1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Kumcular Kooperatifi’ne karşı iftira kampanyası başlatıldı!
Kumcular Kooperatifi’ne karşı iftira kampanyası başlatıldı!

Kumcular Kooperatifi’ne karşı iftira kampanyası başlatıldı!

S.S. İstanbul Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ikinci başkanı Yaşar Naiboğlu, Kumcular Kooperatifi’ne karşı başlatılan iftira kampanyasına ilişkin olarak Vira Haber'e çok önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

Mayıs ayı içerisinde ulusal basındaki bazı gazetelerde yer alan ve denizcilik sektörü tarafından yankı bulan “Elleri boş dönünce hırsızlık ortaya çıktı” başlıklı habere ilişkin S.S. İstanbul Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İkinci Başkanı Yaşar Naiboğlu önemli açıklamalarda bulundu.

“İstanbul Beykoz’a bağlı Riva açıklarında kum hırsızlığı yapan şebekenin son günlerdeki girişimleri yoğun takiple engellenince tüm foyaları ortaya çıktı.” diye başlayan ve İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın da isminin geçtiği internet basınında yer alan haberlere ilişkin S.S. İstanbul Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Kooperatifi 2. Başkanı Yaşar Naiboğlu çok önemli açıklamalarda bulunarak, atılan iftiralara ilişkin kurumlarının görüşlerini aktardı.

Kooperatifin 2. Başkanı olan Yaşar Naiboğlu, S.S. İstanbul Anadolu Yakası Kumcular Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin 1940’lardan bu yana deniz kumculuğu ile iştigal eden mesleğin mensupları tarafından temellerinin atıldığını, 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve 92 ortağı olan bir kooperatif olduğunu belirtti. Kooperatifin yıllardır bulunduğu bölgede istihdam ve ekonomik katma değer olarak üst sıralarda yer aldığını, bunlara istinaden tüm çalışmalarında ise yasalara uyan tüzel kişiliğiningerekliliklerini yerine getirdiğini belirten Naiboğlu, ürettikleri kumları ise fatura karşılığı satan ve devletine de vergisini ödeyen tüzel kişiliğe sahip olduklarının altını çizdi. Kartal ve yakın çevresinde de tüm yardıma muhtaç kuruluşlara aynı şekilde yardımda bulunulduğunu aktaran kooperatifin 2. Başkanı Naiboğlu, ulusal basında yer alan bu tür asılsız ve iftira dolu haberlere karşı üzüntü duyduklarını söyledi.

Yaşar Naiboğlu, vergilerini düzenli ödeyen ve yasalara uygun şekilde çalışmalarını yürüten bir kooperatif olduklarını vurguladı ve basında yer alan haberlere ilişkin olarak da,  “Rafi Altınok (RA Madencilik & Denizcilik) adlı bir şahıs, yıllardır kooperatifimizi resmi yerlere şikâyet ederek çalışmamızı engelleme yoluna gitmiştir. Son zamanlarda bu kişi ulusal basında da haberler yaptırmaktadır. Asılsız ve mesnetsiz, özen gösterilmeden ve tarafımıza söz hakkı verilmeden yapılan bu haberler ile resmi kurumlar ve kamuoyu üzerine bir algı operasyonu yürütülmektedir” dedi.

Yaşar Naiboğlu, kooperatiflerinin yaklaşık olarak 11-12 yılı aşkın süredir Riva Bölgesi’nden kendilerine ait olan İR-70614 No’lu Deniziçi 1A Maden İşletme Sahası’ndan kum aldıklarını söyledi. 16 Haziran 2006 tarihinde alınan ve 16 Haziran 2016 tarihinde üçüncü kez 5 yıllık olarak yenilenen bir maden işletme sahasına sahip olduklarını vurgulayan Naiboğlu, ilgili konulara istinaden de yaklaşık 2-3 hafta evvelsinde İstanbul Valiliği ile ilgili konuların detaylı olarak görüşüldüğünü ve gerekli bilgilerin kendilerine aktarıldığını belirtti. Rakipleri tarafından asıl istenilenin, onların sahasından kum çıkarma ve satış işlemlerini gerçekleştirme olarak tanımlayan Naiboğlu, bu isteklerine sonuna kadar karşı olduklarını ve kendi ruhsatlı sahalarında ticaretlerini yapmak istediklerini söyledi. “Kendi ruhsatlı maden işletme sahamız varken, neden başka yerden kum alalım” diyen Naiboğlu, durumun tam anlamıyla “Çamur at izi kalsın” mantığı ile yapıldığına dikkat çekti.

“Hepsine tek tek cevaplarımızı verdik!”

