1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Libya'ya Operasyon başladı
Libya'ya Operasyon başladı

Libya'ya Operasyon başladı

NATO üyesi ülkeler Fransa'nın liderliğinde Libya lideri Muammer Kaddafi üzerine operasyona başladı. Ancak 1990'larda düzenlenen benzer operasyonlarda yaşanan kayıplar, NATO çevrelerinde endişe yaratıyor.

A+A-

Libya'ya düzenlenen operasyonda ABD ve İngiliz savaş gemileri ve denizaltılarından 112 seyir füzesi fırlatıldığı, toplam 20 hedefin vurulduğu açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğunu belirtti.

Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi. Henüz Libya'da hiç bir ABD kara askeriyle, Libya semalarında ABD uçağı olmadığı kaydedildi.

Rasmussen, "NATO, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararına destek olacak şekilde uygun eylemin gerçekleştirilmesine hazırlık planlamalarını tamamlamak üzeredir" dedi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Cuma akşamki görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Libya'ya yönelik askeri bir operasyonun ön koşullarının oluştuğunu söyledi.

RASMUSSEN: ÖN KOŞULLAR OLUŞTU

Associated Press ajansı, NATO askeri yetkililerinin, İtalya'nın yanı sıra Avrupa'daki diğer üslere de savaş uçağı, yakıt ikmali yapan uçaklar, helikopter ve izleme uçaklarının nasıl ve ne şekilde konuşlandırılacağı konusunu ele aldıklarını bildirdi.Dün, gün boyunca uluslararası haber ajanslarına düşen fotoğraflarda, İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan Sigonella NATO askeri üssüne çok sayıda savaş uçağı iniş yaptığı ve saldırı hazırlıklarına hız verildiği görüldü. Bununla birlikte, Cebelitarık'tan Yunanistan'a kadar uzanan NATO üsleri ile ABD ve Fransa'nın Akdeniz'deki savaş gemilerinden yönlendirilebilecek 200-300 civarı savaş uçağının olduğu belirtiliyor.

NATO'nun Libya üzerindeki uçuş yasağının Kaddafi yanlısı güçler tarafından ihlal edilmesi halinde müdahale edebileceği çok sayıda üs bulunuyor. Sigonella'nın yanı sıra Fransa'nın güneyindeki Istres ve Korsika'daki Ventiseri-Solenzara'nın kullanılması gündemde. Ayrıca ABD'ye ait USS Kearsarge savaş gemisi Akdeniz'de konuşlu bulunuyor.

NATO'NUN AKDENİZ'DE BİRÇOK ÜSSÜ VAR

Ancak NATO açısından esas endişe kaynağı Libya'nın elindeki uçaksavar füzeleri ile omuzdan ateşlenen kısa menzilli füzelerin etkisi. Kosova savaşı sırasında da Sırplar tarafından benzerleri kullanılan bu silahların NATO güçlerine ciddi kayıplar verebileceği uyarısı yapılıyor.Uzmanlar, Libya'nın hava kuvvetlerinin elindeki uçakların teknik kapasitesi ve pilotlarının niteliklerinin NATO ile baş edebilecek düzeyde olmadığını vurguluyor. Tüm bu etkenler alt alta konduğunda NATO açısından düzenlenecek bir operasyonun sorunsuz geçeceği tahmin ediliyor. NATO'nun uçuş yasağını korumaya yönelik operasyonlarda ciddi bir deneyimi bulunuyor. NATO güçleri, 1990'ların başında Bosna'da ve 1999 yılında Kosova'da benzer operasyonlar düzenledi.

AA-Hürriyet

Bu haber toplam 781 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.