1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Lojistik sektörü dünya liginde
Lojistik sektörü dünya liginde

Lojistik sektörü dünya liginde

Türk lojistik sektörü, son yıllarda gösterdiği performans ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor.

A+A-

Türk lojistik sektörü, son yıllarda gösterdiği performans ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Uluslararası arenada, Türkiye’nin yüz akı olan sektör, hızlı gelişmesiyle, Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Davos Zirvesi’ne de konu oldu. Türkiye, Davos Zirvesi’nde lojistik alanında dünyada en hızlı büyüyen 10 ülke arasında gösterildi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları çerçevesinde yayımlanan endekse göre, dünya genelinde hızlı yükselen 39 pazar karşılaştırıldı. Ülkeleri, lojistik alandaki cazibeleri açısından değerlendiren endekse göre, Türkiye, dünyanın en hızlı gelişen 10 ülkesi arasında gösterildi.

Anadolu Ajansı’nın(AA) haberine göre, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin’in (BRIC ülkeleri) hızlı bir yükselişte oldukları belirtilen endekste, Türkiye'nin lojistikteki en önemli avantajının, üretim merkezleri ile tüketim merkezlerine olan coğrafi avantajından kaynaklandığı vurgulandı.

Son yıllarda, Türkiye ekonomisindeki gelişmeye paralel bir gelişme gösteren Lojistik sektörü, coğrafi avantajını da kullanarak, 15-20 yıllık bir süre içinde bölgesel bir güç haline geldi. Sektörün bugün geldiği nokta, 1.500 şirket ve 46.000 araçla Avrupa’nın en büyük filosuna sahip durumda. 5 milyar Euro ciro yapan lojistik sektörü, 400.000 kişi istihdam eden bir konuma ulaşmıştı.

Hükümetin, cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 hedefi olarak belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine uygun şekilde, kendine hedefler çizen Lojistik sektörü, 2023’te en az 50 milyar dolarlık ciro, 25-30 adet uluslararası lojistik markası ve 1.5 milyon kişilik istihdam yaratmak gibi hedefleri bulunuyor. Ayrıca, ülke olarak bölgesel lojistik merkez olabilmek için, 5 tane lojistik köy inşa etmek de sektörün hedefleri arasında.
Ancak sektörün hedeflerini gerçekleştirmek için yoluna çıkan engellerin kaldırılmasını bekliyor. Geçiş belgesi sorunu, yurtdışı çıkışlarda ÖTV’siz akaryakıt kısıtlaması, sürücü vizesi ve finansman konusunda yaşanan sorunlara çözüm bekleniyor.

RAKAMLARLA LOJİSTİK SEKTÖRÜ:
Araç sayısı: 46.000
Yatırım tutarı: 5 milyar Euro
İstihdam: 400.000 kişi
Şirket sayısı: 1.500
İhracatın % 43’ü karayolu ile taşınıyor.

Virahaber

Bu haber toplam 1031 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.