Vergi vermedikleri hususunda suçlanan kooperatifleri için de açıklamada bulunan Naiboğlu şöyle devam etti: “Buraya vergi dairesinden denetmenler geldi, hepsine tek tek cevaplarımızı verdik. Şimdi sizlere vermiş olduğumuz vergilere istinaden bilgiler vereceğim ve bende onlara sormak isterim bunun sonucunda. Acaba kendileri ne kadar vergi vermişlerdir? Bunu sormak da bizim en doğal hakkımızdır. Bizim vermiş olduğumuz vergiler konusunda hayali olarak konuşmuyoruz, vergi dairelerine sorulduğu veya araştırıldığı takdirde bu vergilerin ortaya çıkacağı malumdur. Bizler, 2011-2015 yılları arasında, İstanbul Valiliği’ne bağlı ÖZİDAŞ A.Ş’ye ait Podima ruhsatlı alanını işlettik ve toplamda 224 bin TL vergi ödemesi yaptık. İR-70614 No’lu Deniziçi 1A Maden İşletme Sahası içinde, İstanbul Valiliği Özel İdaresi’ne ve Yatırım İzleme Koordinasyon Müdürlüğü’ne ise 2007-2016 yılları arasında toplamda (Kira Bedeli + Devlet Hakkı + Harç Bedeli + Çevre Uyum Teminatı Bedeli) olmak üzere 1 milyon 311 bin TL ödeme yaptık. Bunların yanı sıra kooperatif olarak, 2007-2016 yılları arasında devletimize 6 milyon 216 bin TL Kurumlar Vergisi ödemesi yaptık. Bu ödenen miktar sadece gelir vergisi kısmıdır, çalışan personelin gelir vergileri ve KDV’ler hariçtir”.

“-Çamur at izi kalsın!- tabiriyle bu işler yürümez”

Ayrıca atılan hırsızlık iftiralarına ek olarak, basında yer alan haberler içerisinde İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın da isminin geçmesi ve kendisi ile kooperatifin başkanı Halim Mete’ye ilişkin olarak da önemli açıklamalarda bulunan Yaşar Naiboğlu şu ifadeleri kullandı: “Basında yer alan en son haber içeriğinden ben ve kooperatifimizin başkanı Halim Mete beyefendi, DTO’nun başkanı ve ikinci başkanı olarak gösterilmektedir. Böyle bir şey söz konusu değildir. Deniz Ticaret Odası’nın hükmü şahsiyeti ayrı bir kurumdur. Odanın başkanı ve yönetim kurulu da ayrıdır. Dolayısıyla, ‘çamur at izi kalsın!’ tabiriyle bu işler yapılmaz. Deniz Ticaret Odası’nın üyesiyiz. Elbette ki, bu tür haksızlıklar karşısında DTO’nun yanımızda olmasını isteriz. Ama bugüne kadar DTO’nun bize kol-kanat germesini veya yasal olmayan bir durumun içindeymiş gibi gösterilmesini asla kabul etmiyoruz”.

2009 yılında yine ulusal basında yer alan ve “Ahmet Albayrak’a Hapis İstemi” başlığıyla çıkan haberlere ilişkin olarak da konuşan Naiboğlu, “Bize iftira atan gazetenin sahibi Ahmet Albayrak’a sormak isterim, 2009 yılında basında çıkan bir yazıda başlık aynen şöyle; “Ahmet Albayrak’a Hapis İstemi”.  O günkü ortağı 2009 senesinde Rafi Altınok toplamda 6 ay hapis yatmıştır. Sebebi, Marmara Denizi’nin Mualiç Bölgesi’nde yaptığı kum kaçakçılığından dolayıdır” dedi.

Bu noktada dikkat çekmek istediği önemli bir konu olduğunu söyleyen Naiboğlu; “İRA Maden ve Lojistik Sanayi Tic. Ltd. Şti. denen, şu anda bizi şikâyet eden rakip ne tesadüftür ki, iftira kokan haberlerin yapıldığı gazetenin ortağı olduğu bir firmadır. Ticaret Sicil Gazetesi’nde baktığınız zaman % 50 Rafi Altınok ve % 50 Süleyman Çakır’ın ortak olduğunu görüyoruz. Süleyman Çakır Ahmet Albayrak’ın bacanağıdır. Ayrıca Süleyman Çakır, önceki DTO seçimlerinde şimdiki yönetime muhalif olan ve başkanlık için yarışan şahsın amcasının oğludur. Bu konuda daha fazla konuşmayacağım, bu duruma en iyi cevap tabii ki Odamızdan gelecektir” şeklinde konuştu.

