1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. 'Limansız bir İzmir benliğini kaybeder'
'Limansız bir İzmir benliğini kaybeder'

'Limansız bir İzmir benliğini kaybeder'

İzmir Limanı'nın özelleşmesinin ardından rekabetin azalacağını vurgulayan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, "İzmir, limanı olduğu için İzmir oldu. Limanı bu kentten alın götürün, İzmir benliğini kaybeder" de

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Limanı, limanların işlevi, Çandarlı Limanı, kruvaziyer turizmi, gibi konularda açıklamalarda bulundu. İzmir Limanı'nın, bölge adına konuşulması gereken en önemli konu olduğunu vurgulayan Öztürk, "Boğalara giriş yapmadan en uygun limanlar Ege Bölgesi'nde yer alıyor. Limanlarımızın daha etkin olabilmesi adına, ihtisaslaşmış olması gerekiyor. Çünkü birbirleri ile rekabet olmasını istemiyoruz" dedi.

Petkim Limanı'na destek vermenin çok önemli olduğunu belirten Öztürk, "Petkim Limanı, özel bir liman. Dünyanın en büyük liman işletmecisi firma 28 yıl boyunca orayı işletecek. Bu da çığır açacak. Geçmişte İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi hakkında tartışmalar yapıldı. İzmir Limanı için, şehrin içinde kapatılsın nasıl olsa kuzeyde limanlar var denildi. Siz, limanı çağdaş hale getirmezseniz liman kendi kendine ölür. Hamburg ve Rotterdam limanları 700 yılda bu hale gelmiş. Adamlar sürekli inşa etmiş. 80 kilometrelik rıhtım yapmışlar. Limanlara bakmamız lazım. 2007 yılında İzmir Limanı özelleştirme şansını yitirdi. Şimdi yeni kurulan hükümetle beraber yeni bir özelleşme şansı var. İzmir, limanı olduğu için İzmir oldu. Limanı bu kentten alın götürün İzmir, benliğini kaybeder" diye konuştu.

Yıldırım vurgusu

AK Parti İzmir Milletvekili olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir adına çok önemli bir artı olduğunun altını çizen Öztürk, "Binali bey proje adamı. İzmir için yaptıkları gözler önünde. Tüp geçit projesinin halka sorması harika bir şey. Ben yaptım oldu mantığı ile değil, halk isterse yapıyor. İzmir Limanı için ne söz verdiyse yaptı. Liman derlendi toplandı. Şimdi tüp geçit projesinin hayata geçmesi durumunda trafik ciddi anlamda rahatlayacak. İzmir-Çanakkale yolu birleşecek. Çeşme'den Çanakkale'ye tek bir yol olacak. Bunlar güzel projeler" dedi.

Kanal projesi şart

"Gemiler gün geçtikçe büyüyor ve gelişiyor" diyen Öztürk, "Her şeyden önce İzmir Körfezi'nde kanal projesi (derinleştirme) olmalıdır." dedi. Çandarlı Limanı için sadece konteynır limanı olması verimsizlik yaratacağını dile getiren Başkan Öztürk, "Mesela gemi bakım yeri olabilir. Çandarlı Körfezi'nin karşısında Aliağa Körfezi var. Bu bölgeyi boru hattı ile tedarik merkezi haline getirebiliriz. Bölgenin cazibesi emin olun artacaktır" yorumunda bulundu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1667 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.