1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Marmara, canlı çeşitliliği ve berraklığı ile dikkat çekti
Marmara, canlı çeşitliliği ve berraklığı ile dikkat çekti

Marmara, canlı çeşitliliği ve berraklığı ile dikkat çekti

Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından “12.Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali”, bu yıl 10-16 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlendi, tüm sualtı camiasının buluştuğu törende ödüller sahiplerini buldu.

A+A-

Festival, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Türkiye'de ve yurt dışında çektiği sualtı belgesel filmleriyle tanınan, sualtının gizemli dünyasını bizlerle tanıştıran 2007 yılında kaybettiğimiz Haluk Cecan'a ithaf edildi.

Ulusal düzeyde 19 yıldır gerçekleştirilen Marmara Festivali, bu yıl uluslararası düzeyde ise 12. yılını kutladı.

Denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çeken festivalin amacı,  yok olma tehlikesi içeren sualtı canlılarının görüntülenerek toplum bilincini geliştirmek, ülkemizi çevreleyen denizlerimizin altında büyüleyici bir yaşamın varlığını, renkliliğini, çeşitliliğinin belgelendirilmesi ile  farkındalık yaratmaktır.

Marmara Denizi’nde, kanalizasyon ve fabrika atıkları, deniz kazalarının bıraktıkları, aşırı derecede kirlenmeye neden olmuş, bilinçsizce yapılan avcılık, sualtı canlılığının azalmasına, hatta birçok türün yok olmasına sebep olmuştur.

Bu doğrultuda denize bırakılan atıkların kontrol altına alınması konusunda yapılan iyileştirme çalışmaları, yasaklar konusunda alınan kararların uygulanması ile, Marmara Denizi sualtı yaşamında yavaş yavaş canlılık gözlenmeye başlamıştır.

YARIŞMA : Festival bünyesinde 2 ayrı yarışma yapıldı;
- Belçika, İtalya, Yunanistan, İsveç, Hollanda gibi birçok ülkeden katılım ile, “Uluslararası-Önceden Çekilmiş Eserler” kategorisinde bu yıl  39 yarışmacı yer aldı, dünyanın birçok farklı  bölgesinde çekmiş oldukları fotoğraf ve video görüntülerinden oluşan eserleri ile yarıştılar.
- “Yaşayan Marmara” yarışmasına, son yıllarda sualtı yaşamındaki çeşitliliğin arttığı Marmara Denizi’nde, bu canlılığı görüntülemek amacıyla, 15 Eylül 2012-Cumartesi günü Türkiye genelinden katılım ile toplam 60 dalıcı, aynı anda ve eşit şartlarda dalış yaparak katıldılar.

Festivalde, uluslararası katılımcıların görsel sualtı şöleni sergileyen fotoğraf ve filmlerinin yanısıra, “Yaşayan Marmara” bölümünde, yarışmacılar çekmiş oldukları fotoğraflar ile Marmara Denizi’nde uzun zamandır görülmeyen canlılığı ortaya çıkardılar.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Marmara Festivali kapsamında her yıl bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirilmektedir. 2012 yılı Sosyal Sorumluluk Projesi’nde, küçük çocuklarımıza bir eğitim imkanı sunmanın yanında, onların su ile ilgili bilinçlendirilmesi hedeflenerek, Küçükyalı Çocuk Yuvası’ndan 6-12 yaş arası 11 tane çocuk, 2 hafta boyunca Türk Balıkadamlar Kulübü’nde ağırlandı, yaşlarına yönelik yüzme eğitimi verildi, oyuncak müzesine bir gezi düzenlendi. Çocukların su ile tanışmaları ve yüzmeyi öğrenmeleri sağlandı. Sponsorlarımızın desteği ile çeşitli havuz aktiviteleri, gezi ve hediyeler ile çocukların keyifli zamanlar geçirmeleri sağlandı.

