1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Mavi Kart tüm illerde kullanılacak
Mavi Kart tüm illerde kullanılacak

Mavi Kart tüm illerde kullanılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Muğla ve Antalya'da uygulamaya başladığı Mavi Kart projesi yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılacak.

A+A-

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu kapsamda, Mersin, Aydın ve İzmir'de altyapı çalışmalarına başlandı. 

Bakanlık 2013 yılı içerisinde: 1 milyon 75 bin 278 metreküp atık su, 3 milyon 761 bin kilogram çöp ve 270 bin metreküp sintine suyu teknelerden toplayarak imha etti.

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi. 

Bakan Güllüce, her yıl yaklaşık 20 bin yabancı ve Türk teknesinin turistik ve rekreasyonel amaçlı olarak Türkiye kıyılarında dolaştığına dikkati çekerek, teknelerden boşaltılan atık suların kıyılarda önemli bir risk oluşturduğunu belirtti. 

Mavi Kart Projesi ile bu sorunun da üstesinden gelindiğini ifade eden Güllüce, denizler ve plajlar için en önemli kirletici unsurların karadan gelen kirlilikler ve deniz üzerinde gerçekleşen faaliyetlerden kaynaklanan kirlilikler olduğuna işaret etti. 

 Bakan Güllüce "Özellikle turistik bölgelerimizde faaliyet gösteren rekreasyonel amaçlı teknelerin atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi amacıyla Mavi kart uygulamasını başlattık. Bakanlığımız bu kirlilik kaynakları ile mücadele kapsamında gemi kaynaklı atıkların toplanabilmesi için atık alım tesislerinin kurulmasını sağlamış, bugün itibariyle atık kabul hizmeti veren kıyı tesisi sayısı 246'ya ulaşmıştır" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'de Mavi Kart kullanan 12 bin tekne var

Açıklamaya göre, Muğla'da başlayan Mavi Kart Uygulaması kapsamında 37 atık alım noktası, 11 atık alım gemisi hizmete başladı. Denetim için ise 14 sahil güvenlik botu görevlendirildi. Antalya'da altyapısı kurulmuş olan 16 noktada atık alım hizmeti veriliyor. 8 Sahil güvenlik botu ile denetimler gerçekleştiriliyor. Uygulama kapsamında yaklaşık 12 bin tekne kayıt altına alındı.

Bakanlık, Mavi Kart Uygulama Genelgesi kapsamında; Antalya'da 11, Muğla'da 35, İzmir'de ise 1 olmak üzere 47 noktada bilgilerin otomatik olarak aktarılabileceği bilişim altyapısına sahip atık alım noktaları oluşturdu.

Diğer taraftan, Mavi Kart uygulamasının gözden geçirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Bakanlık "Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesinde Mavi Kart Uygulamalarının Teknik Altyapılarının Gözden Geçirilmesi, Kapasite Geliştirme ve Uygulama Alanlarının Genişletilmesi Projesi"  başlattı. Kızılcahamam'da dev bir ekiple Mavi Kartın yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konulu toplantı gerçekleştiren Bakanlık, 26-30 Mayıs'ta ise Antalya/Konyaaltı, Muğla/Fethiye, Muğla/Marmaris, Muğla/Bodrum ve İzmir/Merkezde paydaş toplantıları ve saha çalışmaları gerçekleştirdi.

Aydın ve İzmir'de de altyapı çalışmalarına başlayan Bakanlık 2014 yılı sonunda tüm kıyı illerinde Mavi Kart Uygulamasına geçmeyi hedefliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1535 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.