var. İnşallah bunu başarırız. Öte yandan gelen müşteriler kaliteli değil. Çok düşük fiyatlara tura çıkılıyor. Tekneciler ister istemez bundan etkileniyor. Tekne maliyetleri çok pahalı. Bir teknenin en düşük 40-50 bin TL masrafı bulunuyor. Bunun yanında mazot ve personel giderleri de bulunuyor. İnsanlar para kazanamayacağını bile bile bu sektörü devam ettiriyor. Biz de turizmin bir parçasıyız. Gözardı edilemeyecek bir parçayız üstelik. Bir an önce toparlanıp bu işlerden para kazanmayı diliyoruz."Teknecilerin görüşleri ise şöyle:

ORHAN GÜLMEZ: Sezon şu an ne iyi, ne kötü. Günde buraya yaklaşık 7 bin turist geliyor. İskelede bulunan 70 tekneden 10 tekne günde 4 kez denize açılıp geliyor. Buna karşın 40 tekne haftada iki kez ancak denize açılıyor. Müşteri dağılımında adaletsizlik var. Ben nereden müşteri getireceğim? Sermayem de az. Sorun bu. Yoksa müşteri var. Tekneler kapasite fazlası değil de adaletli şekilde müşteri alırsa bütün tekneler iki, üç kez denize çıkar. Bazı teknelere 100 kişilik kapasite aşılarak daha fazla müşteri alınıyor. Bunun yanında turistler de para harcamıyorlar. Turistler yurt dışından tatil paketi satın aldıkları zaman, bunun içinde bot turu da bedava olarak yer alıyor. Turizmi öldürüyorlar.

SAİT SELEH: Küçük tekneler için sezon iyi geçmiyor. Bizim için sezon ölü gidiyor. Mağaraların bulunduğu yönlerde küçük teknelerden daha iyi yararlanılabilir ama turistler bunu bilmiyor. Alanya'da kaliteli turist de yok. Bazı turistler 15 kilometre uzakta bulunan bir yere 5 TL vererek gitmek istiyorlar. Bu gidişle küçük teknelerin para kazanmaları zor.

MUSTAFA ÇAKIR: Küçük tekneler için sezon geçen seneye göre kötü. Turistler para harcamıyorlar. Özellikle Ruslar otelden dışarıya çıkmıyorlar. Bunun dışında şikayetimiz yok. Bu sene bizim için karamsar geçiyor.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.