Kurumlarının 35 yıldır faaliyette olduğunu hatırlatan Naiboğlu, bugüne kadar böylesi bir durum ile karşı karşıya kalmadıklarını açıkladı. Kooperatiflerine bugüne kadar konuya ilişkin olarak polis, savcılık veya Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan kimsenin gelmediğini belirten 2. Başkan Naiboğlu, böyle bir şeyin mümkün olamayacağını özellikle vurguladı. Bu tür risk içeren durumların gerçekleşmemesi adına kooperatifin 92 ortağı ve yönetimi olduğunu özellikle belirten Naiboğlu, ayrıca bu tür riskleri ve sorumlulukları kimsenin de üstlenmeyeceğini söyledi.

“Yapılan tüm seferlerimiz onaylı ve belgelidir”

Kooperatif gemilerinin çalışma usullerine de değinen Naiboğlu, her sefer öncesinde gemilerin Tuzla Liman Başkanlığı tarafından çıkış belgelerinin düzenlendiğini ve bu belgelerin valilikten alınan taşıma teskeresi ile birlikte onaylandığını, ayrıca her sefer bitimine müteakip olmak koşuluyla da belgelerin iptal edildiğini belirtti. Bu türdeki olayların yaklaşık iki yıl öncesinde kendi başkanlığı döneminde de gerçekleştiğini belirten Naiboğlu, karşı tekzip yayınlanması hususunda bildiride bulunduklarını, ayrıca gazeteyi mahkemeye verdiklerini ve sürecin halen devam ettiğini söyledi. Güncel konuya ilişkin ise İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın da avukat vasıtasıyla tekzip bildiriminde bulunduğunu ve sürecin mahkeme yoluyla devam edeceği bilgisini de aktaran Naiboğlu, aynı işlemlerin kendi avukatları vasıtasıyla yapılacağını da vurguladı. Yaşar Naiboğlu ayrıca, haber içeriklerindeki yazıların eskiden bu yana alınıp kopyala-yapıştır yöntemiyle ve üzerlerine ilave yalanlar konularak yapıldığının altını çizdi. Haberlerde bahsi geçen kumların Kartal’da bulunan Kumcular İskelesi’nden tahliye edildiği sözlerini ise; “Bu üzerimize atılmış büyük bir iftiradır” şeklinde yanıtladı.

Riva’dan getirdikleri kumları ya da tamir-tahliye işlerini Pendik Güzelyalı’da bulunan ve kendilerine ait olan iskelede yapmakta olduklarını belirten Naiboğlu, Kartal Kumcular İskelesi’nin 30 Aralık 2015 tarihinde İBB tarafından kapatıldığı ve bizzat belediyeye teslim edildiğini belirtti. Ayrıca Naiboğlu, şu an itibariyle de Kartal’da bulunan iskeleler ile ilgili olarak kooperatiflerinin hiçbir hükmü olmadığını söyledi. Vergilerle beraber ödedikleri milli emlak paylarına ilişkin olarak da açıklamalarda bulunan Naiboğlu, “Geçtiğimiz yıl yüzde 1 milli emlak payı vardı iskelelerde. 25 milyon cironun 251 bin 229 lira olarak yüzde 1 milli emlak payı ödenmiştir bugün itibariyle. Yüzde 15 tahmil-tahliyelerde milli emlak hasılat payı 864 bin TL olarak her ay ödenmiştir. Yıllık ödentimiz ise yaklaşık 1 milyon 100 bin TL’dir, bu sadece limanlarda yaptığımız hizmetler içindir, diğer vergiler hariçtir” ifadelerini kullandı.

“Mücadeleye devam edeceğiz”

Çalışanları, üyeleri, mal alıp satanları ile binlerce kişiye istihdam sağlayan kooperatiflerinin korkacakları ve çekinecekleri hiçbir şeyinin olmadığını söyleyen Naiboğlu, bugüne kadar yapmış oldukları mücadelenin aynısını kendilerine iftira atan insanlara karşı da yapmaya devam edeceklerini belirtti. Yaşar Naiboğlu açıklamalarının sonunda ise, Gazeteci Ahmet Hakan’ın 30 Mayıs 2017 tarihli köşe yazısının son bölümünde yer alan satırların sanki kendileri için yazılmış olduğunu düşündüğünü belirtti o satırları tekrarlayarak sözlerini noktaladı: “Bu sahtekârlığı yapan elin sahibi, inanan bir şahsiyet midir? Oruç tutmakta mıdır mesela? Namaz kılmakta mıdır? Bu iftirasını tuttuğu orucun, kıldığı namazın neresine sığdırmaktadır? Düşmana karşı bile mert olma ilkesini nereye koymaktadır? Bu yalancılığı, bu müfteriliği kendisine nasıl yakıştırmaktadır? Gece nasıl uyumaktadır, sabah nasıl kalkmaktadır? Evlatlarının yüzüne nasıl bakmaktadır?

VİRA HABER MERKEZİ | ÖZEL Haber

Bu haber toplam 10809 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.