1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Mavi Marmara'da kararlıyız"
"Mavi Marmara'da kararlıyız"

"Mavi Marmara'da kararlıyız"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Mavi Marmara soruşturma süreciyle ilgili olarak, ''Bu konudaki kararlılığımız hakkında hiçbir soru işareti olmamalı, bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz'' dedi.

A+A-

 

Büyükelçi Apakan, BM Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu konulu aylık toplantısında Türkiye'nin İsrail-Filistin meselesi ve BM gözetiminde devam eden Mavi Marmara soruşturmasıyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Filistin meselesinin kritik bir aşamaya yaklaştığını ifade eden Apakan, Türkiye'nin, bölgede ve bölgenin ötesindeki pek çok uyuşmazlığın merkezinde İsrail-Filistin ihtilafının bulunduğuna inanmaya devam ettiğini söyledi. Bu yüzden bu soruna kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulma arayışının, bölgede devam eden gelişmelerin arka sıralarında yer almaması gerektiğini vurgulayan Apakan, tam tersine bu arayışın öncelik olması gerektiğini kaydetti.
Doğu Kudüs'te ve Batı Şeria'da devam eden Yahudi yerleşim faaliyetleri neticesinde çıkmaza giren barış sürecine rağmen, Türkiye'nin, soruna müzakere edilmiş bir çözüm bulunmasına alternatif olmadığını düşündüğünü belirten Apakan, çözümsüzlüğün sadece güvensizliğin ve acıların artmasına neden olduğunu dile getirdi. Apakan, bu kapsamda Türkiye'nin, BM, ABD, AB ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün çalışmalarına önem verdiğini ve doğrudan görüşmelerin parametrelerini belirlemek için Dörtlü'nün yakında toplanmasını umut ettiğini bildirdi.

Filistin tarafının devlet kurmaya hazır olduğunu ve bu yöndeki çabalarının, yıllardır amaçladıkları uluslararası toplum tarafından kabul görecek bir devlet olma hedefine layık olduğunu kanıtladığını belirten Apakan, Filistinlilerle dayanışma gösterilmesi, onların barış ve haysiyet içinde yaşamalarına yardımcı olunması zamanının geldiğini ifade etti. 

Apakan, ''Türkiye, Filistinliler tarafsız olarak uluslararası toplumun tam bir üye devleti olarak kabul edilmeye hazırlarsa -kaldı ki bu çok ciddi adımın tam eşiğinde oldukları açık, o zaman uluslararası toplumun onların bu adil ve meşru başvurusunu görmezlikten gelmemesi gerektiğine inanmaktadır'' dedi.

Filistinlilerin Gazze Şeridi'ndeki kötü durumunun sona ermesi gerektiğini belirten Apakan, ''İsrail, Gazze'deki gayri meşru ablukasını derhal kaldırmalıdır'' diye konuştu.

MAVİ MARMARA
Apakan, 9 sivilin öldüğü ve çok sayıda insanın yaralandığı İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren filodan Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının ardından 11 ay geçtiğini hatırlatarak, uluslararası barış ve güvenlik üzerinde sonuçları olan bu uluslararası olay sonrasında BM Güvenlik Konseyi'nin son derece güçlü bir başkanlık açıklaması yaptığını belirtti. Bu trajik olayın, İsrail'in uluslararası hukuku pek çok kez ve peş peşe ihlal etmesinin bir sonucu olduğunu ifade eden Apakan, İsrail'in Gazze'de kanunsuz bir abluka uyguladığını, uluslararası bir insani yardım konvoyunun yolcularını öldürdüğünü ve onlara işkence ettiğini söyledi. Türkiye'nin önce bu olayı önlemeye çalıştığını, ancak trajedinin yaşanmasının ardından olayı ilgili uluslararası kurumlara götürdüğünü kaydeden Apakan, Türkiye'nin BM denetimindeki uluslararası soruşturma sürecinin tüm parametrelerine titiz şekilde uyduğunu, bu arada tek taraflı ve kışkırtıcı açıklamalardan kaçındığını bildirdi.

Türkiye'nin, adil bir sonuç bulunacak beklentisiyle BM'nin soruşturma sürecine her türlü katkıyı yapmaya devam ettiğini belirten Apakan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ancak bu konudaki kararlılığımız hakkında hiçbir soru işareti olmamalı, bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz ve adaletin yerine geldiğine ikna olana kadar uluslararası sistemdeki tüm mevcut yolları araştıracağız. Uluslararası toplumun hiçbir üyesi uluslararası hukukun üstünde değil.'' 

Hesap verme yükümlülüğünün istikrar ve güvenliğin anahtarı konumunda olduğunu söyleyen Apakan, Gazze'ye yönelen insani yardım konvoyları olgusunun tek taraflı provokasyon olarak basit bir biçimde açıklanamayacağını belirtti. Apakan, ''İsrail'in Gazze'ye yönelik tüm nüfusu orantısız şekilde hedef alan şu anki tutumu değişse bu tür tepkilerin asıl nedenleri de ortadan kalkmış olur'' dedi.

 A.A

Bu haber toplam 824 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.