BASIN TOPLANTISI

Grafik Sanatçısı ile Bir Modelin Sualtında Renkli Buluşması!
Grafik sanatçısı İlker Gürbüz ve sualtı modeli Oya Esin, hava kaynağı olmadan, karada giydikleri kıyafetleri ile Türk Balıkadamlar Kulübü havuzunda sualtına inerek yaptıkları çalışmayı sergilediler.
Sanatçı kişiliğini sualtına taşıyan Gürbüz, giymiş olduğu kırmızı elbisesi ile sualtında hareketli modellik yapan Esin’i, özel renkli kalemleri ile resmetti.
Video çekimleri ve montajı sualtı görüntü yönetmeni Tacettin Sağlar tarafından, sualtı fotoğraf çekimleri Ufuk Dönmez tarafından gerçekleştirildi.

GÖSTERİM:
RECEP DÖNMEZ – ANMA TÖRENİ

Bu yıl kaybettiğimiz, katkılarından dolayı fotoğraf ve sualtı camiasının yakından tanıdığı, uluslararası bir üne sahip sualtı fotoğraf ustası Recep Dönmez için, 14 Eylül 2012-Cuma akşamı Türk Balıkadamlar Kulübü salonunda sade bir anma töreni gerçekleştirildi. Törende Recep Dönmez’e ait görüntüler, kendisine ait sualtı fotoğraf sunumu ve katılımcıların paylaşımları yer aldı. Tüm camianın katılımıyla gerçekleştirilen törende eşi Selcan Dönmez’e, kulüp başkanı Nezih Saruhanoğlu tarafından Recep Dönmez anısına bir plaket verildi.

ALP CAN – FOTOĞRAF SUNUMU

Marmara Festivali 2012-Sualtı Görüntüleme Yarışmasına, fotograf jürisi olarak davet edilen Alp Can, 15 Eylül 2012-Cumartesi akşamı tüm sualtı ve fotoğseverler ile buluştu. Festival kapsamında gerçekleştirdiği “Düşler Gezegeni-Suküreye Yolculuk” isimli sualtı fotoğraflarından oluşan multivizyon gösterisinde, yaşadığımız gezegendeki su canlılarının olağanüstü çeşitliliğine vurgu yaparak, giderek kirlenen denizler ve atmosfer nedeniyle bu canlıların çok büyük bir bölümünü tanıyamadan kaybetmenin endişesini dile getirdi.

ÖDÜL TÖRENİ

16 Eylül 2012-Pazar akşamı, Türk Balıkadamlar Kulübü’nde, Türkiye’nin çeşitli illerinden katılan yarışmacılar, sponsorlar ve ilgi noktası deniz olan tüm davetlilerin bir araya gelmesiyle görkemli bir ödül töreni gerçekleştirildi.

Değerli müzisyen ve aynı zamanda Dalış Eğitmeni Alper Güzel’in sunduğu ödül töreninde, Festival Organizasyon Komitesi Başkanı Arzu Aşan Dönmez, Türk Balıkadamlar Kulübü (TBK) Başkanı Nezih Saruhanoğlu, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı İnkılap Obruk, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof.Dr.Bayram Öztürk’ün açılış konuşmalarında ardından, jürilerin iki gün boyunca değerlendirme yaparak, yurtiçi ve yurtdışı katılımcıların fotoğraf ve filmleri ile yarıştığı festivalin sonuçları açıklandı; dereceye giren tüm yarışmacılara plaket ve ödülleri verildi.

Başta kulüp üyeleri, eğitmenleri ve sporcuları olmak üzere, ulusal ve uluslararası dalış ve görüntüleme dünyasınca otorite kabul edilen isimlerden, gelecek vadeden balıkadamlara kadar pek çok katılımcı, festivale jüri, yarışmacı ve görevli olarak gönüllü destek verdi.

virahaber.com

b1_saygun_dura.20121001194029.jpg

b2_taner_atilgan.jpg

ga1_cenkceylanoglu.jpg

m1taner_atilgan.jpg

m2_kerim_sabuncuoglu.jpg

m2_kerim_sabuncuoglu.20121001194539.jpg

m3_cenk_ceylanoglu.jpg

b3_levent_albas.jpg

 

ga2taci_yucedere.jpg

ga3_ad~1.jpg

 

Bu haber toplam 1273 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.