1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Küresel ısınma mercanları tehdit ediyor
Küresel ısınma mercanları tehdit ediyor

Küresel ısınma mercanları tehdit ediyor

Küresel ısınma renkli mercan resiflerini tehdit ediyor. Işık, besin ya da sıcaklıklar gibi değişim sonucu renklerini kaybeden mercanlar büyük bir strese girerek beyazlaşıyor.

A+A-

euronews'in haberine göre; değişimler mercanların bünyelerinde yaşayan algleri bırakmasıyla renklerini kaybetmesine bazı durumlarda da ölmesine neden oluyor. Bu büyüklükte bir beyazlaşmayı ise sadece küresel ısınma gibi yüksek bir sıcaklık değişimi tetikleyebiliyor.

NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi)’nın tahminlerine göre 2015’te küresel ısınma sebebi ile tüm dünyada mercan resiflerinin toplu ölümüne şahit olabiliriz. Tarihte üçüncüsü yaşanacak mercanların beyazlaması olayı bu yıl gerçekleşebilir. Küresel ölçekte gerçekleşen ilk kapsamlı beyazlama 1998’de ikinci küresel dalgaysa 2010’da yaşandı.

Daha önceki küresel dalgalarla aynı seyri izleyen bu beyazlaşma Pasifik’te başlayıp Hint Okyanusu, güneydoğu Asya ve Karayipler’e doğru yayılıyor.

BİRİKEN ENERJİNİN YÜZDE 90’I OKYANUSLARDA DEPOLANDI

Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ndeki bilim insanları 1971 ve 2010 arasında gezegende biriken enerjinin yüzde 90’ının okyanuslarda depolandığını ve okyanusların şimdiye kadar kayıtlı en yüksek sıcaklığa ulaştığına dikkat çekiyor. Küresel beyazlamanın on yıllarca kalıcı olabileceği ve resiflerin eski hallerine geri dönmeyerek hastalıklara açık hale gelebileceği belirtiliyor.

Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.