1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Kuşadası’nda 22 plaja mavi bayrak asıldı
Kuşadası’nda 22 plaja mavi bayrak asıldı

Kuşadası’nda 22 plaja mavi bayrak asıldı

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde gerekli kriterleri yerine getiren 22 plaj ve 1 marina törenle mavi bayraklarını aldı.

A+A-

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, Güvercinada ile birlikte toplam 22 plaj ve marina mavi bayrak dalgalandırmaya hak kazandı. Güvercinada Plajı'na mavi bayrak törenle göndere çekildi.

Kuşadası'nda, 5 Haziran Çevre Günü etkinlikleri kapsamında 'mavi bayrak' ödül töreni düzenlendi. Kuşadası Belediyesi'ne ait Arya Turistik Tesisleri Anonim Şirketi'nin işlettiği Güvercinada Plajı'nda düzenlenen törende, Kuşadası Belediyesi tarafından okullarda düzenlenen atık pil, atık yağ ve katı atık toplama yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Daha sonra Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşe Şerifoğlu, Güvercinada'ya verilen 'mavi bayrağı' birlikte göndere çekti.

"MAVİ BAYRAK'TA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜYÜZ"

Törende konuşan TÜRÇEV Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, Türkiye bu yılı gururla kapattığını belirtip, "Türkiye sahip olduğu 459 mavi bayraklı plaj ile İspanya ve Yunanistan'dan sonra dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Son yıllarda turizmde yaşanan dalgalanmalar görüyoruz. Daha nitelikli ve daha sürdürülebilir turizm anlayışı için bu tablo çok önemli. Kuşadası'nın mavi bayrak konusunda özel bir durumu var. Geçtiğimiz yıl Kuşadası sürpriz biçimde uluslararası denetime tabi tutuldu. Danimarka'dan gelen bir ekip, bizleri hazırlıksız yakalamak için bayramın ikinci günü gizlice geldi. Dört gün boyunca Kuşadası'nın tüm plajları ve marinamızı gezdi. Türkiye olarak bu denetimden alnımızın akıyla çıktık. İşleyişe göre denetime tabi tutulan bölge neresi olursa olsun tüm Türkiye'yi temsil ediyor. Alnımızın akıyla başarıyla, bu denetimi  geçtik. Kuşadası'nda bu yıl 20 ayrı noktada 22 ayrı plajımızda mavi bayrağımız dalgalanacak. Bir de Setur Marina'da mavi bayrak olacak" dedi. Karataş, mavi bayrağı süreklili olarak 5-10 ve 20 yıl dalgalandıran işletmelere ayrı bir bayrak verilmesi uygulamasını başlattıklarını da kaydetti.

"KENDİNE ZARAR VEREN TEK TÜR İNSAN"

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da konuşmamında, sadece mavi bayrak için değil, çevrenin korunması için de yoğun çaba harcanması gerektiğini söyledi. Başkan Kayalı, "Dünyada bitki ve hayvan olarak 5 ile 100 milyon arasında tür var. Saptanmış 2 milyon tür var. Bunlardan 17 bin 291 adedi saptanmış nesli tükenmek üzere olan türler. Bunların aksine ise dünyada çok hızlı artış gösteren ender türlerden ve hızla artan bir canlı türü ise insanlar. İnsanlar eğer doğayı ve çevreyi koruyamazsa, yakında içinde yaşayacağımız, havasını soluyacağımız, suyunu içebileceğimiz bir doğa ve çevre kalmayacak. Bunun farkına varmamız gerekir. Hiçbir doğal neden olmadan kendi kendine zarar verebilen tek tür insan. Dünyanın geleceği hepimizin elinde. Biz yeterince değerlendiremedik. Eğer bizden sonraki kuşaklar bunu başarırsa ne mutlu bize. Önümüzdeki en önemli sorun savaşlar değil insanın doğayla sınavıdır. Umuyorum ki çocuklarımız ve gençlerimiz dünyayı daha iyi koruyacaktır" diyerek, mavi bayrak konusunda çaba gösterenleri, okullar arası atık pil, atık yağ ve katı atık toplama kampanyalarında dereceye girenleri, çevreye verdikleri önem nedeniyle kutladı.

"ÇEVRE YOKSA GELECEK DE YOK"

"Çevremiz yoksa geleceğimiz de yoktur" diyerek konuşmasına başlayan Kaymakam Muammer Aksoy, şunları söyledi:

"Çevre bilinci son yıllarda gelişiyor. İstenen düzeyde mi, ne yazık ki hayır. Sözel olarak 'evet' ama uygulamada çevreyi hızla tüketiyoruz. Evimiz gibi çevremizi de aynı şekilde korumalıyız. Dünyanın en ileri kurallarını Türkler de benimsemiş. Ancak bunları uygulayamaya gelince maalesef istediğimiz kadar iyi icra edemiyoruz. Gelecekte çevreye baskı, çevreye yönelik tehdit artacaktır. Çünkü bir yandan insanlar için üretim ihtiyaç var. İnsanların beslenmesi yaşamını sürdürmesi için daha fazla, fabrika, daha fazla yaşama alanlarına ihtiyaç var. Ama biz bunları bilinçli yaparak çevremizi korumalıyız.

Bugün 22 plajımızda mavi bayrak dalgalanıyor. Gönlümüz istiyor ki bu sayıyı 7-8 plaj daha yükseltelim. Bunun için bir kaç plajımızda daha düzenlemeler yapmalıyız. Bunun için birkaç küçük dokunuşun yeterli" diye konuştu.

Vira Haber

Bu haber toplam 7329 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.